Transformarea minei de la Anina în cel mai mare muzeu al mineritului din ţară, aproape de startul lucrărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile au anunţat că au fost depuse deja două oferte pentru lucrările de amenajare a Muzeului Mineritului de la Anina. Costurile sunt finanţate din fonduri europene, iar lucrările ar putea începe chiar în acest an.

Doi constructori au depus oferte pentru reabilitarea şi transformarea minei de la Anina în muzeu. Ansamblul minier de la Anina ar urma să devină unul din cele mai mari obiective turistice, de acest gen, din ţară. Turiştii care ajung în zonă ar putea să viziteze aici întregul traseu, de la extracţia cărbunelui din subteran, până halele de prelucrare de la suprafaţă.

“Ofertele sunt în evaluarea financiară şi în câteva zile vom afla şi rezultatul. Au fost obligaţi cei doi ofertanţi să depună oferte financiare şi tehnice. Dacă lucrurile merg bine, cred că la începutul lunii octombrie, putem semna contractul şi vom da drumu la lucrări. Ar fi bine pentru că e un aflux mare de turişti în zonă, care caută obiective de vizitat.  Şi anul trecut au fost foarte mulţi turişti, dar în acest an sunt mult mai mulţi. Vin de la Cascada Bigăr, vin pe linia Anina-Oraviţa, cu trenul, vin şi pentru lacurile din împrejurimi”, ne-a declarat Gheorghe Românu, primarul oraşului Anina.

Edilul cărăşean spune că întreaga mină va fi reabilitată cu fonduri europene. E de părere că unul din punctele de atracţie va fi maşina de extracţie cu abur, identică cu motoarele de pe Titanic.

“Investiţia este de 3,6 milioane de euro. Muzeul se întinde pe toată suprafaţa fostei mine, peste 1,5 hectare. Intră aici toate clădirile care au făcut parte din fluxul tehnologic de scoatere a cărbunelui şi de preparare, toate vor fi reabilitate. Va fi reabilitată inclusiv maşina de extracţie cu abur, soră cu cea de pe Titanic. Va fi reabilitat turnul puţului, cu o platformă belvedere, o să construim un lift în interiorul puţului. Vrem să construim un flux pentru turişti ca să vadă cum se scotea cărbunele şi cu ce utilajele se lucra”, povesteşte Românu.

Primarul Aninei spune că, în paralel, are un al proiect depus la Ministerul Economiei, pentru a prelua puţul şi galeriile care iasă în mijlocul oraşului.

“Noi trebui doar să scoatem sterilul de acolo, să le igenizăm şi să le transformăm în trasee turistice. Ele nu necesită reparaţii sau investiţii pentru că sunt betonate şi în stare foarte bună. Turiştii vor intra în subteran 40-50 de metri şi vor ieşi în centrul oraşului, pe o galerie de 80 de metri. În felul acesta vor vedea şi mai bine cum se scotea cărbunele”, a mai adăugat edilul.

Restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a monumentului de Clasa A – Ansamblul Puţului I Anina, este un proiect finanţat prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Scopul proiectului este impulsionarea dezvoltării locale şi zonale, iar obiectivele specific sunt amenajarea şi dotarea monumentelor Puţul I şi Maşina de extracţie cu aburi care compun "ANSAMBLUL PUŢULUI I, ANINA”, în scopul înfiinţării Muzeului Mineritului Anina şi asigurării accesului în deplină siguranţă pentru toate categoriile de vizitatori.

Se aşteapă ca după finalizarea muzeului să crească considerabil numărul de vizite la obiectivele de patrimoniu cultural şi natural. Valoarea totală – defalcată în contribuţia UE şi contribuţia naţională: 15.193.231 lei, din care 12.649.149 lei contribuţia UE şi 2.544.082 lei contribuţia naţională.

Citeşte şi:

Un primar cere Parlamentului repararea unei „nedreptăţi“ pentru trei localităţi miniere din Apuseni

Liderul Sindicatului Solidaritatea din Hunedoara: Termocentrala Mintia se va opri din nou din lipsă de cărbune

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite