Una din cinci ţigări vândute în judeţul Satu Mare este de contrabandă. Prejudiciul naţional e de 560 de milioane de euro anual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Propunerea celor care luptă împotriva contrabandei este să scadă procentul de la 16% la 11% - foto: Adrian Caraba
Propunerea celor care luptă împotriva contrabandei este să scadă procentul de la 16% la 11% - foto: Adrian Caraba

Zona de Nord Vest este a doua cea mai afectată de fenomenul contrabandei, din România, după cea de nord est, unde se resimt două direcţii de intrare a ţigărilor de contrabandă în ţară: din Ucraina şi din Moldova.

Desfăşurată sub egida „Contrabanda e hoţie! Te bagă la puşcărie”, a avut loc, la Satu Mare, lansarea celei de-a şaptea ediţii a evenimentului care îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra contrabandei cu ţigări din România, contrabandă care aduce prejudicii atât asupra bugetului de stat, cât mai ales asupra sănătăţii oamenilor, de cele mai multe ori ţigările de contrabandă având provenienţă şi compoziţie dubioasă. 

Evenimentul a avut ca invitaţi principalele instituţii care luptă împotriva contrabandei şi a pornit la iniţiativa unei companii de tutun din România. 

„La nivelul judeţului Satu Mare, cam una din cinci ţigarete vândute este de contrabandă. Zona de nord este una dintre cele mai afectate de contrabandă, după cea de nord este, motiv pentru care desfăşurăm aici aceste eveniment. Campania se desfăşoară pentru o lună şi jumătate şi să ştiţi că în perioada campaniilor am observat o reducere a contrabandei şi o creştere a vânzării ţigaretelor legale, la preţ impozabil”, afirmă reprezentanta firmei de tutun. 

Conform Andreei Paul, moderatorul evenimentului şi reprezentat INACO, procentul de ţigări de contrabandă aflate pe piaţă este de 16% la nivel naţional, fiecare punct procentual însemnând o pierdere de 35 de milioane de euro. 

„ Cele 16 puncte procentuale se traduc într-o pierdere anuală de 560 de milioane de euo. E vorba de bani pe care nu îi mai regăsim în sănătate, în educaţie sau în drumuri, bani pe care românii îi pierd. Şi reducerea cu 1% ar fi un câştig pentru bugetul de stat, dar ţinta este de a ajunge la 11%, procentul pe care îl găsim în alte ţări din UE, cu graniţele mai solide” a afirmat Andreea Paul. 

Conform studiilor făcute de cei de la Novel Research, principalul element care încurajează contrabanda cu ţigări este preţul redus al produselor neimpozabile, respectiv cele ajunse ilegal în ţara noastră, care sunt şi la jumătate de preţ faţă de cele legale. Cele mai multe sunt din categoria Cheap Whites, mai exact mărci de ţigări care provin din Belarus şi alte ţări non-UE şi la care se întâlneşte o tendinţă de scădere a preţului, comparativ cu ţigările autohtone, la care preţurile sunt în creştere. 

„Cel mai mare consum de ţigări de contrabandă îl întâlnim în perioada de iarnă, când intervin cheltuieli suplimentare asupra bugetelor fumătorilor, iar pentru a face economii aceştia apelează la consumul de ţigarete de contrabandă. De obicei este aproape o generalitate ca un fumător de ţigări de contrabandă să fumeze mai mult decât unul care îşi cumpără ţigări comercializate legal”, a afirmat Marian Marcu. 

Instituţiile cu rol de control şi combatere a fenomenului contrabandei au susţinut că lupta nu este una uşoară, confruntându-se cu ingeniozitatea cărăuşilor şi a şefilor de bande, iar dotările sunt una dintre probleme cele mai mari pe care le întâmpină, atâta timp cât un scaner cu infraroşu, dedicat vizualizării încărcătorilor din camioane, de la Vama Halmeu este stricat de mai multe luni de zile iar şansele care cineva să îl repare sau să aloce fonduri pentru acest lucru sunt destul de mici. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite