FOTO VIDEO „Ghetoul Carpaţi” din Caracal, refăcut cu bani străini şi voluntari autohtoni
0Două imobile degradate din oraşul Caracal şi cunoscute sub numele de “Ghetoul Carpaţi” vor fi refăcute de membrii unui consorţiu de ONG-uri, având la bază fonduri străine, dar voluntari autohtoni. Proiectul se desfăşoară cu ocazia ”Zilei Mondiale a Locuirii” şi poartă numele “Big Build”, un eveniment naţional de construcţie, voluntariat şi promovarea locuirii decente celebrat de “Habitat for Humanity România”.
Cele două imobile în cauză, ridicate în anii ’60 exclusiv pentru cadrele militare din oraşul Caracal, poartă numele de „Ghetoul Carpaţi” deoarece se află amplasate pe strada Carpaţi din oraşul menţionat. Luni – 6 octombrie, cu ocazia ”Zilei Mondiale a Locuirii”, un consorţiu de ONG-uri române şi străine a anunţat lansarea unui amplu proiect în oraşul Caracal numit “Big Build”, un eveniment naţional de construcţie, voluntariat şi promovarea locuirii decente celebrat de “Habitat for Humanity România”. Proiectul îşi propune reabilitarea celor două imobile degradate anterior menţionate utilizând forţă de muncă autohtonă, adică voluntari din cadrul unor firme, tineri etc. În afară de ONG-ul “Habitat for Humanity România”, implicate în proiect mai sunt şi alte organizaţii similare, precum: “Terre des Hommes”, Amare Rromentza, Agenţia “Împreună”, Fundaţia PACT şi Fundaţia Pestalozzi şi SASTIPEN.
Diriguitorii proiectului şi-au fixat două etape: în primul rând este vorba despre finalizarea lucrărilor de reabilitare a acoperişului de la Blocul A – ce vor lua sfârşit în maximum două săptămâni, urmând ca, în primăvara viitoare, să fie derulate lucrări asemănătoare la cel de-al doilea imobil din imediata apropiere – Blocul B. Valoarea proiectului: 150.000 euro, în această sumă intrând nu doar reabilitarea integrală a acoperişurilor şi a exteriorului clădirilor cu câte etaje, ci şi a scării interioare. Vor mai fi înlocuite, de asemenea, instalaţiile sanitare şi electrice, canalizarea.
“Am ales ziua de 6 octombrie ca să anunţăm lansarea oficială a acestui proiect deoarece această zi a fost aleasă de Naţiunile Unite ca fiind Ziua Internaţională a Locuirii şi este felul nostru prin care am ales să tragem un semnal de alarmă asupra nevoii de locuire decentă în ţara noastră şi, totodată, să ne suflecăm mânecile ca să facem ceva astăzi. Acest proiect îl vom termina în perioada 6-10 octombrie”, a declarat Mario DeMezzo, director Habitat for Humanity România.
La rândul său, edilul oraşului Caracal, Eduard Ciocăzanu, a precizat că asemenea iniţiative sunt de lăudat oriunde au loc în ţară deoarece vin în sprijinul autoriăţilor locale, ce nu au fonduri pentru a derula anumite proiecte altfel stringente: “Noi avem în derulare încă două proiecte pentru comunitatea din acest perimetru: pe de-o parte avem un program de reconversie socială pentru 250 de persoane în meserii căutate: bucătar, ajutor bucătar, lucrător spaţii verzi. Un alt proiect pentru cei de aici este un program after-school cu Liceul <<Nicolae Filipescu>>, unde copiii locuitorilor din această zonă vor putea veni pentru a-şi desăvârşi educaţia, să-şi facă temele cu personal specializat etc”.
Prezent la lansarea proiectului de la Caracal a fost şi Thomas Stauffer, şeful Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă, ce a fost însoţit de Gerard Corr, ambasadorul Irlandei în ţara noastră: “Acest proiect lansat azi, la Caracal, face parte dintr-un program mai mare care se numeşte Programul de Cooperare Elveţiano-Român, ce implementează contribuţia financiară elveţiană în România, este un program de 150 milioane euro, din care fac parte unele programe tematice, printre care se află şi un fond pentru incluziunea romilor”, a declarat Stauffer.
“Ce se întâmplă aici este un miracol”
În cadrul celor două imobile ce fac parte din „Ghetoul Carpaţi” din Caracal locuiesc peste 200 de persoane de etnie rromă, majoritatea neavând loc de muncă. Oamenii trăiesc din ajutoare sociale şi din alocaţiile copiilor. Maria Petrache face parte dintre aceştia. Trăieşte în ghetou de când se ştie: aici s-a născut, copilărit şi îşi continuă viaţa şi în prezent, deşi mulţi cu greu ar crede că aşa ceva este posibil având în vedere condiţiile grele de trai de la faţa locului. Proiectul derulat acum de străini la cele două imobile din ghetou reprezintă, spune ea - “un miracol”.
“Ce se întâmplă acum aici, la noi, cu această renovare, este un miracol, să ştiţi. Era foarte mare nevoie de aşa ceva, ploua prin vechiul acoperiş, aţi văzut şi dvs. în ce stare arată clădirile. Eu locuiesc aici de 37 de ani, viaţa este grea, dar sperăm într-o viaţă mai bună”, spune femeia.
Intervenţia străină în Caracal în cadrul “ghetoului Carpaţi” face parte dintr-un proiect mult mai amplu desfăşurat de zefiR numit “Împreună pentru puterea de acţiune”, finanţat de Fondurile Eleveţiene în România. Prin acest proiect, consorţiul de ONG-uri amintit mai sus doreşte să îmbunătăţească accesul la educaţie şi sănătate pentru peste 20.000 de persoane care trăiesc în mediul rural şi urban mic din cadrul a 12 comunităţi din judeţele Dolj (Amărăştii de Jos, Bârca, Filiaşi, Negoi), Gorj (Baia de Fier, Bumbeşti-Jiu, Polovragi, Târgu-Cărbuneşti) şi Olt (Caracal, Grădinari, Piatra Olt, Slatina). Persoanele vizate prin proiect aparţin unor grupuri vulnerabile, în special romi, cu precădere femei, tineri şi copii.
Mai puteţi citi:
VIDEO Mega-dig lung de 11 kilometri împotriva inundaţiilor, inaugurat în judeţul Olt