Cât vor ajunge legumele la tarabă după revenirea în forţă a iernii în România: „Să vedem mai întâi ce recolte scapă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legumicultorii înregistrează facturi uriaşe odată cu întoarcerea în forţă a iernii, cheltuieli ce se vor reflecta, spun aceştia, în preţul primelor produse comercializate.

Iarna la care nimeni nu se mai aştepta i-a „ars“ crunt pe legumicultorii care cultivă în spaţii protejate. Grija acestora principală este să le asigure plantelor cele peste 20 grade Celsius necesare ziua, cei care, încă din luna februarie, au şi plantat tomatele achiziţionând continuu combustibil, pentru că stocurile iniţiale s-au epuizat.

„Consum în jur de 4 tone de cărbuni într-o zi şi-o noapte, iar la 250 de lei tona... Ce să vă spun, că vin tirurile şi descarcă la poartă. Am cumpărat cărbune şi din Bulgaria, un cărbune cu o putere calorică mai mare, 800 de lei tona, pentru că la noi n-am mai văzut aşa ceva. Deocamdată avem cheltuieli, vedem cum vom ieşi la vânzare, cât ne recuperăm, pentru că la noi preţul nu este fix, ca la benzină şi motorină. Stai o zi, nu vinzi, stai şi a doua, iar nu vinzi, în a treia zi le dai oricum, trebuie să le vinzi“, a declarat Gheorghe Domnicu, un tânăr fermier din Scărişoara, judeţul Olt, care lucrează o suprafaţă de un hectar şi jumătate în solar.

Nu toţi, însă, au investit masiv în instalaţiile de încălzire, mulţi fermieri le asigură plantelor căldura în mod rudimentar, în timp ce alţii cumpără, în lipsa instalaţiilor performante, doar folie specială care izolează termic solarul şi o alta care se aplică peste plante. „Sunt şi fermieri care doar şi-au acoperit cu folie plantele şi aşteaptă să treacă frigul. Vor vinde ce rămâne, dar dacă nici n-au investit foarte mult...“, a mai spus Domnicu.

Preşedintele Sindicatului Producătorilor Olt, Ion Păunel, spune la rândul său că toate aceste cheltuieli se vor reflecta, cel mai probabil, în preţ. „Dacă în anii trecuţi, pentru a fi rentabil, la prima recoltă trebuia să vinzi cu 6-7 lei kilogramul, de acasă, acum trebuie să vinzi cu 8-9 lei. Dar să vedem mai întâi ce recoltă scapă. Şi să nu vină gerul siberian pe care îl prognozează meteorologii la acest sfârşit de săptămână, pentru că n-am scăpat“, a declarat Păunel. Fermierii care s-au grăbit să planteze tomatele în februarie, astfel încât să poată ieşi cu ele pe piaţă cât mai devreme, au avut şi cele mai mari probleme. În sudul judeţului Olt, la începutul lunii martie, când zăpezile şi îngheţul au pus stăpânire pe ţară, deficienţele în alimentarea cu energie electrică au avut drept consecinţă inclusiv compromiterea culturilor. S-a întâmplat în cazul unui fermier, care a povestit că nici generatorul nu i-a mai fost de ajutor în cele din urmă, iar după ce situaţia acestuia a fost mediatizată i-a venit în fermă chiar  ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Primele tomate româneşti vor fi produse şi se vor vinde în pieţe, spun legumicultorii, spre finele lunii aprilie-începutul lunii mai, dacă iarna nu se va prelungi. Deşi vremea capricioasă le-a dat grădinarilor planurile peste cap, vom avea, mai dau aceştia asigurări, şi verdeţurile atât de căutate de Paşte. „Vor fi, dar mai puţine. Salata, ridichile, ceapa verde rezistă şi la 2-3 grade Celsius, să nu scadă sub minus 5 grade Celsius, atunci am avea o problemă“, a mai spus Păunel.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite