Parchetul şi Poliţia se contrazic în cazul consilierului bătăuş de la Sibiu. Unii spun că este urmărit penal, ceilalţi, că nu a fost începută urmărirea penală faţă de vreo persoană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierul local Ioan Serban - Foto Facebook
Consilierul local Ioan Serban - Foto Facebook

Cazul consilierului de la Sibiu care şi-a bătut sora, instanţa instituind în cazul său inclusiv un ordin de protecţie, capătă o nouă turnură. Dacă în urmă cu două săptămâni Poliţia confirma că acesta este urmărit penal pentru loviri şi alte violenţe, acum Parchetul spune că în dosare nu a fost începută urmărirea penală faţă de vreo persoană.

Adevărul a relatat pe larg, în ediţia electronică din 22 mai, povestea Amaliei Şerban, o tânără din Sibiu care a susţinut că trăieşte în teroare din cauza fratelui ei, consilier local într-o comună de lângă Sibiu. 

Femeia a povestit terifiată cum a fost bătută crunt de consilierul local, chiar în casa părinţilor lor, aceasta solicitând şi obţinând în instanţă un ordin de protecţie. Femeia a mai povestit că după ce ar fi refuzat să îi dea fratelui său bani ar fi fost terorizată iar în luna ianuarie şi-a găsit autoturismul Mercedes ML vandalizat în faţa blocului, autorul distrugerii nefiind identificat nici până astăzi. Nici dosarul bătăii Amaliei Şerban nu este încă finalizat, la aproximativ 3 luni de la incident. 

”În data de 5.03.2014 mă aflam la domiciliul părinţilor noştri din Roşia împreună cu mama mea. Purtam o discuţie referitoare la faptul că în noaptea de 21/22.02.2014 a fost distrus autoturismul meu marca Mercedes ML care se afla parcat în faţa blocului în care locuiesc. La un moment dat în casă a intrat fratele meu Şerban Ioan care până atunci nu mai fusese în imobil întrucât are o relaţie tensionată cu părinţii noştri. Acesta m-a întrebat dacă mai sunt fericită ca acum câteva zile şi eu i-am spus că da. I-am mai spus că eu cred că el mi-a distrus maşina întrucât l-am văzut pe un prieten de-al lui fugind de lângă maşină şi că ne vom cumpăra altă maşină numai să fim sănătoşi. 

În acel moment fratele meu a venit spre mine şi m-a lovit violent cu pumnul în faţă în zona nasului. Am căzut la pământ şi din nas a început să-mi curgă sânge însă Şerban Ion nu s-a oprit şi a continuat să mă lovească cu pumnii şi picioarele, ţinându-mă cu o mână de păr să nu mă ridic. Mama noastră a încercat să mă apere însă nu a reuşit şi atunci a deschis uşa şi a strigat după ajutor. Am reuşit să scap pentru un moment şi am fugit până în dreptul uşii unde am fost ajunsă de agresor care m-a prins din nou de păr şi a continuat să mă lovească. De pe treptele imobilului m-a lovit cu piciorul şi m-a proiectat în curte pe pământ. A venit la mine şi m-a târât de păr prin curte în timp ce mama mea a deschis poarta şi a ieşit în stradă strigând după ajutor. În continuare am fost lovită cu pumnii şi picioarele în zona toracelui, în sânul drept, în cap şi în spate. Din stradă a venit un prieten de-al fratelui meu care nu a reuşit să-l facă să înceteze agresiunea iar imediat după el a venit şi vecinul nostru şi împreună l-au determinat să înceteze agresiunea. Am ieşit în stradă de unde mama vecinului nostru m-a luat la ea în curte pentru a nu mai fi lovită”, a scris femeia în cererea de emitere a ordinului de protecţie.  

Elena Coman (59 de ani), vecină cu părinţii Amaliei şi mama bărbatului care i-a venit în ajutor a povestit pentru Adevărul ce s-a întâmplat. Ea este cea care a luat-o pe Amalia Şerban de pe stradă şi a adăpostit-o la ea. La momentul discuţiei şi la aproape 3 luni de la incident, de la poliţie, susţinea femeia, nu a întrebat-o nimeni nimic. 

”N-am fost la declaraţii, băiatul meu a fost. Chiar am venit de la grădiniţă atunci când s-a întâmplat. De când au venit aici părinţii au zis că se mută aici că nu se mai înţeleg acolo jos unde stă băiatul. Fata venea la părinţi şi le aducea ce trebuia. Într-o zi am venit de la grădiniţă pe la 10 şi 10 şi chiar făceam ciorbă la aragaz, şi aud larmă, zbierete, şi m-am gândit la câini. Văd că fuge băiatul mei la vale, taci tu mamă că nu e câinele, cred că a venit băiatul aici, se bate cu tatăl său. I-am zis du-te iute nu-i lăsa să se bată. Am ieşit la poartă, lume multă în faţă la magazin, mama ei striga după ajutor dar nimeni nu s-a băgat. 

O văd numai pe Amalia dintr-o dată că iasă ca arsă din curte de la mama ei, şi fuge pe marginea la şanţ către noi plină de sânge pe faţă. Eu am încremenit când am văzut. Striga ”Porcule, îţi trebuie bani, nu ţi-am dat destui, nu ţi-e ruşine, m-ai bătut”. După aceea s-a întors şi m-a văzut, pot să intru la dumneata în curte? A venit şi băiatul meu, ea a leşinat jos, a ţinut-o băiatul în braţe şi eu n-am apucat să mă duc cu o cană, cu pumnii i-am dus de la chiuvetă apă şi-am spălat-o pe faţă să o trezesc. Striga cât o ţinea gura vine şi mă omoară, încuiaţi poarta. Şi-a revenit, am luat un prosop de bucătărie şi am şters-o la gură şi am dus-o, pe scări mi-a căzut iară din mână. Am dus-o în coridor, am acolo telefonul fix, am văzut că pune mâna pe telefon, n-am ştiut ce face, a sunat la 112, nu a terminat convorbirea că a căzut jos iară. 

Pe ea am dus-o în cameră în pat, acolo în pat striga că îmi omoară copilul, că îmi răpeşte copilul, eu o ştergeam de sânge. Am dus-o sus în casă, vorbea rău, când vorbea stropea sânge, vorbea nu ştiu cu cine să aibă grijă să nu dea la nimeni copilul. Avea pantalonii murdari de noroi, că zice că ar fi târâit-o şi în curte, era murdară pe pantaloni şi pe spate de noroi, şi avea sânge la picior, şi era pe genunchi murdară de noroi. Şi-a făcut cruce şoferul de la salvare, să se bată fraţi şi s-o bată în halul ăsta de soră-sa. Mai avea şi păr din cap, căzut, zice că a tras-o şi de păr. O tot ştergeam cu prosopul şi sânge tot curgea. A fost poliţia, dar nu m-a întrebat nimic, ce a fost, cum a fost, pe băiatul meu l-a chemat”, a povestit femeia. 

Aceasta a descris şi momentul în care fiul său a intervenit în scandal. ”Fiul meu a venit de la serviciu, şi a auzit zbieretul, şi a fugit la vale. Când s-a dus atunci s-a întâlnit faţă în faţă cu el, de a ieşit pe poartă Amalia, şi el vrea să fugă după ea, şi băiatul ăla de-abia îl ţinea, frate-su vroia să fugă după ea, şi atunci băiatul meu a dat piept în piept cu el şi i-a ţinut mâinile şi nu l-a lăsat până a intrat ea la mine în curte, după aia i-a dat drumul. L-a ţinut să nu mai fugă după ea”, a spus Elena Coman. 

Contactat la momentul respectiv de Adevărul pentru a comenta acuzaţiile, consilierul local a declarat că nu are nicio legătură cu autoturismul distrus. ”Da, au fost probleme de genul ăsta dar autoturism şi ce v-a spus ea e exclus, am avut eu o discuţie cu ea, da, a fost şi o bătaie, dar de autoturism nu ştiu ce informaţii v-a dat. E o sumă de bani la mijloc care trebuia lămurită între mine şi ea, şi ea a întors spatele la toată lumea, nu mai are la nimeni nimic şi de aici a pornit cearta. Azi (marţi, 20.05.2014, n.r.) mă duc cu un băiat la poliţie care trebuie să dea o declaraţie din câte am înţeles tot în legătură cu autoturismul ei. Cu bătaia ştie destul de bine, am dat declaraţie, am recunoscut şi la poliţie, m-am dus în casă la părinţii mei unde am avut o discuţie, mi-a spus că e foarte sus faţă de mine, lucru care nu mă deranjează. Vizavi de discuţia cu banii de aici ne-a pornit toată chestia. Da, i-am dat două palme, am tras-o un pic de păr, mi s-a făcut plângere la poliţie, este dosar penal, are 10 sau 12 zile de certificat medico-legal şi ce hotărăşte instanţa aia o să facem”, a declarat pentru Adevărul consilierul Ioan Şerban. 

Poliţia şi Parchetul se contrazic

În luna mai, Adevărul a solicitat un punct de vedere Inspectoratului de Poliţie al judeţului Sibiu vizavi de situaţia dosarelor în cazul Şerban, atât cel de distrugere cât şi cel de lovire. Solicitarea a vizat stadiul cercetărilor în fiecare din cele două dosare, cel de distrugere şi cel de lovire, dacă este începută urmărirea penală împotriva vreunei persoane, presupus făptuitor şi, în cazul unui răspuns afirmativ, cine este acea persoană. În răspunsul remis, IPJ Sibiu a confirmat faptul că în dosarul de lovire este începută urmărirea penală împotriva consilierului local, cercetările fiind efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri şi alte violenţe. 

”În dosarul penal la care faceţi dumneavoastră referire (1030/P/2014) înregistrat la Poliţia Municipiului Sibiu – Biroul Investigaţii Criminale s-a început urmărirea penală in rem împotriva faptei, respectiv sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere. În continuare sunt efectuate verificări şi audiate persoane în calitate de martor în vederea identificării persoanei care a săvârşit această infracţiune.

În ceea ce priveşte plângerea penală înregistrată la Postul de Poliţie Roşia (1356/P/2014), poliţiştii acestei subunităţi de poliţie au început urmărirea penală împotriva bărbatului pe care reclamanta l-a nominalizat în conţinut plângerii depuse. Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiuni de loviri şi alte violenţe, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 193 cod penal”, se arată în răspunsul primit în data de 16 mai de la IPJ Sibiu. 

În data de 5 iunie, deci la două săptămâni de la publicarea cazului Amaliei Şerban, Adevărul a făcut aceeaşi solicitare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, cercetăriile fiind făcute sub coordonarea unui procuror. Informaţiile cerute au fost aceleaşi - stadiul cercetărilor în fiecare din cele două dosare, cel de distrugere şi cel de lovire, dacă este începută urmărirea penală împotriva vreunei persoane, presupus făptuitor şi, în cazul unui răspuns afirmativ, cine este acea persoană.

Răspunsul Parchetului îl contrazice pe cel al Poliţiei. ”Referitor la cererea dumneavoastră înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu sub nr. 7/IP/2014, vă informăm că în conformitate cu dispoziţiile art. 25 al. 1 din Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mas-media, aprobat prin Hotărârea nr. 573/06.05.2014 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, în faza de urmărire penală pot fi comunicate informaţii privind stadiul actelor de cercetare reprezentanţilor mass-media numai după ce există suspect în cauză. În dosarele indicate de dumneavoastră, până în prezent nu a fost începută urmărirea penală faţă de vreo persoană”, se arată în răspunsul remis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu. 

PNL anunţă că îl exclude. Consilierul este însă în continuare membru de partid

Ioan Şerban a intrat în Consiliul local al comunei Roşia în anul 2012, pe listele USL, fiind membru PNL. A doua zi după publicarea cazului Şerban, Adevărul a solicitat un punct de vedere organizaţiei judeţene PNL Sibiu, cu privire la situaţia consilierului local. Colegii de partid ai consilierului local s-au arătat revoltaţi, şi au transmis, prin purtătorul de cuvânt, că la următoarea şedinţă acesta va fi propus pentru excluderea din PNL. ”Domnul deputat Mircea Cazan, preşedinte al PNL Sibiu, este chiar revoltat de un asemenea comportament”, declara în 23 mai pentru Adevărul purtătorul de cuvânt al organizaţiei judeţene PNL Sibiu, Cora Matei. Aceeaşi sursă declara atunci că Ioan Şerban va fi propus pentru excludere din PNL. ”Domnul Şerban Ioan apare într-adevăr în baza noastră de date ca membru PNL dar apartenenţa lui politică de fapt este cea a a primarului de acolo din Roşia. Propunerea noastră va fi să fie dat afară. El a fost ales USL, este consilier USL şi este omul primarului. Vom propune excluderea lui din PNL în viitorul apropiat, cel mai rapid, în următoarea şedinţă care va avea loc după alegeri”, a mai declarat pe 23 mai, pentru Adevărul, Cora Matei.

Şedinţa despre care vorbea purtătorul de cuvânt al PNL Sibiu a avut loc miercuri, 4 iunie iar Ioan Şerban este în continuare membru PNL. Rugată să explice situaţia, Cora Matei a spus: ”La şedinţă am înţeles, eu n-am fost prezentă dar am înţeles că va fi purtată şi o discuţie cu respectivul consilier. Încă nu (a fost exclus, n.r.). Vor avea o întâlnire cu dânsul, cu domnul de la Roşia. După ce vor avea întâlnirea vom vedea. În urma unei întâlniri pe care o vor avea vor lua nişte decizii. Deocamdată apare în baza noastră de date, este membru PNL. Nu ştiu când va fi discuţia, nu am ce să spun concret că nu am discutat o dată anume”. 

Adevărul a încercat în mod repetat joi, 5 iunie, să-l contacteze telefonic pe preşedintele organizaţiei judeţene PNL Sibiu, deputatul Mircea Cazan. Cum nu am reuşit, l-am contactat pentru un punct de vedere pe unul din vicepreşedinţii organizaţiei, deputatul Ioan Tămâian, pe care l-am rugat să ne spună dacă în opinia domniei sale o astfel de persoană, pe al cărei nume a fost emis un ordin de protecţie pentru fapte de violenţă, este reprezentativă pentru Partidul Naţional Liberal. 

”În niciun caz, acuma acolo el sigur a venit cu anumite explicaţii şi noi ca să nu excludem pe cineva aşa la prima discuţie, e cazul unui studiu. În ceea ce priveşte să zicem actul lui de agresivitate e clar descurajant. Din păcate din cauza activităţii intense pe care am avut-o în ultima vreme efectiv nu a fost timpul necesar, adică asta e părerea mea. Nu va avea sprijinul nostru în niciun caz, de fapt PNL-ul s-a văzut şi în alte situaţii mai la vârf nu a susţinut pe absolut nimeni care a fost cercetat de DNA sau de alte instituţii”, a spus Ioan Tămâian.  

Întrebat cum se va proceda în cazul consilierului, acesta a dat asigurări că problema va fi tranşată în următoarea şedinţă, care este planificată săptămâna viitoare. ”Sigur va fi analizat în şedinţa următoare, pentru că acum fiind prinşi în multe activităţi nu am reuşit să discutăm în şedinţa care a fost. În niciun caz noi nu susţinem şi nu o să încurajăm şi nu o să apărăm pe nimeni care a încălcat legea într-un fel sau altul şi mai ales într-o situaţie de genul ăsta. 

Într-o primă etapă s-a discutat (cu consilierul local, n.r.), adică vă daţi seama că orice persoană încearcă să se disculpe, noi nu aşteptăm nimic decât atât să ne întâlnim şi să facem să luăm o hotărâre clară, de un anumit adevăr de fapt. Adevărul este de fapt, cum aţi spus şi dumneavoastră, din ceea ce s-a arătat deja, în ceea ce s-a cercetat, este unul singur”, a mai spus Tămâian, acesta adăugând că situaţia s-a discutat, dar nu s-a dezbătut la nivel de conducere ”ca să nu ne pripim, să nu luăm hotărâri în pripă, a rămas pentru săptămâna viitoare”. 

Vă mai recomandăm: 

EXCLUSIV Coşmarul unei sibience: bătută de un consilier local, femeia trăieşte acum în teroare. Dosarele ei sunt încă nefinalizate

Amalia Şerban, o sibiancă în vârstă de 37 de ani, şi familia ei, susţin că trăiesc de câteva luni un adevărat coşmar. Acuzaţiile se îndreaptă spre fratele femeii, consilier local într-o comună de lângă Sibiu. După ce a fost bătută de consilierul local, femeia a cerut şi a obţinut în instanţă ordin de protecţie. Consilierul neagă cea mai mare parte a acuzaţiilor. Două dosare penale, aflate de aproximativ 3 luni la Poliţie, nu sunt încă finalizate.

Instanţa a decis începerea judecăţii în cazul subprefectului Sibiului, Florin Orlăţan, într-un dosar de corupţie. Hotărârea nu este definitivă

După ce dosarul în care actualul subprefect al Sibiului este cercetat alături de mai multe persoane a stat în cameră prteliminară mai bine de două luni, instanţa a decis începerea judecăţii în acest caz. Hotărârea nu este definitivă.

Poliţiştii de la Ordine Publică acuzaţi de luare de mită au ieşit din închisoare. Aceştia vor fi arestaţi la domiciliu

Ioan Marius Datcu şi Radu Gheorghe Ban, cei doi poliţişti de la Ordine Publică acuzaţi de luare de mită vor fi cercetaţi în arest la domiciliu. Decizia aparţine magistraţilor Curţii de Apel Alba Iulia şi este definitivă.

  

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite