Ce spun cititorii „Adevărul“ despre ţara infractorilor invizibili. „Nepăsarea, complicitatea, lipsa de profesionalism fac din România un rai al infractorilor“
0Campania iniţiată de cotidianul „Adevărul“, despre „România infractorilor necunoscuţi“, pornită de la informaţia statistica potrivit căreia există 600.000 de dosare penale nerezolvate, a stârnit reacţii vii din partea cititorilor.
În comentariile cititorilor, postate atât pe site-ul ziarului, cât şi pe pagina de Facebook a Adevărul, oamenii reclamă că românii nu sunt deloc protejaţi de legi în faţa infractorilor. Ei spun că, până nu va exista şi o reformare a clasei politice, care să ducă la stoparea fenomenului corupţiei la cel mai înalt nivel, infractorii vor face în continuare legea.
"600.000 de dosare cu autor necunoscut. Oprea, Tobă, Rus, Blaga, David, Stroe şi alţii ca ei, care au pus mâna pe Ministerul de Interne, ne-au minţit în toate rapoartele şi bilanţurile lor oficiale. Povestim mult despre ţara asta batjocorită, un sfert de veac, de ei, de toţi infractorii. Va fi vorba şi de milioanele de infractori care, prin nenumărate şmecherii, fraudează statul, adică pe ei înşişi, prin neplata TVA-ului de exemplu", este opinia cititorului Mihai Tănase.
Un bucureştean este stupefiat de cifrele de infractori rămaşi necunoscuţi care au operat pe raza sectorului în care locuieşte.
“Bucureşti sector 3 – 37.321 cazuri. Sectorul 3 este departe raiul infractorilor, fiind pe locul 1 la infracţiuni pe Bucureşti. În Secţia 11 politiştii sunt slugi pentru infractori. Acum 6 luni, un şef de la secţia 11 se vindea pe o navetă de vin, 15 fripturi si nişte apă minerala. Anunţi secţia 11 despre un caz de tulburare a liniştii publice şi ofiţerul de serviciu dă telefon la scandalagii după care trimite patrula şi te amendează tot pe tine că ai făcut glume”, susţine Nicolae Stănulescu.
Alţi români consideră că şi judecătorii au partea lor de vină în nesoluţionarea dosarelor infractorilor.
“Problema nu se datorează poliţiei, ci instanţelor de judecată care acceptă amânarea proceselor cu anii, judecarea în stare de libertate a făptaşilor şi eliberarea lor. Martorii sunt chemaţi să dea zeci de declaraţii, în plus identitatea lor este întotdeauna cunoscută de infractori, aşa că ajung să fie bătuţi, ameninţaţi, hărţuiţi, în cel mai bun caz, mituiţi. Cei răniţi în accidente de maşina nu au nici o şansă de câştig în instanţă”, este opinia lui Cristian S.
“Nepăsarea, complicitatea, lipsa de profesionalism a autorităţilor fac din tara asta un rai al infractorilor şi alungă oamenii cinstiţi. E suficient să constaţi ca aproape că aproape nu este parlamentar sau ales local nepuşcăriabil. Ca sa nu mai vorbim de mafia din politie şi justiţie”, spune Mitruţ.
“Totul începe de la legi făcute de aceeaşi infractori, dar cunoscuţi... Apoi POLITIA în teritoriu: zero, varză, aceeaşi infractoare şpăgară, mână în mână cu interlopii, borfaşii, hoţii. Poliţia a devenit părtaşă, dar şi paravan al infractorilor. Mai ieri comisaru' de prin Bacău vorbea cu procurorul de pe telefonul infractorului cum sa-l scape pe infractor. Proverbial cazul cu comisaru' Soric, care-l bocea pe interlopu' Măraru, având vilele ambii gard în gard, vecini sadea, vile pentru care desigur au muncit pe rupte”, este părerea lui Carmen Florea.
Ziarul „Adevărul“ va continua campania „România infractorilor necunoscuţi “ şi îi invităm pe toţi cititorii „Adevărul“ să ne trimită opinia lor, atât pe site-ul ziarului, cât şi pe pagina de Facebook, în legătură cu ceea ce ar trebui făcut astfel încât să fie corectate probleme din sistem. Parte din mesaje vor fi publicate pe www.adevarul.ro şi în ediţia tipărită a ziarului.
Mai citiţi: