Metoda ingenioasă folosită în 30 de ţări prin care bebeluşii învaţă limba engleză odată cu limba maternă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micutii invata limba engleza printr-o metoda inedita / Fotografii Helen Doron English Sibiu/Ramona Găină
Micutii invata limba engleza printr-o metoda inedita / Fotografii Helen Doron English Sibiu/Ramona Găină

Copiii pot învăţa limba engleză de la vârste la care abia gânguresc. O demonstrează specialiştii unei reţele internaţionale de predare a limbii engleze ca a doua limbă, după metode originale. Micuţi de doar câteva luni merg împreună cu părinţii la un curs la care, prin cântece, jocuri şi poezii deprind noţiuni de engleză.

Cursurile interactive de limba engleză, organizate de reţeaua internaţională de predare a limbii engleze Helen Doron şi destinate bebeluşilor, includ cântece distractive, jocuri şi exerciţii prin care micuţii asimilează până la 550 de cuvinte. Astfel, este stimulată dezvoltarea emoţională, cognitivă, senzorială şi fizică a copilului. În total, în România există 28 de centre Helen Doron, în mai multe oraşe din România, unul dintre acestea funcţionând în localitatea sibiană Şelimbăr.

„Cursul de babies este unul de dezvoltare timpurie prin noţiuni învăţate în engleză, îmbină elemente de relaţionare şi socializare, relaţia părinte-copil se clădeşte prin tot felul de activităţi în care părintele interacţionează cu micuţul“, explică Adalia Fogoroşiu, managerul unui centru specializat în cursuri de limba engleză pentru copii din localitatea sibiană Şelimbăr. 

helen doron sibiu

Copiii au şi activităţi de dezvoltare fizică, un fel de gimnastică de bebeluşi, de dezvoltare intelectuală şi sunt expuşi la diverse stiluri muzicale. Practic, versurile cântecelor au multe rime, care îi ajută să îşi dezvolte creativitatea şi să fie mult mai receptivi spre diverse stiluri şi culturi, dar şi mult mai sociabili. 

LIMBA STRĂINĂ CA LIMBA MATERNĂ

La Sibiu, cursurile de limbă engleză destinate bebeluşilor pot începe încă de când micuţul a împlinit 3 luni şi se desfăşoară în module de câte nouă luni. Părinţii plătesc 145 de lei pe lună şi merg cu bebeluşul la o şedinţă săptămânală. Specialiştii spun că micuţii asimilează foarte uşor la această vârstă şi ajung să înveţe limba străină ca pe limba maternă. 

„Cu cât învaţă un copil o limbă de la o vârstă mai fragedă, cu atât o absoarbe într-un mod mai natural, iar până la vârsta de 3 ani, o percepe ca pe limba maternă. În cadrul activităţilor nu se traduce deloc. Practic, părinţii fac ceea ce face profesorul cu puppet-ul (n.r.  – păpusă), ceea ce fac în cadrul cursului fac şi acasă“, completează Adalia Fogoroşiu.

helen doron sibiu

Părinţii primesc un set de CD-uri cu cântece, vocabular, rime, cu ceea ce învaţă, pe care le ascultă şi astfel copiii sunt foarte familiarizaţi cu ele şi le reţin mult mai uşor. De asemenea, bebeluşii învaţă în cadrul cursului şi limbajul semnelor. „Cursul de babies nu este unul de vorbire, copiii absorb informaţia, iar în momentul în care încep să vorbească, redau limba străină ca şi limba maternă“, mai spune Adalia Fogoroşiu. Abia după vârsta de 3 ani se pune foarte mult accent pe engleza vorbită, când copilul este învăţat să spună cuvântul, să răspundă la întrebări, să formeze propoziţii. 

PATRU PRINCIPII 

Metoda Helen Doron este bazată pe patru principii de învăţare: încurajare repetată, învăţarea în grupuri mici, învăţarea distractivă, ascultarea repetată. „E important să-i ajutăm pe copii să se exprime, pentru că majoritatea celor care învaţă limba engleză nu comunică, ştiu să scrie, înţeleg, dar nu comunică“, adaugă Fogoroşiu. 

Micuţii rostesc primele cuvinte în limba engleză cam la 1 an şi jumătate, în funcţie de când încep să vorbească, iar la 2 ani şi jumătate leagă deja propoziţii scurte. „Un copil nu vorbeşte la 3 luni, absoarbe informaţiile şi le redă în momentul în care începe să vorbească. Ei sunt ca un burete la vârsta asta, absorb absolut orice. Sunt tot felul de activităţi, până la 2 ani, speciale pentru a-i ajuta pe copii să se dezvolte“, explică managerul. Aceasta precizează că se învaţă prin toate simţurile în cadrul cursului, de exemplu când au „taste“ (n.r. – a gusta), „eat“ (n.r. – a mânca), au o banană; când au „smell“ (n.r. – a mirosi), au o floare, iar asta îi ajută să-şi dezvolte creierul pe ambele părţi, echilibrat. „Este învăţare prin joacă, nu se pune accent pe a sta şi a traduce, a explica copilului, «repetă», «spune», ci este o învăţare naturală, prin joc, într-un mod interactiv. E un mod în care părinţii şi copiii fac altceva împreună, pentru că foarte mulţi părinţi nu mai petrec timp cu copiii lor“, adaugă Adalia Fogoroşiu. 

„SUNT REZULTATE NEAŞTEPTATE“

Centrul de la Sibiu face parte dintr-o reţea naţională, dezvoltată în sistem de franciză şi parte a unei reţele internaţionale pornite în urmă cu 30 de ani şi dezvoltată în Europa, China, Asia şi America. Centrul de la Sibiu funcţionează din 2008, fiind primul din reţea deschis în România, şi a format până acum aproximativ 800 de copii din diferite grupe de vârstă, începând de la câteva luni până la vârstă şcolară. 

„În principal, vin părinţii care-şi doresc să facă ceva mai mult cu copiii lor şi să investească în educaţia lor de mici, care văd în limba engleză un element de ajutor pe viitor şi care le deschide orizontul. Şi atunci, încearcă să-i expună de mici la învăţarea naturală, fără să mai facă efortul cu ei în şcoală, să intre în şcoală cu meditaţii direct. Vin cei care doresc să se implice în educaţia copiilor“, mai spune Adalia Fogoroşiu. 

helen doron sibiu

Liana Chemendi vine de două luni la curs cu Cezar, bebeluşul ei în vârstă de 9 luni. „Învaţă şi el şi învăţ şi eu ce să fac cu el acasă şi asta e foarte important. Am primit şi CD-uri de aici, nişte cărticele, îi citesc şi îi cânt acasă, îi place foarte mult. Este important chiar de la naştere, dacă ştim o limbă străină, să începem să-i vorbim în acea limbă străină, până la 3 ani. Copiii pot să înveţe până la patru limbi şi este foarte important pentru ei, o să-i ajute mult în viaţă“, spune mămica Liana Chemendi. 

Raluca Dulga, o altă mămică, are un băieţel de 2 ani şi 4 luni, Horia, pe care îl aduce la cursurile de limbă engleză de când avea puţin peste un an. „Cursurile sunt interactive, sunt plăcute, sunt copii mici, câteodată au răbdare, câteodată nu, dar sunt OK. Sunt rezultate neaşteptate, nu te aştepţi din joaca asta să iasă ceva, dar, într-adevăr, are reacţii şi spune cuvinte în engleză. Nu ne aşteptam şi e mult mai conştient de treaba asta cu engleza decât ne aşteptam noi“, spune Raluca Dulga. 

Povestea metodei Helen Doron

În 1985, lingvista şi pedagoga israeliană Helen Doron a revoluţionat predarea limbii engleze ca limbă străină pentru copii, prin dezvoltarea unei metode care imită modul în care bebeluşii învaţă limba maternă. În prezent, Helen Doron English este o reţea internaţională de franciză, prezentă în peste 30 de ţări.

Povestea a început cu o lecţie de vioară luată de fiica sa de 4 ani şi susţinută prin metoda Suzuki, procedeu care le dă şansa copiilor să practice muzica instrumental, pornind de la ceea ce aud şi văd în jurul lor. Ea s-a inspirat din principiile acesteia în dezvoltarea propriei metode de predare a limbii engleze copiilor mici. A creat primul curs pentru educaţie timpurie în limba engleză. În decursul anilor, Helen Doron English s-a extins, de la programul iniţial care se adresa copiilor de vârste mici, la programe adaptate pentru bebeluşi de 3 luni până la adolescenţi de 19 ani.

Vă mai recomandăm: 

Frumoasă şi deşteaptă. Iuliana Poplăcean a luat nota 10 la Evaluarea Naţională 2015: „Nu aş pleca niciodată din ţara mea, oamenii sunt mult mai calzi aici!”

Iuliana Poplăcean este unul dintre cei 7 elevi din judeţul Sibiu care au reuşit să obţină nota 10 la examenul de Evaluare Naţională 2015. Rezulatatele la Evaluare Naţională 2015 s-au afişat vineri pe site-ul edu.ro şi la centrele de examinare.

Pavel Diaconu, bătrânul care merge la toate evenimentele îmbrăcat în cămaşa tradiţională şi promovează ia pe Facebook: „Ia şi tricolorul le am la suflet“

Pavel Diaconu, în vârstă de 69 de ani, din localitatea sibiană Răşinari, merge la toate evenimentele importante îmbrăcat în ia tradiţională românească. Din dragoste pentru tradiţii, bătrânul şi-a amenajat acasă şi un minimuzeu cu obiecte tradiţionale.

Cum îl fila Securitatea pe filosoful Noica: „A reluat legăturile cu legionarii trădători de patrie Cioran Emil, Eliade Mircea“ - note informative

„Noica a fost filat ca un obiectiv militar“ avea să afirme Andrei Pleşu, despre Securitatea care l-a urmărit pe filozof pe tot parcursul vieţii, indiferent că acesta s-a aflat la Bucureşti, în Păltiniş sau în alte părţi.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite