Pseudo-justificările ministrului Educaţiei pentru Ordonanţa plagiatorilor: „A reuşit reglementarea unor aspecte foarte acute”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei. FOTO: Alexandru Mihăescu
Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei. FOTO: Alexandru Mihăescu

Aflat în vizită la Sibiu, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Sorin Câmpeanu, a răspuns câtorva întrebări adresate de ziarul „Adevărul”, în legătură cu ordonanţa 94 din 2014, care reglementează renunţarea, de bună voie şi fără justificare, la titlurile academice şi al cărei beneficiar va fi premierul Victor Ponta

Adevărul: Spuneaţi zilele trecute că mai sunt încă trei persoane care şi-au manifestat intenţia de a renunţa la titlul de doctor. Ne puteţi spune cine sunt aceste persoane, ce funcţii ocupă şi dacă ştiţi ca asupra acestor persoane să fi fost declanşate proceduri privind etica universitară în obţinerea titlului de doctor?

Sorin Câmpeanu: N-am spus de doctor, la titlu. Nu am cunoştinţă să fie declanşate proceduri din domeniul eticii universitare, tot ce pot să vă spun că nu sunt persoane publice.

Unde îşi desfăşoară activitatea?

Nu am cunoştinţă de acest lucru, ştiu că este un absolvent de la Politehnica Bucureşti, Facultatea de Electronică, un absolvent de la ASE şi un alt absolvent de master.

Metodologia la OUG 94 prevede publicarea în Monitorul Oficial şi a ordinelor prin care se acceptă renunţarea la aceste titluri?

Metodologia de revocare a titlului nu este finalizată nici măcar la nivel de elaborare a ei. După elaborare, sigur că necesită obţinerea avizelor, aprobarea, publicarea, după care poţi începe să... da.

Consideraţi că această procedură de renunţare din proprie iniţiativă la un astfel de titlu nu subminează cumva autoritatea academică? Nu ar trebui, înainte să renunţi din proprie iniţiativă, să fie un verdict dat de o comisie etică?

Dacă vă referiţi la un caz anume, vă reamintesc că este un verdict final dat de un organism care este abilitat să se pronunţe în acest fel. Dar de ce nu ne gândim că sunt persoane care fără să aibă niciun fel de... Aşa cum mă întrebaţi, chiar nu cunosc să fie probleme de natură etică la baza celor trei cereri. Pot fi persoane care decid să renunţe la un drept al lor. În această cheie am abordat măsura propusă prin ordonanţa de urgenţă, dar vreau să vă spun că, aşa cum sunt sigur că bine ştiţi, ordonanţele de urgenţă trebuie să fie aprobate în Parlament şi, în condiţiile în care au existat solicitări imperative - şi subliniez imperative - atât din partea mediului academic, cât şi din partea mass-mediei, de rezolvare a unei probleme punctuale, neexistând cadrul legal, aceasta a fost soluţia pe care am identificat-o. Parlamentul se va pronunţa dacă a fost o soluţie corectă sau nu.

Iniţiativa este a dumneavoastră sau a rămas din mandatul domnului Remus Pricopie?

Iniţiativa este Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

Punctual a dumneavoastră sau rămasă din mandatul dânsului?

Nu pot să... Nu are rost să intrăm în astfel de detalii atâta vreme cât o iniţiativă trebuie să beneficieze, nu ştiu dacă cunoaşteţi procedura, nu sunteţi obligaţi, dar beneficiază de aviz juridic, de aviz de specialitate, are nevoie de o serie de avize, deci nu este o singură persoană din Ministerul Educaţiei care susţine această iniţiativă.

Am înţeles. Şi ne puteţi spune exact de când datează?

Această iniţiativă datează din 29 decembrie, nu? 29 decembrie 2014, după ce în prealabil am lansat-o în consultare către toate universităţile din România în data de 23 decembrie 2014.

Şi la elaborare cam cât s-a lucrat?

Între 23 decembrie şi 29 decembrie. Reamintesc faptul că această ordonanţă de urgenţă a reuşit şi reglementarea unor aspecte care erau foarte acute, cum ar fi semnarea contractelor instituţionale pentru toate universităţile publice din România. Un alt aspect extraordinar de important a fost acela că a reuşit să asigure continuitate în funcţionare pentru Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior. Nu putem concepe un învăţământ superior european fără existenţa unei agenţii de asigurare a calităţii în învăţământul superior. 

CITIŢI ŞI:

Cîmpeanu: Nu-i putem retrage, încă, titlul de doctor lui Ponta. Trei persoane au mai cerut retragerea titlului

Preşedintele Consiliului de Etică al Universităţii Bucureşti despre plagiat, regulile care se aplică demnitarilor plagiatori şi cazul Olguţa Vasilescu

Ponta a modificat Legea Educaţiei ca să poată renunţa la titlul de doctor. Ministrul Educaţiei: A fost iniţiativa noastră

Cîmpeanu: Am cerut Direcţiei juridice găsirea unei soluţii la cererea lui Ponta privind retragerea titlului de doctor

Victor Ponta vrea să renunţe la titlul de „Dottore”

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite