Despre Andreea Demeter şi Edita Enciu, cele două sătmărence care au organizat primul marş împotriva pedofiliei. Cum a început totul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edita Enciu şi Andreea Remeter, la conferinţă de presă unde au anunţat proiectul iniţiat
Edita Enciu şi Andreea Remeter, la conferinţă de presă unde au anunţat proiectul iniţiat

Andreea Demeter şi Edita Enciu sunt cele două sătmărence care au demarat primul proiect împotriva pedofiliei. Nu este vorba despre un câştig material din toată această poveste, ci doar despre conştientizarea acestei mari probleme. Sătmărencele vor să demonstreze că nu ai nevoie de un proiect european sau de bani pentru a face un lucru în folosul comunităţii, ci doar de muncă în echipă şi de bunăvoinţă faţă de durerea semenilor tai.

“Suntem două sătmărence care s-au născut, au crescut şi s-au format în acest oraş. Suntem două sătmărence cărora le pasă de soarta copiilor şi am dovedit-o. Suntem două sătmărence care vrem să demonstrăm că nu ai nevoie de un proiect european sau de bani, pentru a face un lucru în folosul comunităţii. Este vorba doar de muncă susţinută în echipă, de nopţi nedormite şi de multă bunăvoinţă faţă de durerea semenilor tai”, povestesc cele două.

Cum a început totul...„Într-o seara de mai 2013 am cunoscut-o pe Edita şi băieţelul ei cel mic, Erhard. Era epuizată, dar cu zâmbetul pe buze, că tocmai a dus la bun sfârşit o campanie de Paşte. Atunci am aflat de problema băieţelului ei şi despre viitoarele proiecte. Fără să stau pe gânduri am fost alături de ea şi împreună am ţinut primul workshop,  în incinta Castelului Karoly din Carei, pe data de 16 mai 2013, pe tema -drepturile copiilor cu dizabilităţi şi cu ce se confruntă părinţii care au copii cu tulburări de spectru autist“, povesteşte Andreea Remeter.

Nu au fost singure în organizarea acestui workshop. Au fost alături de ele oameni minunaţi care le-au sprijinit acţiunea cu diverse materiale, fără nici o implicare financiară directă.

Al doilea mare proiect demarat de cele două a fost „Să ne jucăm împreună!” desfăşurat la Livada Mică, în care Andreea a susţinut-o pe Edita în tot ce înseamnă conceperea proiectului. Nici acest proiect nu a implicat costuri financiare, decât multă bunăvoinţă şi deschidere faţă de copiii strazii. A urmat apoi proiectul „ Castelul Erhard”. Acest proiect s-a desfăşurat în această vară. Prima acţiune a fost derulată în Castelul Karoly din Carei. La acest eveniment au participat copii, părinţi , psihologi şi cadre didactice. A doua acţiune s-a desfăşurat în Satu Mare cu ajutorul psihologului Adriana Laszlo, acordând tot spaţiul cabinetului şi curţii pentru activitate. Ambele acţiuni au fost susţinute financiar cu costuri minime  din partea fiecăruia.  Înaintea demarării proiectului „ Violenţa împotriva femeilor”, cele două sătmărence au vizitat împreună un Centru Maternal.

„Discuţiile avute cu mamele şi copiii ne-au determinat şi mai mult să luăm atitudine. Şi am şi făcut-o. În urma unei şedinte cu părinţii din şcoala în care învaţă Erhard, Edita a venit cu propunerea de a face un proiect „Împotiva violenţei şcolare. Şi astfel, iar ne-am pus coatele pe cărţi. Astăzi proiectul este deja în şcoala şi urmează să fie implementat. Nici acest proiect l-am conceput fără costuri financiare“, susţine Andreea Demeter.

Între timp, amândouă au fost şocate de cazul fetiţei găsite în lacul Cubic, violată şi ucisă. În acest sens, sătmărencele au creat pagina de facebook „Stop Pedofiliei în Satu Mare”. „Aceasta pagină am conceput-o la început ca mijloc de informare în tot ceea ce înseamnă abuzurile sexuale cu minori şi a pedofiliei. La nici o săptămână am primit un mesaj în care ni se cerea ajutorul. Am stat şi ne-am gândit în ce măsură putem să fim alături de ei“, povesteşte Edita Enciu.

Ca să se asigure că este vorba despre un caz real, părinţii din filmuleţul dat presei duminică seara la mars, au fost de acord să le prezinte documentele justificative şi ba mai mult, şi-au spus povestea dureroasă în faţa camerei. Au dorit totuşi să-şi păstreze anonimatul pentru a nu afecta emoţional propriul copil. „Eram puse în faţa unei situaţii în care era imposibil şi inuman din partea noastră să le întoarcem spatele. Din această cauză a decis să organizăm acest mars, care a avut ca scop sensibilizarea comunităţii despre acest aspect dureros, care ia amploare şi în Satu Mare, cât şi susţinerea morală a familiilor care se confruntă cu această problemă“, susţine Andreea.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite