Big Brother în uniformă. Poliţiştii de pe teren ar putea filma tot ce se întâmplă în timpul serviciului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una din camere este testata de oamenii legii de la Sibiu FOTO Ramona Găină
Una din camere este testata de oamenii legii de la Sibiu FOTO Ramona Găină

Mai multe camere video sunt testate în această perioadă de agenţi de poliţie cu muncă de teren. După o perioadă de testare de două săptămâni şi evaluarea performaneţelor aparaturii se va discuta despre posibilitatea dotării efective a unităţilor de poliţie cu astfel de dispozitive.

Poliţiştii care fac muncă de teren ar putea filma cu aparatură de specialitate primită de la serviciu tot ce se întâmplă cât timp sunt în afara biroului. De săptămâna trecută, mai mulţi agenţi au primit spre testare, timp de două săptămâni, camere video de mici dimensiuni, care pot fi prinse cu uşurinţă, spre exemplu, pe cămaşă, şi cu care să înregistreze ce se întâmplă cât timp se află pe teren. O astfel de cameră este testată şi de oamenii legii de la Sibiu. 

Camerele vor fi testate în teren timp de două săptămâni, după care vor fi evaluate rezultatele. „După părerea noastră sunt cele mai performante care există pe piaţă la momentul ăsta, în primul rând datorită experienţei producătorului în producerea echipamentelor respective şi în al doilea rând datorită caracteristicilor şi potenţialului camerelor. Din punct de vedere funcţional camerele permit înregistrarea audio-video cu prerecording de un minut, asta însemnând că din momentul în care este acţionat butonul de pornire camera va adăuga întotdeauna ultimul minut de înregistrare în aşa fel încât să nu se poată pierde eventuale evenimente surprinse chiar înainte de a porni înregistrarea. 

Calitatea filmării este HD, sunetul este înregistrat foarte bine în aşa fel încât să poată fi auzit chiar şi în condiţiile unui trafic destul de zgomotos, este foarte uşoară, foarte mică. Există două camere care pot să fie utilizate, una dintre ele este atât de mică şi uşoară încât poate să fie prinsă pe rama de la ochelarii de soare în aşa fel încât să filmeze exact ceea ce vede agentul, mai ales dacă se află pe motocicletă sau aşa mai departe. Poate să fie folosită atât portabil cât şi pe maşină, în momentul în care de exemplu intră în vehicul pentru a putea merge în patrulare poate să o pună pe un suport dedicat pe parbriz în aşa fel încât să înregistreze eventuale evenimente pe care le întâlneşte în trafic”, a explicat pentru Adevărul Sandu Buglea, country manager România în cadrul firmei care a pus la dispoziţie echipamentele aflate în teste. 

Până la 16 ore de filmare continuă

Camerele video sunt adaptabile pentru mai multe servicii din cadrul poliţiei şi pot filma până la 16 ore, neîntrerupt. „Au o autonomie de 4 ore de filmat neîntrerupt iar kitul vine cu doi acumulatori, practic asta oferă 8 ore de filmare continuă. În plus de asta există un acumulator extins care poate să fie adăugat kitului respectiv care practic dublează, deci aduce toată filmarea undeva la 16 ore. 

Filmează undeva la 7-8 metri faţă de cel care le foloseşte. Au o memorie de 32 de giga, ceea ce oferă aproape 32 de ore de înregistrare pe un singur card. Există inclusiv o aplicaţie pe telefon în aşa fel încât operatorul să poată să vadă ceea ce s-a filmat, dacă este necesară o intervenţie la faţa locului. Există posibilitatea ca acest echipament să fie conectat printr-un modul al un echipament montat în maşină”, adaugă Sandu Buglea. 

În funcţie de rezultate şi buget

Întrebat când ar putea deveni operaţional acest program, acesta a adăugat că: „În momentul de faţă asta este ceea ce s-a discutat cu ei (Inspectoratul General al Poliţiei Române, n.r.), să fie testate, urmând ca pe urmă să se discute în funcţie de rezultatele acestor teste posibilitatea demarării unui proiect. Din păcate nu am nici cea mai mică idee apropo de un deadline pentru proiect, contând foarte mult posibilităţile financiare şi rezultatele care vor fi. Partea bună este în schimb că există un proiect pilor demarat încă de acum câţiva ani în care Poliţia a achiziţionat echipamente nu de acest fel dar de la acelaşi producător şi partea bună e că există deja softul achiziţionat, un soft care cu un simplu update poate permite utilizarea acestor noi echipamente. Se face practic un simplu update fără a fi necesare altfel de investiţii atât din punct de vedere hardware cât şi software şi se vor putea utiliza şi aceste echipamente pe lângă cele care au fost deja în acel pilot”. 

Cotidianul Adevărul a solicitat un punct de vedere referitor la acest subiect şi din partea Inspectoratului General al Poliţiei Române. Solicitarea a fost făcută în scris în cursul zilei de miercuri, 8 iunie, cu rugămintea de a avea un răspuns cât mai rapid, dat fiind faptul că este vorba de un subiect de actualitate. De asemenea, solicitarea a fost reînnointă telefonic în cursul zilei de marţi, 14 iunie. Până la ora redactării acestui material IGPR nu a transmis un răspuns. 

UPDATE: Într-un răspuns remis Adevărul de către IGPR la o săptămână după publicarea acestui material, respectiv în data de 21 iunie, se arată că: ”Din verificările efectuate s-a constatat că, la nivelul structurii de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Municipiului Sibiu există în testare, începând cu data de 13.06.2016, pentru o perioadă de două săptămâni, un sistem audio-video portabil, contractat prin Serviciul Logistic din cadrul IPJ SIbiu”. 

Poliţistul sibian care a filmat în trafic incidente cu personaje celebre, cercetat de superiori

Dacă programul devine operaţional, cu siguranţă va fi o veste bună pentru foarte mulţi poliţişti, pentru că filmările îi pot proteja inclusiv pe oamenii legii şi de posibile presiuni dar şi de reacţii nepotrivite ale celor cu care intră în contact. 

Şi în prezent sunt poliţişti care filmează sau înregistrează incidente din trafic, la fel, spun ei, pentru a se proteja, însă acest lucru nu este întotdeauna văzut cu ochi buni de către unii dintre superiori. Spre exemplu agentul de la Poliţia Rutieră Sibiu care a filmat în trafic mai multe incidente cu personaje cu greutate, inclusiv un comisar şef de la Control Intern dar şi fostul edil al comunei Şelimbăr, urmărit penal de DNA într-un dosar cu peste 100 de milioane de euro prejudiciu estimat, a ajuns să dea explicaţii în faţa superiorilor de la Bucureşti în urma unor sesizări pornite de la Sibiu.

„Referitor la persoana invocată în solicitare vă informăm faptul că acesta face obiectul unei cercetări prealabile desfăşurate la nivelul Direcţiei Control Intern din Inspectoratul General al Poliţiei Române, în conformitate cu prevederile HG nr. 725/2015, pentru stabilirea nomelor de aplicare a cap IV din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, referitoare la acordarea recompenselor şi răspunderea disciplinară a poliţiştilor. La finalizarea activităţilor specifice urmează să se stabilească existenţa/inexistenţa uneia dintre abaterii disciplinare prevăzute la art. 57 din Legea nr. 360/2002, în raport cu faptele reţinute în sarcina acestuia”, se arată în răspunsul remis la solicitarea Adevărul de către Inspectoratul General al Poliţiei Române. 

Vă mai recomandăm: 

Cazul poliţiştilor acuzaţi de abuz în serviciu ajunge în instanţă. Numele unuia dintre ei apare în dosarul celei mai mari grupări de traficanţi de etnobotanice de la Sibiu

Reprezentanţii unei firme din Sibiu contestă în instanţă soluţiile de neîncepere a urmăririi penale date de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, într-un dosar în care aceştia acuză mai mulţi poliţişti din cadrul IPJ Sibiu de abuz în serviciu.

VIDEO Alţi doi poliţişti rutieri au fost bătuţi în plină stradă la Sibiu. Ce spune IPJ Sibiu despre oamenii legii ameninţaţi de un primar cercetat de DNA

Cazul prezentat de cotidianul Adevărul în care un fost primar, cercetat de DNA, ameninţă poliţiştii care l-au sancţionat în trafic, nu este singular la Sibiu. În 2014, alţi doi poliţişti, un bărbat şi o femeie, au fost bătuţi în plină stradă de un şofer recalcitrant.

VIDEO EXCLUSIV Încă un „caz Godină”: un fost primar cercetat de DNA ameninţă poliţiştii că vorbeşte cu şeful lor şi că le-ar putea înscena o dare de mită

Situaţiile relatate de poliţistul braşovean Marian Godină, cu persoane care ameninţă oameni ai legii din poziţia pe care o ocupă, nu sunt deloc singulare în ţară. Un exemplu este la Sibiu, unde edilul demisionar al comunei Şelimbăr, cercetat într-un dosar cu peste 100 de milioane de euro prejudiciu, îi ameninţă pe poliţişti că se va plânge şefului IPJ şi că le-ar putea înscena o posibilă dare de mită.

EXCLUSIV Şeful Serviciului Criminalistic al IPJ Sibiu şi 10 agenţi, amenzi administrative într-un dosar cu acuzaţii de fals în înscrisuri oficiale

Şeful Serviciului Criminalistic al IPJ Sibiu, comisarul şef Dumitru Goşa, şi alţi 10 agenţi din cadrul aceluiaşi serviciu au primit amenzi administrative într-un dosar în care s-au făcut cercetări pentru presupusa săvârşire a mai multor infracţiuni, printre care şi fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată.

EXCLUSIV Scandalul banilor dispăruţi din amenzile de la Poliţia Rutieră Sibiu ia amploare. Cercetările vizează mai mulţi agenţi şi ofiţeri de la Circulaţie

Pornit de la o fostă agentă de la Rutieră, plecată între timp la ISU Sibiu, scandalul de la Circulaţie ia amploare după ce cercetările s-au extins iar dosarele, două la număr, au ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Doi foşti poliţişti de la Serviciul Rutier Sibiu, condamnaţi la închisoare cu executare. Decizia instanţei nu este definitivă

Horaţiu Bota şi Vasile Iancu, doi foşti poliţişti de al Serviciul Rutier Sibiu, au fost condamnaţi de judecătoria Sibiu la închisoare cu executare pentru presupusa săvârşire a mai multor infracţiuni. Decizia instanţei nu este definitivă şi a fost deja atacată cu apel de către o parte dintre inculpaţi.

Încă un scandal la Poliţia Rutieră Sibiu. Un fost agent este urmărit penal pentru fals intelectual şi abuz în serviciu

Un fost agent de la Poliţia Rutieră, mutat între timp la Ordine Publică, este urmărit penal de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu pentru fals intelectual şi abuz în serviciu.

Doi agenţi din cadrul IPJ Sibiu, urmăriţi penal pentru abuz în serviciu după ce şi-ar fi însuşit zeci de mii de lei din taxele de cazier

Doi agenţi din cadrul IPJ Sibiu sunt cercetaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu după ce şi-ar fi însuşit zeci de mii de lei din taxele plătite de sibieni pentru eliberarea cazierului judiciar.

EXCLUSIV Scandal la Poliţia Rutieră Sibiu. Procurorii fac cercetări pentru fals, uz de fals şi abuz în serviciu

Un scandal de proporţii ”mocneşte” la Poliţia Rutieră Sibiu, unde ar fi dispărut, se pare, sume substanţiale din încasările pentru amenzile de circulaţie.

EXCLUSIV Încă un scandal la Serviciul Rutier Sibiu. O fostă angajată, cercetată de DNA pentru posibile infracţiuni de fals în înscrisuri oficiale, uz de fals şi abuz în serviciu

După ce numele unei foste agente de la Serviciul Rutier a apărut într-un dosar având ca obiect infracţiuni de fals, uz de fals şi abuz în serviciu, un alt scandal iese la iveală. O fostă angajată de la Rutieră este cercetată într-un dosar instrumentat de către Direcţia Naţională Anticorupţie. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite