Cum să vezi lumea pe bani puţini. Lecţiile unui programator sătmărean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Erik Seulean în Thailanda alături de o localnică. foto: Erik Seulean
Erik Seulean în Thailanda alături de o localnică. foto: Erik Seulean

Mulţi dintre noi aşteptăm să ieşim la pensie ca să avem timpul şi banii necesari pentru a călătorii, însă un tânăr din Satu Mare demonstrează că nu e nevoie de prea multă planificare şi nici să renunţi la cariera pe care o ai pentru a vizita locurile pe care unii doar visează că le vor vedea vreodată.

Spiritul de aventură se găseşte în mulţi dintre noi însă cu toate acestea, ideea de a-ţi lua rucsacul în spate şi a pleca de unul singur din ţară în ţară până la celălalt capăt la globului pământesc poate părea o experienţă înfricoşătoare.

Din această categorie de oameni nu face parte şi Erik Seulean. Tânărul sătmărean are 23 de ani, a terminat studiile universitare în cadrul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din Timişoara şi i-a plăcut să călătorească încă din adolescenţă. “De când mă ştiu mi-a plăcut să călătorească, iar cea mai mare dorinţă a mea este să pot zbura din ţară în ţară, fără să mai trebuiască să planific în detaliu cele 22 de zile de concediu pe an “, spune Erik Seulean.

Cu rucsacul în spate prin Europa

În ultimii doi ani Erik a vizitat peste 20 de ţări, majoritatea de pe continentul european printre care: Franţa, Anglia, Germania, Spania, Italia, Belgia, Olanda, Austria, Ungaria, Grecia, Serbia, Slovacia. Singur, nu cu foarte mulţi la el, doar cu un rucsac în spate şi biletele de avion în mână, acesta a păşit de fiecare dată în faţă cu încredere fiind sigur că nimic rău nu are să i se întâmple. A învăţat ceea ce trebuie să facă de la prieteni care la rândul lor procedează la fel. Niciodată nu porneşte la drum fără ca înainte să culeagă câteva informaţii referitoare la locurile pe care le va vizita.  Apoi totul este spontan.

image
“Niciodată nu am plecat într-o călătorie constrâns de bani, nu cred că acesta este scopul  nu cred că finanţele ar trebui să fie un impediment pentru cei care vor să călătorească.  Mie îmi place să merg şi să trăiesc ca un localnic. Suvenirurile mele sunt amintirile care îmi rămân în minte, oamenii pe care îi întâlnesc şi experienţele pe care le trăiesc. Înainte să pornesc la drum citesc câte ceva de pe blog-uri, mă mai uit pe trip advisor, dar cazările îmi place să mi le caut singur. Nici această planificare nu o fac cu mult timp înainte. Dacă vreau să plec undeva în Europa rezolv totul de pe vineri pe luni “, spune Erik Seulean.

Marile oraşe ale Europei l-au cucerit. Tânărul povesteşte că a avut parte şi de peripeţii însă totul este să nu intri în panică. “Am trecut şi prin momente mai puţin plăcute, dar cred că nu ar fi fost o aventură dacă nu a-şi fi avut parte şi de aşa ceva. Îmi amintesc că odată în Barcelona mi-au furat portofelul cu tot ce aveam în el. Nu aveam mulţi la mine, doar 20 de euro, cardurile şi buletinul. Nu m-am panicat, nu am mers la ambasadă ci doar mi-am blocat imediat cardurile. Paşaportul îl aveam în camera de hotel, pe acela nu îl iau niciodată la mine. De regulă port până în 40 de euro la mine pentru că în majoritatea locurilor poţi plăti cu cardul “, povesteşte Erik Seulean.

image

Un concediu diferit, la celălat capăt al lumii

Lucrează ca şi programator încă din timpul facultăţii şi de ceva vreme se gândeşte să îşi depăşească limitele, fricile, să schimbe ceva cu adevărat în viaţa lui. Îşi doreşte să vadă ceva ce îl va marca pentru totdeauna, într-un sens bun bineînţeles. Anul acesta asta a şi făcut. Hotărât fiind şi-a planificat o escapadă de câteva luni în celălalt capăt al lumii.

“Lucrez de vreo trei ani la aceiaşi firmă. După cum am mai spus nu am fost statornic deşi meseria îmi este de aşa natură. Cu toate astea îmi doream ceva mai mult aşa că am decis să-mi iau o pauză şi astfel mi-am luat concediu fără plată pe o perioadă nedeterminată şi am plecat în Emiratele Arabe, India şi Thailanda “, spune entuziasmat tânărul.

erik

Foto: Erik Seleaun în Barcelona, sursa: facebok

 S-a ghidat după aceleaşi principii ca în călătoriile anterioare, însă fiind pentru prima dată când părăseşte continentul european aşa că planificarea de această dată a durat mai mult.

“Pentru că a fost pentru prima dată când am părăsit Europa a trebuit să planific totul cu o lună jumate înainte. Am hotărât care sunt ţările pe care vreau să le vizitez, mi-am făcut vaccinurile, mi-am luat viza şi am plecat. Cel mai mult am dat pe un bilet de avion 150 euro. Până în Thailanda, trecând prin India şi Emirate a fost 1.400 lei asta vine cam 300 euro doar dus. Nu mi-a fost frică. Până la urmă găseşti oameni ca tine peste tot, nu eşti singura persoană care pleacă aşa.. Şi aici am mers pe aceleaşi principii ca în celelalte călătorii. Nu trebuie să îţi baţi joc de cultura locală. Las-o aşa cum e nu încerca să o schimbi. Ai grijă de şi acte, dar nu fii paranoic. Cam asta e tot, în rest ieşi pe uşă şi descoperă! “, mărturiseşte Erik Seulean.

image

Prima oprire pe care sătmăreanul a făcut-o a fost Dubai. A locuit pe gratis la un localnic care şi el la rândul său asta face şi anume călătoreşte singur, iar atunci când are posibilitatea să cazeze oameni aflaţi în trecere prin oraşul său o face cu ce mai mare plăcere.

“Când am coborât din avion în Dubai şi am simţit căldura am zis “n-are cum să fie aşa cald, sigur e de la motoarele avioanelor”. După ce m-am îndepărtat de avion mi-am dat seama că tocmai am aterizat într-un cuptor imens, mai exact, un cuptor setat undeva la 42 de grade Celsius. După vreo 24 de ore, pot să zic că m-am obişnuit fără probleme", spune tânărul.

În Dubai sătmăreanul a vizitat Palm Jebel Ali, faimosul palmier construit în mijlocul mării. Aici principala atracţie fiind Atlantis Hotel, un hotel de 5 stele care are în interior cel mai mare acvariu din lume. Pe lângă el se află şi un parc acvatic cu multe tobogane, piscine şi locuri unde să te răcoreşti într-o zi toridă. Burj Al Arab singurul hotel din lume cotat la şapte stele, Burj Khalifa-cea mai înaltă clădire din lume, Souk - un fel de piaţă locală în care se vând aur, condimente, oleaginoase, seminţe, haine, parfumuri la preţuri relativ bune şi Jumeirah Mosque, o moschee cu elemente caracteristice arhitecturii moderniste impresionante.

moschee

Foto: Moscheea din Abu Dhabi, sursa foto. biletdecălătorie.com

India şi contrastele ei speciale

Din Dubai a plecat spre India unde a stat o lună de zile. Erik spune despre ceea ce a văzut acolo că e de neimaginat. Nu poate compara India cu România din nici un punct de vedere. Spune că acolo nu merge mentalitatea vestică, nu merge luxul pe care viaţa în Europa ne-o oferă. Pur şi simplu e ceva unic. Prima săptămână şi-a petrecut-o în capitala New Delhi.

“De fiecare dată când vorbeam cu cineva care a fost în India a încercat să mă pregătească, moral, fizic şi sufleteşte pentru ce o să mă aştepte. Dar când ajungi acolo, îţi dai seama că orice cuvânt e de prisos, că viaţa de aici nu poate fi descrisă în cuvinte şi că orice comparaţie cu Europa nu-şi are niciun rost. Acolo nu merge să faci cum crezi tu că e ok sau să încerci modul tău de gândire. Soluţia e simplă: ori te laşi dus de val şi încerci să intri în ritm, ori după o săptămâna te apuci de plâns şi aştepţi să pleci acasă pentru totdeauna", mărturiseşte sătmăreanul.

Acesta mai spune că o perioadă petrecută în India poate fii pentru orice european o lecţie de viaţă, celpuţin pentru el experienţa trăită acolo a avut un impact major asupra modului de gândire.

"Oamenii sunt agasanţi, nu neapărat într-un mod rău, probabil că vor să facă un ban de pe urma turiştilor. Dacă te plimbi prin mahala, aşteaptă-te să fii primul alb pe care l-au văzut în viaţa lor. Mai ales copiii. Din toată mizeria care e acolo, tu pentru ei eşti ceva strălucitor care iese în evidenţă. Contrastele sunt puternice, de la o staţie de metro la alta dai de altă lume. Ar fi foarte multe de povestit. În orice caz, Delhi pentru mine a fost o lecţie de viaţă pe care nu am primit-o în 16 ani efectivi de şcoală de la niciun profesor. O lecţie pe care n-aş fi putut să o primesc decât în acolo", spune Erik.

Nici vizita în oraşul Varanassi  nu a fost una obişnuită, amintirele şi imaginile care rulează acum în mintea tânărului evidenţează cât de mult ţin încă hinduşii la religia şi tradiţiile lor, în plin proces de globalizare.

"Varanassi este oraşul unde hinduşii care sunt aproape de moarte sunt aduşi pentru a muri aproape de “Mama Ganga”. Morţii sunt aduşi aici pe un pat de flori şi arşi. La întregul ritual, au voie să participe doar bărbaţii, femeile nu sunt acceptate, pentru că sunt emoţionale, iar sufletul celui mort poate să rămână prins în lumea aceasta, dar ca turist poţi să te apropii. Eu am rămas puţin şocat. Sincer, e greu să vezi vaci care rod florile de pe cadavre, câini care se bat pentru o bucată de mână, cadavre care ard, oameni care fac baie în Gange la 5 metri de locul unde cenuşa şi rămăşiţele au fost aruncate, preoţi Sadhu, mizerie, cenuşă, care vrei nu vrei, e peste tot inclusiv pe tine “, povesteşte Erik Seulean.

gange

Foto. Crematoriu pe Gange. Sursă foto: biletdecălătorie.com

Pe 28 iulie sătmăreanul a dat piept din nou cu realitatea, a aterizat în România. Spune că a simţit un fior când s-a văzut acasă şi nu pentru că îi era dor de ţară ci dimpotrivă era deja nostalgic după acele locuri pe care le-a văzut şi care l-au fascinat atât de mult. A stat 70 de zile pe drum şi a cheltuit aproximativ 2 500 euro, bani pe care mulţi îi cheltuie în 14 zile la Mamaia. Se gândeşte deja la următoarele destinaţii dorind ca în viitorul apropiat să păşească singur, cu acelaşi rucsac în spate, tot cu puţini bani în buzunar, dar cu mai multă încredere spre America, “ţara tuturor posibilităţilor “.  Experienţele le împărtăşeste tuturor pe blogul personal, intitulat "Bilet de Călătorie", acolo unde cei care nu au curajul să călătorească ca şi Erik, o pot face cel puţin virtual.
 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite