Minunile Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău. Cum se cultivă roşia tigrată, vânăta albă şi Momordica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce tomatele din soiul Buzău – 1600 s-au bucurat de succes la cumpărători, principalele supermarketuri au solicitat şi alte legume obţinute de cercetătorii din Buzău. Chiar din acest an, vor putea fi cumpărate direct de pe rafturile marilor magazine soiuri noi precum roşia tigrată, vânăta albă şi castravetele antidiabet.

Succesul de care s-a bucurat printre cumpărători soiul de tomate româneşti a atras un număr mare de solicitări şi pentru alte legume obţinute de specialiştii unităţii de cercetare în legumicultură. 

Au fost deja solicitate legume pur româneşti dar şi soiuri mai puţin obişnuite, aclimatizate de cercetătorii de la SCDL. Astfel, în cursul acestui an vor fi vândute în mai multe reţele de magazine din întreaga ţară varietăţile exotice, atipice, introduse în cultură în ultimii ani, dar cu aroma şi gustul legumelor tradiţionale româneşti.

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a primit solicitări ferme din partea mai multor reţele de magazine pentru comercializarea de soiuri de legume exotice, cu forme şi culori atipice, cum ar fi roşiile tigrate, vinetele albe, castravetele anti-diabet, kiwano sau ardeii iuţi multicolori.

”Anul acesta avem mai multe solicitări la seminţe, la răsaduri, şi chiar de la marile lanţuri de magazine care anul trecut au efectuat teste, au luat răsaduri de la noi şi au văzut că legumele româneşti au fost foarte cerute. De aceea multe lanţuri de magazine s-au adresat unităţii noastre pentru a le oferi seminţe, pentru a le oferi răsaduri iar dacă în trecut erau preferate legumele tradiţionale, precum tomata de Buzău 1600, varza de Buzău, ceapa de Buzău, acum au venit şi alte solicitări pentru tomatele tigrate, vânăta albă, kiwano, salata iute, specii care au fost obţinute recent la Staţiunea Legumicolă Buzău”, a declarat Costel Vânătoru.
Imagine indisponibilă

Potrivit cercetătorului buzoian, pe lângă soiurile tradiţionale staţiunea de cercetare a primit solicitări şi pentru speciile nou introduse în cultură, cum ar fi Momordica, soi de castravete amar recomandat bolnavilor de diabet, sau Lofantus, o cunoscută plantă aromatică şi meliferă adusă din America.

„În cursul acestui an, vom avea în premieră în România celebra miere de Lofantus, pentru care au fost distribuite seminţe promoţionale în întrega ţară pentru cultivarea a câtorva sute de hectare, plantă din care se obţin ceaiuri, dar se procesează şi un ulei special destinat industriei săpunurilor şi a parfumurilor, care se va vinde tot în supermarketuri”, a mai declarat Costel Vânătoru.

image

Deşi solicitările sunt consistente, cei de la Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău vor face toate eforturile pentru a onora contractele.

”Cererile sunt mari şi greu de onorat, mai ales în condiţiile în care nu avem suprafeţe mari pentru cercetare. Am găsit o cale de mijloc, însă. Pentru o parte din solicitări am pregătit răsaduri şi am găsit cultivatori care să preia aceste răsaduri de la noi iar producţia să o contracteze cu aceste mari lanţuri de magazine, iar un alt lanţ de supermarketuri a dorit să ia sămânţă de la noi, a găsit cultivatori, a distribuit-o deja cultivatorilor şi aceştia produc pentru ei. Este important că sămânţa noastră ajunge să producă pentru magazinele acestea mari”, spune cercetătorul Costel Vânătoru. 

Legumele vor putea fi găsite pe rafturile magazinelor încă din acest an, odată cu recoltarea primelor soiuri obţinute în spaţii protejate şi apoi, cu cele din câmp. Toate soiurile buzoiene contractate sunt omologate sau sunt în curs de brevetare.

În vara anului trecut, primele roşii „Buzău 1600”, un soi creat de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău în anii ’80 şi considerat de cercetători atât aliment, cât şi medicament, au ajuns în magazinele Lidl, ele fiind cultivate de trei producători special pentru retailerul german.

image

Celebru în anii ’80-’90 pentru gustul deosebit, dar lăsat deoparte de fermierii români după Revoluţie, soiul de roşii „Buzău 1600” a revenit din vara lui 2017 pe rafturile unui lanţ internaţional de retail. Printr-o colaborare pe care a iniţiat-o în anul 2016 cu Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, Lidl şi-a luat angajamentul să comercializeze cel puţin 150 de tone din acest soi. Acesta a fost ales dintre alte patru soiuri vechi româneşti, în urma unor degustări organizate de Lidl în vara anului 2016. 

Planta dă fructe mari, de aproximativ 200 de grame bucata, de formă sferică şi culoare roşie uniformă, considerate de cercetători benefice în prevenţia bolilor canceroase. Aceasta datorită conţinutului mare de licopen, un antioxidant puternic cu proprietăţi antiproliferative (inhibă dezvoltarea celulelor canceroase).

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite