Autorităţile din domeniul prevenirii consumului de droguri sunt speriate de cumulul de informaţii deţinute de elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele statistice de la nivel naţional se regăsesc şi la nivelul judeţului Satu Mare, respectiv 8% din elevii de 16 ani au consumat cel puţin o dată canabis.

Drogurile sunt o problemă tot mai arzătoare în judeţul Satu Mare. Studiile realizate de către Centrul Judeţean de Prevenire Antidrog arată că procentul tinerilor care au testat cel puţin o dată unul din drogurile de mare risc este cel mai mare. Astfel 8% dintre tinerii de liceu au încercat cel puţin o dată unul din aceste droguri, ca de exemplu canabisul.

„Referindu-ne la acele date naţionale care au relevanţă şi pentru judeţul nostru sunt cele referitoare la consumul de cabanis şi de etnobotanice. Grupa de vârsta 15-24 de ani sunt cei mai vulnerabili. De asemenea în rândul populaţiei şcolare, studiul arată că 8% din populaţia de până la 16 ani a testat consumul de canabis, cel puţin o dată. În ceea ce priveşte substanţele etnobotanice, 5% din elevii de 16 ani au declarat consumul experimental. În cadrul acţiunilor noastre de prevenire pe care le avem şcoli, tinerii au foarte multe informaţii cu privire la droguri”, afirmă Carmen Puşa, reprezentanta Centrului Antidrog Satu Mare.

În ultimii ani s-a format o reţea de experţi în prevenirea antidrog, fiind instruiţi chiar asistenţii din şcolile din judeţ, dar şi poliţiştii locali şi chiar părinţi. Aceştia pot identifica tineri care sunt sub influenţa drogurilor, dar primii care ar trebui să observe asta sunt părinţii.

„Prima dată trebuie să fie atent la aspectul tânărului, în primul rând ochii, fie pupile dilatate fie ochii roşii, schimbări bruste în comportament. Mai apoi tânărul se ascunde, are un caracter misterior, absenteismul şcolar, lipsa implicării, schimbarea cercului de prieteni. Părinţi mulţi ajung, fie că au fpsit mesaje în telefonul tânărului, fie altfel, să ne spună că tânărul îşi procură droguri. Trebuie să le oferim alternative de petrecere a timpului liber, pentru că majoritatea ne spun că o fac de plictiseală”,mai afirmă aceeaşi sursă.

Nu există date, la nivelul Centrului de Prevenire Antidrog cu privire la creşterea sau scăderea consumului de droguri în judeţ, dar există o creştere a cazurile anunţate de către cei de la Unitatea de primiri urgenţe, ceea ce denotă faptul că se înţelege tot mai bine această problemă.

Satu Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite