Direcţia Sanitar Veterinară a avertizat 18 firme în legătură cu condiţiile igienico-sanitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu a controlat în cursul lunii iulie condiţiile generale de funcţionare şi igiena mai multor unit['i de alimentaţie publică din tot judeţul. Au fost aplicate avertismente la 18 administratori şi operatori comerciali, urmând ca unităţiile în cauză să fie recontrolate la termenul stabilit prin nota de control încheiată.

Conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, a organizat prin specialiştii Biroului de Siguranţa Alimentelor de origine nonanimală, controale tematice privind respectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, la obiectivele care prelucrează, transportă, depozitează şi comercializează produse alimentare de origine  nonanimală şi care cuprind, unităţi de morărit, fabricarea pâinii şi a specialităţilor de panificaţie, fabricarea produselor de patiserie şi cofetărie şi a produselor zaharoase, fabricarea sucurilor, a băuturilor diferite, depozite de seminţe de consum, depozite şi spaţii de comercializare a legumelor şi fructelor, produse conservate, unităţi de comerţ cu ridicata şi amănuntul (comerţ en-gros, magazine alimentare, supermarketuri).       

Brutarii, patiserii şi supermarketuri

Tematica controalelor a vizat:  condiţiile generale de funcţionare a unităţilor; igiena spaţiilor în care sunt manipulate, depozitate şi comercializate materiile prime şi produsele alimentare prelucrate; existenţa documentelor specifice; implementarea sistemul de management al siguranţei alimentare;

  În cursul lunii iulie 2013, au fost controlate 24 unităţi de panificaţie, 23 laboratoare de cofetărie - patiserie, 17 unităţi de tip hiper sau supermarket, 41 magazine alimentare, 8 depozite cu legume şi fructe, 5 depozite cu vinuri, 43 de unităţi de fabricare, dulciuri, paste făinoase, băuturi diferite (alcoolice, sucuri, apă plată, etc), 41 unităţi de alimentaţie publică şi 17 chioşcuri şi tarabe din pieţele agroalimentare care comercializează legume şi fructe însumând 219 obiective.

Au fost verificaţi aditivii

Tot în această perioadă au fost afluite la laboratorul de referinţă probe de legume, fructe, cereale, produse de panificaţie pentru examene de laborator, 36 probe pentru examene microbiologice, 39 probe pentru determinarea aditivilor alimentari şi a contaminanţilor şi 44 teste pentru verificarea eficienţei dezinfecţiilor efectuate în spaţiile de producţie. La obiectivele controlate, deşi se constată interes din partea operatorilor din domeniul alimentar de a pune pe piaţa de consum alimente de calitate, au fost semnalate şi unele abateri de la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, cu referire la :  depozitarea şi lotizarea necorespunzatoare în special a materiei prime de panificaţie şi a legumelor şi fructelor; transportul subproduselor şi a produselor finite, cu navete deteriorate şi neigienizate; comercializarea produselor preambalate neetichetate corespunzător;  implementerea lentă a programului de management al siguranţei alimentare ( H. A. C. C. P. )

Avertismente 

Deficienţele constatate, nu constituie un pericol care să afecteze sănătatea consumatorilor de astfel de alimente, fapt pentru care inspectorii D.S.V.S.A Sibiu au aplicat doar avertismente la 18 administratori şi operatori comerciali, urmând ca unităţiile în cauză să fie recontrolate la termenul stabilit prin nota de control încheiată.

Sfaturile DSV

În această perioadă DSV recomandă  populaţiei  să  se protejeze prin:

•     achiziţionarea alimentelor numai din unităţi şi spaţii înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, evitând comerţul ”stradal”,

•     citirea cu atenţie a instrucţiunilor de pe etichetele produselor alimentare, pentru că acestea conţin informaţii despre componenţă, păstrare, preparare corectă şi valabilitatea lor,

•     păstrarea corectă a alimentelor în spaţii sau frigider la temperaturi în condiţii de umiditate şi temperatură specifică sortimentului alimentar,

•     spălarea atentă a legumelor şi fructelor consumate crude,

•     să informeze la sediul D.S.V.S.A. Sibiu la telefonul 0269- 22.33.14,  neregulile constatate.

    

Citeşte şi

Controale şi razii în pieţele agroalimentare din Sibiu

Controale în toate şcolile cu rezultate proaste la BAC

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite