Zuricher, tocăniţa elveţiană pe care o găteşte un bucătar din Banat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucătarul bănăţean Uica Mihai are o reţetă de tocăniţă care vine de prin Alpii elveţieni şi pe care a învăţat-o pe vremurile când a ajuns la poalele celebrilor munţi.

Uica Mihai spune că secretul ca zuricherul să-ţi iasă extrem de gustos e sosul făcut din smântână.

Aveţi nevoie de costiţă afumată 50 g; muşchiuleţ de porc 100g; ciupercuţe proaspete (champignon) 100g; smântână pentru gătit 200 ml; vin alb demisec 50 ml; coniac fin 20 ml; condimente: sare, piper alb, curcuma.

Ineditul acestei reţete constă în faptul că foloseşte grăsimea din smântână drept factor de gătit, ea transformându-se, printr-o uşoară caramelizare, într- un sos extrem de rafinat. Deci să arunci într-o soteuză cu fundul cât mai gros costiţa afumată, tăiată ca zarurile jocului păgân de table, şi la foc iute să o perpeleşti până prinde culoare ruginie.

Stinge-o acum cu coniacul turnat iute-iute şi flambează niţel ca să piară alcoolul lăsând numai aroma. Toarnă smântâna în soteuză, asezonează cu sare şi piper, iar când începe să bolborosească ea, redu focul aruncă în clocotul smântânii muşchiuleţul tăiat cubuleţe mai mărişoare şi, amestecând încontinuu, priveghează să nu îţi scadă smântâna de tot, ci doar să scoţi la iveală grăsimea ei şi cu grijă să îţi potriveşti focul până se caramelizează uşor, căpătând o culoare palidă de ambră. Acum e momentul să torni vinul, să adaugi ciupercuţele tăiate numai în sferturi şi praf de curcuma, numai cât să iei între degete.

Două minute mai găteşte la foc potrivit, sau până îţi dai tu seama (experimentat fiind în de-alde acestea) că sosul are consistenţa potrivită. Şi iaca-tă, Zuricherul gata, numai să îl dai la masă, doar cu pâine proaspătă de înmuiat în sosul lui diafan, ori alăturându-i o garnitură de orez natur niţel stropit cu nucuşoară rasă şi mai un stropişor de smântână, că ăsta-i saftul vieţii”, spune bucătarul.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite