VIDEO Câteva sute de persoane au protestat la Sibiu la adresa proiectului Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de protestatari au iesit in strada la Sibiu - Foto Ramona Găină
Sute de protestatari au iesit in strada la Sibiu - Foto Ramona Găină

Ziua de duminică a marcat un record al numărului de sibieni ieşiţi în stradă pentru a protesta la adresa proiectului Roşia Montană.

Câteava sute de persoane s-au strâns în Piaţa Mare a oraşului după care au mărşăluit prin centrul Sibiului, scandând lozinci precum ”Nu corporaţia face legislaţia”, ”Vrem natură, nu cianură”, ”Ţara e a urmaşilor nu a trădătorilor”, ”Nu mai vrem minciuni”, ”Uniţi salvăm Roşia Montană”, ”Sibieni, nu fiţi laşi, haideţi şi de ajutaţi”. 

În capătul străzii Nicolae Bălcescu, artera pietonală a oraşului, manifestanţii au cântat ”Tu Ardeal, tu Ardeal, îţi suntem oşteni/Templu sfânt, templu sfânt, munţii Apuseni”.  

”Am ieşit pentru a salva Roşia Montană. Consider că străinii sunt de vină, şi nu-mi place faptul ăsta, că vin străinii şi ne cumpără practic aurul tot. Aurul ar trebui să rămână pentru urmaşi. Am terminat facultatea, lucrezşi evident că mă gândesc să-mi fac o familie, şi cu familia să vizitez cândva, în viitor, Roşia Montană şi n-aş vrea să mă duc să mă plimb cu barca pe un lac de cianură”, a spus Andrei Gheorghe, unul din participanţii la protest. 

Guvernul României a aprobat legea care permite exploatarea la Roşia Montană şi o trimite Parlamentului spre adoptare.

"Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%.

Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană", se arată în comunicatul trimis de Guvernul României.

Interesant este că în “Cele 15 propuneri ale USL pentru guvernare”, la punctul 8, se află chiar “Respingerea proiectului Roşia Montană.

Vă mai recomandăm: 

VIDEO Preoţii au ieşit la protestul la adresa proiectului Roşia Montană, la Sibiu, cântând ”Tu Ardeal, tu Ardeal” şi ”Treceţi batalioane române Carpaţii”

VIDEO FOTO Noi proteste la Sibiu faţă de proiectul Roşia Montană: „Vrem aer şi natură, nu aur şi cianură“

VIDEO FOTO Aproximativ 100 de sibieni au protestat la adresa proiectului Roşia Montană, în Piaţa Mare

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite