De frica trichinelozei, oltenii s-au bulucit să testeze carnea porcilor sacrificaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda valului de analize efectuate până acum de autorităţile din judeţul Olt privind depistarea virusului ce dă boala numită „trichineloză”, nu s-au înregistrat astfel de cazuri. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt au precizat că, cel puâin la nivelul circumscripţiilor de stat ale instituţiei, nu a fost depistat niciun caz, deşi câteva suspiciuni tot au fost.

Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt se numără printre persoanele care, în această perioadă, au mai mult de lucru decât restul. Aceştia trebuie să preleveze probe pentru efectuarea obligatorie a analizei trichineloscopice la carnea de porc, analize fără de care cei care sacrifică aceste animale riscă să se îmbolnăvească de boala numită “trichineloză”.

Potrivit informaţiilor reprezentanţilor DSVSA Olt, dintre cele aproape 1.700 de probe recoltate şi analizate în ultimele două săptămâni, nu s-au înregistrat cazuri de animale infectate cu temutul virus al trichinelozei. Precizăm că probele amintite sunt doar cele prelevate în cadrul circumscripţiilor de stat ale instituţiei din oraşele judeţului, fără cabinetele individuale ale medicilor veterinari autoritaţi să presteze aceeaşi activitate.

“Inspectorii noştri au efectuat aproape 2.000 de probe de la animalele sacrificate în această perioadă – mai exact: 1.700 de probe, dintre care pot să vă spun că nu s-a descoperit probe pozitive de carne infectată cu virusul <<trichinella spiralis>>, a declarat directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea.

De menţionat că, deşi nu au existat cazuri confirmate cu virusul menţionat, au existat, totuşi, câteva cazuri de suspiciune, care însă, după efectuarea analizelor suplimentare, nu s-au confirmat. Veterinarii atrag atenţia că, pentru obţinerea unui rezultat concludent al examenului trichineloscopic, trebuie să se recolteze bucăţi din muşchiul care căptuşeşete pe interior cavitatea toracică şi de pe diafragmă – “cureaua”, cum este cunoscută în popor, dar şi de la baza limbii.

Echipe ale DSVSA Olt “patrulează”, în această perioadă, în pieţele şi târgurile din judeţ pentru depistarea comercianţilor ilegali de carne de porc şi nu numai - ouă, lapte, făină, zahăr, băuturi, legume, fructe ş.a.

Mai puteţi citi:

Două puncte pentru analiza cărnii de porc deschise la Slatina

FOTO  Târgul de Crăciun de la Slatina: ocolit şi de locuitori, şi de comercianţi

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite