Fostul primar al comunei Cungrea, condamnat la închisoare cu suspendare. Actualul candidat ALDE nu mai poate ocupa postul de primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contractul pentru modernizarea fântânilor stradale din comună i-a dus lui Ion Murguleţ condamnarea FOTO Adevărul
Contractul pentru modernizarea fântânilor stradale din comună i-a dus lui Ion Murguleţ condamnarea FOTO Adevărul

Ion Murguleţ, fost primar al comunei Cungrea în mandatul 2008-2012 şi actualul candidat al ALDE pentru aceeaşi funcţie a fost condamnat în primă instanţă la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu şi efectuarea de operaţiuni de comerţ incompatibile cu funcţia.

Condamnarea a fost pronunţată pe fond de completul Judecătoriei Slatina şi poate fi atacată cu recurs, la Curtea de Apel Craiova, în termen de 10 zile de la pronunţare (14 aprilie).

Ion Murguleţ a fost trimis în judecată la sfâşitul anului trecut, fiind acuzat că în calitate de primar al comunei Cungrea a încheiat fără respectarea dispoziţiilor legale contractul de achiziţie publică nr.10/17.05.2010, cu S.C. B.M. Company Râmnicu Vâlcea, având ca obiect amenajarea şi modernizarea de fântâni stradale aflate pe domeniul public al comunei, cauzând un prejudiciu bugetului local şi, totodată, obţinând un folos material necuvenit pentru societatea comercială susmenţionată, în cuantum de 162.608,74 lei.

S-a reţinut, totodată, în sarcina aceluiaşi inculpat că, în perioada ianuarie 2011-iunie 2012, în calitate de primar al comunei Cungrea, a efectuat operaţiuni financiare ca activităţi de prestări servicii şi producţie, fiind titular al Întreprinderii Individuale ”Murguleţ A. ION I. I.”, activităţi incompatibile cu funcţia de primar, obţinând astfel, venituri ilegale în sumă de 33.203,13 lei, după cum se preciza în referatul procurorilor.

Pentru infracţiunea de abuz în serviciu asimilată faptelor de corupţie a fost condamnat la 2 ani de închisoare, iar pentru efectuarea de acte de comerţ incompatibile cu funcţia, la 1 an şi 4 luni de închisoare. Pedepsele i-au fost contopite, urmând ca inculpatul s-o execute pe cea mai grea. De asemenea, s-a dispus pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II a, lit. b şi c (constând în dreptul de a fi primar). Instanţa a mai hotărât suspendarea executării pedepsei, stabilindu-se o perioadă de încercare de cinci ani de la data rămânerii definitive a sentinţei.

În perioada de supraveghere fostul primar trebuie să se supună mai multor măsuri de supraveghere care vor fi aduse la îndeplinire de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Olt:

a) să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Olt;
b) să anunţe în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea;
c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă;
d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă. 

Bun de plată către primărie şi APIA

Aceeaşi instanţă a menţinut sechestrul instituit în august 2015 pe mai multe bunuri ale fostului primar. De asemenea, s-a dispus confiscarea sumei de 71.782 lei. Instanţa l-a obligat pe inculpat să plătească UAT Cungrea 90.826,74 lei cu titlu de prejudiu cauzat prin săvârşirea infracţiunii de buz în serviciu, la care se va adăuga dobânda calculată de la data rămânerii definitive a sentinţei până la data plăţii.

Murguleţ este dator şi Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, suma fiind de 824,13 lei şi provenind din banii încasaţi de la APIA pentru activităţile incompatibile cu funcţia.

Ion Murguleţ a fost primar al comunei Cungrea în mandatul 2008-2012 din partea PDL, iar la lansarea candidaţilor din această primăvară a fost anunţat de ALDE drept candidat pentru funcţia de primar la Cungrea.

Lui Murguleţ i-au fost contestate investiţiile păgubitoare încă din timpul mandatului. Printre „minunile“ de la Cungrea se numără terenul de fotbal de peste 700.000 lei, ferecat cu lacăt, palmierii şi cocotierii de plastic, cele 23 de fântâni pentru care a fost „agăţat“ de procurori, ceasul amplasat în centrul comunei, la care a renunţat municipalitatea slătineană, dar pe care l-a achiziţionat Primăria Cungrea pentru 60.000 lei etc.

CITIŢI ŞI: Culmea modernizării în judeţul Olt: bani aruncaţi pe cocotieri portocalii de plastic şi pe opt parcuri goale, într-o comună fără apă curentă sau canalizare (FOTO)
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite