Din preocupările poliţiştilor din micile oraşe: câte o şpagă pe lună, cel puţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un oraş de provincie cu mai puţin de 10.000 de locuitori, aproape jumătate din agenţii postului de poliţie au intrat în vizorul procurorilor şi al DGA, care au descoperit că şpăgile se negociază „în grup“. Doi poliţişti au fost reţinuţi, alţi cinci fiind puşi sub urmărire penală în stare de libertate.

Ancheta penală asupra poliţiştilor din oraşul Agnita, judeţul Sibiu, a demarat în luna mai a acestui an şi a avut drept punct de pornire o amendă pe care agentul de poliţie M.L.V. a aplicat-o unui şofer ce transporta lemne fără a avea documentele care să ateste provenienţa acestora. Administratorul societăţii la care lucra şoferul sancţionat a luat legătura cu alţi trei agenţi de poliţie din Agnita - B.G., B.C. şi G.R.I. – cărora le-a dat o şpagă de 1.000 de lei. Pentru aceşti bani, cei trei ar fi trebuit să îl convingă pe agentul care a aplicat amenda să se răzgândească şi să înlocuiască procesul verbal iniţial cu unul prin care şoferul care transporta lemne fie să primească o amendă mai mică, fie chiar un simplu avertisment.

Au încercat degeaba să îşi corupă colegul

Cei trei agenţi de poliţie care şi-au împărţit cei 1.000 de lei nu au avut, însă, succes în tentativele de a-şi corupe colegul. „Cei trei agenţi de poliţie au exercitat presiuni asupra colegului lor M.L.V. spre a-l determina să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să întocmească acte de constatare ale contravenţiei ce nu corespundeau realităţii, iar agentul de poliţie B.G. i-a comunicat agentului constatator că, în ipoteza în care se conformează acestor solicitări, va primi foloase de la administratorul societăţii de exploatare a materialului lemnos. În ciuda acestor presiuni, agentul de poliţie ce a constatat contravenţia a refuzat să se conformeze solicitărilor“, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, remis redacţiei  „Adevărul“.

După ce a refuzat cererea colegilor săi, agentul asupra cărora s-au exercitat presiuni a sesizat procurorii şi lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Poliţiei. În ancheta demarată astfel, procurorii şi cei de la DGA au descoperit că în lunile care au urmat (iulie – octombrie 2017) că la Agnita şpaga dată poliţiştilor este o obişnuinţă. În cazul agentului de poliţie G.R.I., de la Formaţiunea Rutieră a Poliţiei Agnita, anchetatorii au documentat mai multe situaţii în care acesta cerea şi primea bani sau alte bunuri pentru a nu aplica amenzi celor opriţi în trafic. „De asemenea, s-a mai constatat că acelaşi agent de poliţie, în mod repetat, în acelaşi interval de timp, şi-a încălcat cu ştiinţă atribuţiile de serviciu şi a atestat date nereale în înscrisurile oficiale întocmite în exercitarea funcţiei sale, iar, în alte situaţii, numitul G.R.I. şi-a determinat alţi colegi de serviciu să îşi încalce aceste atribuţii de serviciu“, mai arată procurorii sibieni.

Doi poliţişti cu 32 de infracţiuni

Nici ceilalţi doi poliţişti din grupul celor trei care au încasat şpaga de 1.000 de lei pentru a interveni pe lângă al lor coleg nu s-au lăsat mai prejos. Agenţii B.C. şi B.G. au luat o şpagă de 1.000 de lei de la un administrator de magazin din oraş, care astfel nu a mai fost amendat pentru abateri de la legislaţia referitoare la societăţile comerciale. ”Totodată, s-a mai stabilit că agentul de poliţie B.C., acţionând şi în calitate de poliţist rutier, atât singur cât şi împreună cu agentul rutier G.R.I., a pretins şi primit sume de bani sau alte bunuri de la persoane depistate în trafic în timp ce încălcau norme de siguranţă rutieră, iar, în schimbul acestor foloase, agentul constatator nu dispunea măsurile de sancţionare contravenţională sau chiar omitea întocmirea actelor de constatare ale unor infracţiuni la regimul rutier”, au descoperit procurorii sibieni.

G.R.I. şi B.C. sunt urmăriţi penal pentru 32 de infracţiuni comise în perioada iulie – octombrie 2017, alături de ei fiind cercetaţi şi alţi agenţi de poliţie, dar şi o parte dintre cei care au fost de acord să dea mită. ”În această cauză mai sunt cercetaţi penal pentru fapte de abuz în serviciu şi agenţii de poliţie B.G., A.I., O.F., Ţ.F. şi A.I., cel dintâi dintre aceştia fiind suspectat şi de comiterea a două fapte de luare de mită”, mai enumeră Parchetul sibian. 

”Urmare a cercetărilor penale s-a stabilit că numitul G.R.I. a comis 5 infracţiuni de luare de mită, 8 infracţiuni de abuz în serviciu, în forma autoratului şi instigării, 3 infracţiuni de fals intelectual, în forma autoratului şi instigării, 1 infracţiune de divulgare a informaţiilor secret de serviciu sau nepublice, în formă continuată, şi 1 infracţiune de favorizarea făptuitorului, în timp ce, în sarcina agentului de poliţie B.C. s-a reţinut săvârşirea a 5 infracţiuni de luare de mită (în forma autoratului şi a complicităţii), 2 infracţiuni de dare de mită (în forma autoratului şi a instigării), 4 infracţiuni de abuz în serviciu, 2 infracţiuni de favorizare a făptuitorului şi 1 infracţiune de divulgare a informaţiilor secret de serviciu sau nepublice”, comunicat Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu

G.R.I. şi B.C. au fost reţinuţi de procurori pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu căruia i se va solicita emiterea unui mandat de arestare pe o perioadă de 30 de zile. Procurorii sibieni mai arată că dosarul lor penal nu exclude prezumţia de nevinovăţie de care se bucură poliţiştii din Agnita.

Nu este pentru prima dată când procurorii sibieni instrumentează astfel de dosare la Agnita. În urmă cu şapte ani, ca urmare a unor sesizări depuse de cetăţeni, patru agenţi de poliţie au devenit subiectul unor dosare penale pentru luare de mită.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite