Locatarii dintr-un bloc din cartierul 14 Mai din Satu Mare sunt la un pas de dezastru. Blocul în care locuiesc mai are puţin şi se dărâmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi blocul mai are puţin şi se dărâmă, nu s-a luat nici o măsură de siguranţă - foto: Adrian Caraba
Deşi blocul mai are puţin şi se dărâmă, nu s-a luat nici o măsură de siguranţă - foto: Adrian Caraba

Locatarii unui bloc întreg din Satu Mare se pun la somn cu frică în fiecare seară, ca nu cumva peste noapte blocul lor să se darâme. Structura de rezistenţă a clădirii construite pentru a-i salva pe cei care au fost victimele inundaţiilor din 1970 este grav afectată.

Cu frica de a nu se mai trezi, aşa se pun la somn în fiecare seară locatarii unui bloc cu două etaje din cartierul 14 Mai din Satu Mare, de când au aflat că blocul lor este într-o situaţie extrem de gravă, după ce structura de rezistenţă  a acestuia este gata să cedeze în orice moment. Blocul a fost construit în 1970, după inundaţiile care au măturat cartiere întregi de case. Blocurile din zonă au apărut tocmai pentru a oferi un acoperiş deasupra capului celor care au rămas fără locuinţe, după ce acestea au fost luate de ape. În acel moment aceste blocuri compuse din parter şi două etaje au fost o binecuvântare pentrutoată lumea, fiind rezultatul unei mobilizări şi a unui spirit civic cum rar mai este dat să se vadă în ziua de azi.

Doar că graba de atunci şi dorinţa arzătoare ca toată lumea să aibă un acoperiş deasupra capului îşi fac simţite repercursiunile acum, la 46 de ani distanţă. Blocul a fost construit pe un sol îmbibat cu apă la acele vremuri, care între timp a devenit instabil, ceea ce a dus la degradarea structurii de rezistenţă a blocului, construcţia aşezându-se în funcţie de cum s-a aşezat solul de sub aceasta.

bloc se darama

Primele demersuri pentru reabilitarea clădirii, astfel încât aceasta să redevină sigură pentru locatari şi pentru spaţiile comerciale de la parter s-au făcut în decursul acestui an, când cei de la Inspectoratul de Stat în Construcţi au luat la cunoştinţă situaţia clădirii şi au demarat procedurile pentru obţinerea autorizaţiei de construcţii pentru a putea interveni la clădire, aceasta fiind eliberată în 19 mai. După această dată a mai urmat un control la clădire, în urma cărora locatarii s-au alarmat extrem de tare, aceştia fiind anunţati că până a doua zi trebuie să evacueze clădire. Totuşi, se pare că măsura a fost doar una comunicată şi nu pusă în practică. Conform unei adrese trimise Instituţiei Prefectului, Inspectoratul de Stat în Construcţii anunţa după controlul din 8 iunie:

„Ca urmare a controlului efectuat în data de 08,06,2016, Inspectoratul Judeţean în Construcţii Satu Mare a dispus asociaţei de proprietari Piaţa 14 mai 1970 şi societăţii comerciale Phoenix SRL din Satu Mare, deţinătoarea spaţiului comercial de la parterul imobilului următoarele:

  • Restricţionarea imediată a accesului în zona afectată şi interzicerea utilizării încăperilor;
  • Izolarea şi semnalizarea zonei, asigurarea pazei;
  • Luarea în regim de urgenţă a măsurilor de sprijinire provizorie a clădirii în zona afectată şi a elementelor structurale avariate constatate  în expertiza tehnică pe baza unui proiect de consolidare întocmit de către proiectant în baza soluţiei date de către expertul tehnic atestat;
  • Verficarea efectuării consolidării provizorii de către expertul tehnic atestat care a efectuat expertiza tehnică;
  • Consolidarea imobilului se va executa numai pe baza proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie;”

Se pare că aceste măsuri au fost luate doar pe foaie, pentru că în dimineaţa zilei de 13 iunie lucrurile se întâmplau după cursul normal în jurul blocului din Piaţa 14 Mai, aflat în pericol de a se prăbuşi. Locatarii mişunau în jurul lui, barul de la parter era deschis şi plin de clienţi. Nici urmă de izolare şi semnalizare a zonei. Discrepanţa dintre realitate şi modul de abordare allocatarilor în data de 8 iunie este una mare, la acel moment aceştia fiind induşi într-o stare de panică, după ce au fost anunţaţi că într-o zi trebuie să evacueze blocul.

„Au venit cei de la inspectoratul de stat în construcţii şi cei de la poliţia locală, ne-au bătut la uşă şi ne-ai zis că blocul cedează şi că până mâine să evacuăm blocul. Păi unde să mergem? Sunt aici firme, unde îşi mută activitatea?”, afirmă un locatar din zonă. Oamenii sunt revoltaţi pentru modul în care au fost puşi în faţa faptului împlinit, deşi aceştia ştiau de mai mult timp de situaţia blocului.

„Ni s-a spus că e obligatoriu să se ia măsuri de urgenţă să se stabilizeze stâlpul cu pricina. Au spus că dacă nu se iau măsuri se impune evacuarea şi încercuirea şi cine va mai intra în bloc o va face pe propria răspundere.”, afirmă unul din agenţii comerciali de la parter, care îşi face griji şi pentru desfăşurarea activităţii pe perioada în care clădirea va fi evacuată, deoarece trebuie să îşi onoreze comenzile luate chiar şi cu un an înainte.

După ce s-a făcut expertiza tehnică a clădirii, o parte dintre locatari au refuzat să îşi plătească contribuţia pentru aceasta, motiv pentru care proiectul tehnic nu a fost predat mai departe celor în măsură să îl pună în aplicare şi să consolideze clădirea. Acesta este şi motivul pentru care lucrurile nu au ajuns în etapa următoare, cea a lucrărilor propriu zise.

În momentul de faţă 8 familii se culcă în fiecare noapte cu frica în sân că blocul lor se poate dărâma în orice clipă, dar încă nimeni nu a intervenit sub nici o formă pentru a da un gram de încredere şi siguranţă cetăţenilor. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite