De ce suferă adolescenţii de insomnii şi cum îi putem ajuta să treacă peste temerile pe care le au - sfaturile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insomnia reprezintă o problemă indiferent de vârsta la care ne referim. În cazul adulţilor, apariţia acesteia poate fi pusă pe seama problemele de zi cu zi, însă în cazul adolescenţilor motivele pot fi fiziologice sau psihologice.

Organizarea cerebrală a somnului se modifică la pubertate, devenind de tip adult. Durata totală a somnului descreşte pentru a atinge în medie opt ore de somn pe noapte la vârsta de 16 ani, aceasta fiind de 17 ore la naştere, de 14 ore la un an şi 10 ore la 10 ani. Având în vedere toate acestea, ora de culcare se modifică şi ea, de la ora 21.00 până la miezul nopţii sau chiar mai târziu. Din această pricină apar primele insomnii la adolescenţi.

“Orele de somn la adolescenţi au mult de suferit, ceea ce poate duce la insomnii. De exemplu, în vacanţe dorm până la 12, întrucât stau treji pe timpul nopţii. Pentru ei nu există program fix şi anume la ora 10 mă pun în pat şi nu mă uit la nu ştiu ce filme de groază sau nu am ascultat muzică pentru mă trezesc dimineaţa la o anumită oră. Dacă aceste lucruri s-ar întâmpla, categoric somnul ar fi mult mai liniştit”, explică psihologul Claudia Vaida. 

Pe lângă aceste schimbări ale orelor de somn, ambientul este şi el o cauză a insomniilor. Mediul zgomotos, o cameră inconfortabilă şi părinţi care se pun la somn târziu nu îl vor ajuta pe adolescent să adoarmă cu uşurinţă.

La aceste vârste schimbări majore se produc şi din punct de vedere mental. Energia din timpul zilei de cele mai multe ori nu le permite adolescenţilor să stea prea mult pe gânduri însă noapte este de fiecare dată un sfetnic bun. Seara gândurile încep să dea năvală. Acest lucru li se întâmplă şi adulţilor însă adolescentul nu deţine armele psihologice pentru a ţine la distanţă în plan mental stresul, conflictele de la şcoală sau din familie aşa că fiecare moment critic este atunci revizualizat. “La adolescenţi dezechilibrul hormonal este foarte mare, deci acest exces poate fi o cauză a insomniilor. De asemenea, emoţiile la adolescenţi sunt mult mai intese, gândurile sunt asemeni unui vârtej. Toate acestea, de foarte multe ori din princina energiei din timpul zilei, le vin în minte şi îi acaparează în timpul nopţii. Ei sunt la faza aia de idealizare, la ei totul este în fază de utopie şi atunci e normal că apar dezechilibre”, spune Claudia Vaida. 

De asemena, psihologul explică cum emoţiile şcolare, aici referindu-ne la presiunea luării unui examen, pot fi cauze determinante ale insomiilor.

“Totul se datorează gândurilor. Spre exemplu, am un gând, un examen pe care eu îl percep ca stresant, şi atunci frica de a nu corespunde, frica de a nu atinge nivelul maxim pe care eu mi l-aş dori nu lasă mintea să se odihnească. E ca un bulgăre de zăpadă care se rostogoleşte şi tot adaugă asupra lui alte gânduri, alte temeri. De la un lucru mărunt se transformă într-o adevărată tragedie”, explică psihologul.

Insomnia determină nevoia de autocunoaştere

Nu toţi adolescenţii găsesc bilanţul serii insuportabil. Cei care obişnuiesc să reflecteze asupra lor înşişi depăşesc cu uşurinţă aceste momente. Dacă adolescentul se plânge de insomnii nu este neapărat un lucru negativ, ci dimpotrivă poate fi catalogat ca un proces de cunoaştere. Totul este să găsească în timpul zilei interlocutori pe măsură. Dacă acest lucru nu se întâmplă, noaptea va întoarce lucrurile pe toate feţele în mod obsendant fără ca să primească însă vreun răspuns. 

Adolescenţii care suferă de insomnii sunt catalogaţi ca fiind persoane ce nu au încredere în ceilalţi. Aceştia au în suflet teama inconştietă de a nu fi stăpâni pe situaţie şi de a se lăsa acaparaţi de gânduri, ghidaţi de pulsiuni şi de a satisface dorinţe pe care le resping. Toate acestea pentru ei reprezentând o necunoscută îndepârtându-se astfel de imaginea pe care vor să ai aibă despre ei înşişi sau pe care părinţii lor o au despre ei.  

Datorită transformărilor, fizice, afective, intelectuale a cărui obiect este deja, adolescentul este mai sensibil decât la orice altă vârstă. Acest lucru ameninţă sentimentul de identitate şi de continuitate a fiinţei lui. Din această pricină adolescentul insomniac se teme de multe ori şi de visele lui. La fel ca în cazul copilului mic, în momentul în care mecanismele de apărare din starea de veghe sunt reduse la tăcere, lumea somnului pare ca un loc plin de mistere şi astfel apare frica de ceea ce va deveni atunci când va visa. Toate acestea vor duce la naşterea unei disperări şi a unui sentiment de ciudăţenie care se va exprima în vise şi coşmaruri. 

Cum combatem insomnia

Pentru a scăpa de insomnii, psihologul Claudia Vaida recomandă un stil de viaţă echilibrat şi anume un program de somn, o alimentaţie sănătoasă şi renunţarea la unele obiceiuri formate sau preluate de la părinţii sau alţi adulţi în preajma cărora adolescentul îşi petrece mult timp.

“Eu cred că este foarte important cum anume ne folosim creierul. Adolescenţii trebuie să înveţe că au nevoie de mâncare sănătoasă şi de odihnă pentru a-l folosi eficient. Totodată, aceştia trebuie să învaţe să lase deoparte unele emisiuni de la televizor şi aici mă refer la tendinţa da a urmări lucruri extreme. Pe lângă asta, ar trebui evitate filemele de groază, energizantele, cafelele şi alte substanţe care pot afecta corpul şi mintea”, declară Claudia Vaida, psiholog.

De asemenea, specialistul mai este de părere că sportul şi comunicarea cu persoane adulte, fie părinţi, rude, prieteni sau psiholog,i pot duce la rezolvarea problemei.

“Cel mai bine pentru cei care vor să îşi găsească liniştea ar fi să apeleze la terapie sau la o persoană căreia pot să îi împărtăţească neliniştile lor. Eu aş mai merge pe liniştirea lor fizică şi anume sportul. Aici nu mă refer la un sport extrem sau mai ştiu eu ce, ci la mersul la sală, aerobic, mersul cu bicicleta, un ceai cald după şi noaptea va fi cu siguranţă una liniştită. Cred că totul ţine de aranjarea mediului ca să îţi ofere confort”, concluzionează Claudia Vaida, psiholog. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite