Înecul, moartea tăcută care nu seamănă cu ce vedem în filme. Cum reacţionează în realitate oamenii care sunt pe cale să fie înghiţiţi de ape şi cum îi putem salva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de persoane îşi pierd viaţa în fiecare an prin înec FOTO 123 RF
Mii de persoane îşi pierd viaţa în fiecare an prin înec FOTO 123 RF

În fiecare an, în România mii de persoane îşi pierd viaţa prin înec. De cele mai multe ori, dintr-o simplă neglijenţă aceste persoane mor în mai puţin de un minut, iar în unele cazuri cei apropiaţi aflaţi în proximitatea lor nici nu îşi dau seama de gravitatea situaţiei.

Medicii susţin că moartea prin înec este una violentă şi lentă, însă cu toatea acestea de cele mai multe ori se intervine mult prea târziu.

Înecul este a doua cauza a morţii accidentale, însă ceea ce nu ştiu cei mai mulţi oameni este că cel care este pe cale de a se îneca transmite mesaje clare, însă silenţioase, pentru a primi ajutor.

De cele mai multe ori viaţa le fuge printre degete persoanelor care îşi pierd viaţa în acest mod. Cu toate că filmele arată un mod brutal, agitat, de a muri prin înec, cei mai mulţi dintre cei care trec printr-un înec nu mai au timp să le semnalizeze pericolul în care se află celor apropiaţi, iar aici intervine pericolul.

“Indiferent despre ce formă de înec vorbim, consecinţele sunt din păcate aceleaşi. Corpul intră în stare de asfixiere, se blochează căile respiratorii şi are loc stopul cardio-respirator. Timpul în care se petrec toate acestea este unul relativ lung aducând după sine o moarte lentă şi deloc plăcută. Dacă ne referim la decesul prin înec cu apă, corpul uman suferă şi altfel de schimbări. Plămânii captează foarte uşor apa şi se vor umfla, se opreşte circulaţia sangvină şi limfatică, toate celelate organe intră în blocaj. Ca orice cadavru, acesta se va face violet şi mai apoi intră în putrefacţie. Acest proces depinde foarte mult de temperatura apei. Tot timpul în apă caldă corpul va intra în stadiul de putrefacţie mai repede decât în apă rece”, explică Paula Mare, director medical în cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare. 

Spre deosebire de alte decese, persoana care este pe punctul de a se îneca transmite semnale clare că se află în pericol, însă acestea sunt de multe ori confundate sau în unele locuri aglomerate precum sunt piscinele interioare sau ştrandurile nu sunt observate la timp. Printre cele mai frecvente cauze se află plonjarea în ape necunoscute şi lovirea de fund  sau o stare de panică accentuantă de o stare de oboseală a corpului. Înecul poate surveni şi ca o consecinţă a unei probleme de sănătate, aparută în timpul înotului, cum ar fi crampele, leşinul, convulsiile şi crizele cardiace.

Informaţii preţioase

Anumite informaţii pot fi extrem de utile, mai ales în cazul copiilor care de multe ori nu realizează ce se întâmplă şi intră în panică. Înecul este un eveniment de cele mai multe silenţios şi asta pentru că cei mici nu mai apucă să strige după ajutor, fiind preocupaţi doar să expire şi să inspire repede înainte de a se scufunda iar.

Instructorul sătmărean Silviu Pop susţine că o mare parte din informaţii care pot preveni înecul, copiii le pot primi la cursurile de înot sau chiar de la părinţi, dacă aceştia îşi alocă timp să meargă constant cu cei mici la piscină şi să îi ajute să depăşească frica de apă încă de când sunt mici.

“Cei mici trebuie să înveţe să se relaxeze în apă, trebuie să simtă apa. Dacă stau încordaţi atunci nu vor simţi cum trebuie să se mişte pentru a fi în siguranţă. Chiar în prezent am o cursantă care spune mereu că ea nu poate, însă totul porneşte de la psihic. Copilul trebuie învăţat pas cu pas, fără a se simţi constrâns de o anumită situaţie sau în pericol. Mai mult, în timpul cursurilor el trebuie să afle informaţii preţioase şi despre cum poate să se ajute atunci când se află într-o stare de stres sau panică care îl împiedică să înoate”, mărturiseşte Silviu Pop.

Persoana care este pe cale de a se îneca transmite instinctiv anumite informaţii prin gesturile pe care le face pentru a se menţine deasupra apei, informaţii care luate în seamă de cei apropiaţi care se le dea importanţa cuvenită, îi pot salva viaţa în ultimul moment. “Din fericire nu am fost solicitat să intervin până acum în cazul unui înec, însă ştiu că cei are se îneacă au gura acoperită de apă, apare gâfâiala, încearcă se se întoarcă pe spate, îşi pierd cumpătul, iar expresia feţei lor transmite o stare de panică”, spune instructorul de înot. 

Citeşte şi:

Mitul care ucide: liniştea şi calmul înşelător al înecului sau cum mor copiii lângă părinţi

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite