Cum afectează lipsa stimei de sine relaţiile intime şi profesionale. „Acest lucru îi consumă şi devine o obsesie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele cu o stimă de sine scăzută au probleme în a pune bazele şi a păstra o relaţie cu alte persoane, fie că este vorba de o relaţie personală sau profesională. Aceştia se învinovăţesc mereu că nu sunt destui de buni în tot ceea ce fac.

De câte ori nu aţi întâlnit persoane care par destul de sociabile dar v-au surprins fiind ezitante sau făcând glume despre propria persoană mai mult decât este cazul.

Acestea sunt persoanele care au o stimă de sine scăzută, care nu se consideră niciodată suficient de bune şi care poartă mereu o grijă, aceea că cei din jur nu vor fi mulţumiţi de ei.

Persoanele cu o stimă de sine scăzută au o gândire negativă, o convingere negativă, faţă de propria persoană.  O persoană cu stimă de sine scăzută probabil că spune foarte multe lucruri negative despre sine. Ar putea să se critice pe sine, acţiunile sale, abilităţile sale şi să facă glume despre sine într-un mod negativ. Totodată s-ar putea să se îndoiască de propria persoană, să se învinovăţească atunci când lucrurile merg prost. Pe lângă toate acestea dezvoltă emoţii negative, simţindu-se tristă, depresivă, anxioasă, furioasă, ruşinată.

„În relaţiile de cuplu aceste persoane sunt foarte suspicioase, teatrale şi acuză mult persoana cu care convieţuieşte. Asta dacă au o relaţie. Deoarece tocmai starea lor, gândurile lor, emoţiile lor nu îi îndeamnă să iniţieze o prietenie, o relaţie, sau să menţină una. Ar putea fi foarte timizi sau chiar să evite intimitatea şi contactul social”, afirmă psihologul Călin Secan.

Un alt aspect când o persoană are un nivel scăzut al stimei de sine  se identifică atunci când acesta doreşte sau încearcă să construiască o relaţie. De cele mai multe ori persoana în cauză consideră că trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a putea crea o relaţie cu o altă persoane, procesul nefiind unul natural. De aceea de multe ori nu duce procesul până la capăt şi renunţă înainte de a creat relaţia, considerând că nu este destul de bun pentru acest lucru. 

„Din păcate, aceste lucru îi consumă şi devin o obsesie. Întreaga lor atenţie este spre partenerul său sau spre cel pe care îl doreşte. Atunci când lucrurile nu se întâmplă aşa cum se aşteaptă le e foarte greu să tolereze şi acesta este momentul în care cred că ar fi bine să depună şi mai mult efort. Toată această intensitate pe care o transmit poate speria pe cel de lângă persoana lor.”, este explicaţia psihologului Călin Secan.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite