Politica şi biserica: de la discursul lui Băsescu în Catedrala Mitropolitană la preoţii consilieri judeţeni
0Oamenii bisericii de la Sibiu s-au afişat la evenimente publice, de-a lungul timpului, cu politicieni de toate coloraturile politice. Doi preoţi sunt, la Sibiu, consilieri judeţeni.
Deşi nu a făcut niciodată în public declaraţii prin care să susţină un anumit om politic, mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, s-a afişat de-a lungul timpului, la diferite evenimente publice, alături de majoritatea personajelor importante din politica românească.
Evenimentul care a atras cei mai mulţi politicieni la Sibiu a fost canonizarea lui Andrei Şaguna, din anul 2011. Atunci, pe locurile special rezervate, în Catedrala Mitropolitană, au luat loc, printre alţii, Victor Ponta, pe atunci preşedinte al PSD, împreună cu socrul său Ilie Sârbu, Klaus Iohannis, primarul Sibiului, minişti, parlamentari, preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, dar şi preşedintele Traian Băsescu. La finalul slujbei, şeful statului a primit din partea mitropolitului Ardealului, Laurenţiu Streza, o icoană, moment în care a luat microfonul şi a ţinut un discurs în Catedrala Mitropolitană din Sibiu.
"Aşa cum spunea Înalt Prea Sfinţia Sa, participarea la o slujbă de canonizare este un eveniment unic, irepetabil. Canonizarea mitropolitului Andrei Şaguna este nu numai un semn de recunoaştere a Bisericii Ortodoxe Române, dar este, în acelaşi timp, un moment în care un om care a participat la scrierea istoriei străbunilor noştri şi a noastră devine Sfânt”, a spus preşedintele. Acesta a avut parte şi de un regim special la Sibiu. Pentru Traian Băsescu, gazdele au pregătit un scaun îmbrăcat în catifea roşie, în timp ce toţi ceilalţi invitaţi au luat loc pe scaune din piele neagră.
Sibiul are şi politicieni în sutană. Preotul Ioan Coşa este la primul mandat de consilier judeţean şi a candidat pe listele PDL; iar preotul Mihai Sămărghiţan, reprezentant al PSD, este la al doilea mandat de consilier judeţean.
Vă mai recomandăm:
Unul dintre cele mai fierbinţi subiecte ale campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale 2014 sunt cele şase imobile deţinute de Klaus Iohannis şi de soţia sa în municipiul Sibiu. Controversele au fost cu atât mai mari cu cât candidatul ACL la Preşedinţie a fost foarte rezervat în privinţa acestui subiect. Pentru a face lumină în acest caz, jurnaliştii „Adevărul“ au mers pe urmele imobilelor primarului din Sibiu.
Mai sunt doar câteva zile până la alegeri prezidenţiale 2014 aşa că e agitaţie mare şi la Hoghilag, singura comună din judeţul Sibiu unde un ales a schimbat partidul pe ordonanţa Dragnea. PSD-ul este şi singurul care a împărţit câte ceva prin zonă, bluze roşii, şepci, pixuri sau chibrituri, spre dezamăgirea unora care aşteptau măcar o găleată sau un lighean. Toată lumea merge la vot, chiar dacă unii nu ştiu să scrie sau să citească.
O discuţie simplă în limba română, pe plaiurile Ţinutului Secuiesc, se transformă într-o adevărată încercare pentru mulţi locuitori de aici. Copiii recunosc că li se predă la şcoală limba ţării lor, chiar şi câte trei - patru ore pe săptămână, dar asta nu le este suficient pentru a putea să te înţeleagă sau să-ţi răspundă.
Cu puţin timp înainte de intrarea în campanie electorală, liderii UDMR au depus în Parlament un nou proiect privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Jurnaliştii „Adevărul” au vrut să afle cum a ajuns acest proiect în inima Secuimii, în Harghita şi Covasna, la oamenii de rând. Părerile lor sunt împărţite.
EXCLUSIV Klaus Iohannis. Secretele neamţului care vrea să fie preşedintele României
Klaus Werner Iohannis este primul personaj prezentat în detaliu, din seria candidaţilor la preşedinţia României, în cadrul campaniei „Alege preşedintele”, pe care ziarul „Adevărul” o demarează astăzi atât în ediţia tipărită, cât şi în cea online, pe www.adevarul.ro.