Reacţia Greco-Catolicilor, cu privire la Mănăstirea Bixad: “Statul Român are o politică ce favorizează Biserica Ortodoxă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terenurile şi clădirile nu au intrat în poesia greco-catolicilor, din cauza unei sentinţe de suspendare a executării silite care trebuia să fie concretizată vineri, 8 noiembrie FOTO Episcopia Maramureş
Terenurile şi clădirile nu au intrat în poesia greco-catolicilor, din cauza unei sentinţe de suspendare a executării silite care trebuia să fie concretizată vineri, 8 noiembrie FOTO Episcopia Maramureş

Episcopia Greco Catolică reacţionează după ce sentinţa de executare silită a unor terenuri şi clădiri de la Mănăstirea Bixad fost suspendată de către Judecătoria Negreşti Oaş. Greco-catolicii susţin că statul român are o politică ce favorizează Biserica Ortodoxă şi că încearcă prin astfel de tertipuri să confişte din nou Mănăstirea Bixad.

Pe data de 7 noiembrie trebuia să aibă loc la Bixad executarea unei hotărâri definitive şi irevocabile a justiţiei române prin care Episcopia Greco-Catolică de Maramureş să fie pusă în proprietate şi deplină posesie a Mănăstirii Greco-Catolice din localitate, confiscată în 1948 de regimul comunist. 

Acum, după ce Mănăstirea a fost câştigată inclusiv definitiv şi irevocabil în instanţă, instituţii ale Statului Roman au dat în judecata Episcopia Greco-Catolică de Maramureş pentru a-i lua înapoi această Mănăstire confiscată anterior de comunişti. „Acest lucru dovedeşte că Statul Roman nu numai că are o politică ce favorizează Biserica Ortodoxă majoritară, dar se implica activ prin instituţiile sale în epurarea culturală şi religioasă a comunităţii greco-catolice minoritare începute de regimul communist“, transmite Episcopia Greco Catolică Maramureş.

Reamintim că pe data de 7 noiembrie, reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice s-au deplasat la Bixad unde un executor trebuia să pună în aplicare hotărârea definitivă şi irevocabilă prin care Mănăstirea Greco-Catolică din localitate este dată în proprietate şi deplină posesie Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş. 

„Înainte de începerea executării, oficiali ai Statului au spus reprezentanţilor greco-catolici că rolul lor nu este să-i “bage” pe călugarii greco-catolici în mănăstire, ci numai să măsoare parcelele care ar trebui retrocedate după care să se retrag. Din cauza ameninţărilor publice şi incitărilor la violenţă, făcute în repetate rânduri de către reprezentanţii Bisericii Ortodoxe, executorul judecătoresc a fost asistat de reprezentanţi ai Poliţiei şi ai Jandarmeriei Române. În momentul în care executorul şi reprezentanţii greco-catolici au ajuns în faţa mănăstirii, intrarea era blocată de un lanţ viu de preoţi şi călugari ortodocşi, având în spate lor şi alte persoane de diferite vârste. Executorul s-a apropiat de ei şi a solicitat să fie lăsat să execute hotărârea judecătorească, moment în care reprezentanţii Bisericii Ortodoxe s-au manifestat împotriva executării hotărârii judecătoreşti, au huiduit şi au scandat lozinci împotriva greco-catolicilor, dintre care amintim: “Afară, catolicii din ţară”, se arată în reacţia oficială a Episcopiei.

Aceştia mai susţin că din cauza împotrivirii arătate de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe, executorul flancat de jandarmi şi poliţie a mers prin spatele mănăstirii pentru a începe măsurătorile topografice în vederea identificării exacte a parcelelor care să fie date în deplină posesie Bisericii Greco-Catolice, aşa cum prevedea hotărârea judecătorească.

După terminarea măsurătorilor, din cauza opoziţiei la executare manifestată de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe, nu s-au putut preda imobilele în deplină posesie şi folosinţă părţii greco-catolice, aceasta fiind chemată să meargă la sediul de poliţie din localitate unde să se întocmească procesul verbal. 

„Reprezentanţii greco-catolici au refuzat să semneze procesul verbal făcut de executor pe motiv că nu au fost puşi în deplină posesie, aşa cum a cerut-o decizia instanţei. În momentul în care aceştia erau în sediul poliţiei, două reprezentante din partea Consiliului Judeţean Satu Mare s-au prezentat spunând că această instituţie a dat în judecată Episcopia Greco-Catolică de Maramureş pe motiv că Mănăstirea de la Bixad ar fi a Consiliului Judeţean. În consecinţă, Consiliul Judeţean Satu Mare a cerut şi a obţinut o ordonanţă preşedenţială de sistare temporară a executării, până ce se judecă această cauză.  

„Este greu de înţeles cum Consiliul Judeţean poate fi “proprietar de drept” pe Mănăstirea Greco-Catolică din Bixad, din moment ce ea există de trei secole în proprietatea Bisericii Greco-Catolice şi instanţa de judecată a confirmat dreptul de proprietate asupra ei“, susţine Episcopia Greco Catolică.

În ceea ce priveşte întâlnirea din 1 noiembrie dintre reprezentanţii mai multor instituţii ale Statului Român unde aceştia, au decis ca hotărârea judecătorească să fie executată numai “parţial”, cei prezenţi au afirmat că anumite imobile din cadrul mănăstirii ar fi ale acestei instituţii, dar că nu au fost chemaţi la proces.

„Afirmaţia este total falsă, deoarece instanţa a găsit deja că imobilele care fac obiectul acestei retrocedări nu se află în proprietatea statului. Modul cum autorităţile Statului Român s-au coordonat pentru a nu pune în aplicare aceasta hotărâre a justiţiei române dovedeşte că se doreşte confiscarea din nou a Mănăstirii Greco-Catolice din Bixad“, cred reprezentanţii Greco- Catolicilor.

Vă recomandăm şi

Mănăstirea martir a Ţării Oaşului va intra în posesia greco-catolicilor. Ortodocşii îl aşteaptă pe executor cu săbiile

UPDATE Răsturnare de situaţie la biserica de la Bixad. Executarea silită a fost suspendată

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite