Ce drepturi au angajaţii în zilele geroase, ce riscă patronii care nu le respectă. Cele mai expuse sectoare de activitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când temperaturile scad sub -20 grade Celsius sau când, în condiţii de vânt intens, temperatura resimţită echivalează cu această valoare, angajatorii au o serie de obligaţii faţă de angajaţii lor.

Măsurile minimale care pot fi aplicate în perioadele geroase se regăsesc în prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000, iar modul cum acestea sunt puse în practică va fi evaluat de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Astfel, pentru angajaţii care lucrează în aer liber, angajatorul este obligat să asigure ceai fierbinte în cantitate de 0,5 - 1 litru de persoană pe schimb. Tot acestor angajaţi este necesar să li se asigure pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător şi echipamentele de protecţie necesare.

Când patronul nu poate adopta măsurile enumerate mai sus, se poate apela la reducerea duratei zilei de lucru, sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme, mai precizează inspectorii de muncă, se vor lua următoarele măsuri:
    a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;
    b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
    c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

De luni, 26 februarie 2018, de când judeţul Olt se află sub atenţionare Cod Portocaliu de temperaturi scăzute şi de vânt, inspectorii ITM Olt se vor afla în control la angajatorii din judeţ. Domeniile de activitate vizate în special sunte cele în care angajaţii sunt preponderent expuşi lucrului la temperaturi scăzute, şi anume:
pază şi protecţie, salubritate, comerţ ambulant în pieţe şi târguri, întreţinerea drumurilor, spălătorii auto.
Amenda pentru angajatorii care nu respectă aceste drepturi ale angajaţilor  este între 1.500 şi 2.500 lei.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite