Scandal la Spitalul Judeţean din Reşiţa. Medicii acuză că nu-şi mai pot desfăşura activitatea din cauza datoriilor, dar conducerea refuză dialogul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Judeţean din Reşiţa stă pe un butoi cu pulbere. Schimbarea conducerii, în urmă cu şapte luni de zile, a agravat lucrurile în loc să detensioneze atmosfera.

Medicii spitalului spun că actuala conducere este lipsită de experienţă şi în loc să scoată instituţia medicală din problemele cu care se confruntă, a creat şi mai multe.

Cea mai tranşantă poziţie este a şefului Institutului de Medicină Legală din Reşiţa, care funcţionează sub conducerea administrativă a Spitalului Judeţean Reşiţa, însă este coordonat de la Timişoara. Medicul Marius Toc povesteşte că, din cauza arieratelor care au ajuns de la opt milioane la 13 de când s-a instalat actuala conducere, trece prin situaţii absurde, care efectiv blochează activitatea IML, în condiţiile în care veniturile obţinute de această unitate sunt mult mai mari decât cheltuielile.

“Instituţia medico-legală are o prezenţă extrem de discretă şi eu am evitat tot timpul să ieşim în evidenţă. Rolul nostru este de a asigura activitatea într-o înaltă ţinută morală şi profesională. Am căutat să ne desfăşurăm activitatea la nivel înalt, însă problemele care au apărut acum sunt de ordin administrativ. E pentru prima dată când am ieşit şi am sesizat chiar şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin de ceea ce se întâmplă. Am făcut-o acum pentru că am fost obstrucţionaţi în activitate pe care o desfăşurăm. Concret, singura secretară dactilografă pe care am avut-o s-a pensionat şi ni s-a refuzat de către conducerea spitalului angajarea altei persoane. La fel şi cu asistenta de la toxicologie, postul e liber şi nu se aprobă angajarea unei persoane. Asta în timp ce la spital s-au mai angajat asistente. S-a ajuns efectiv să fim blocaţi în activitate, asta în timp ce noi ne realizăm veniturile, dar suntem blocaţi din cauza problemelor financiare de la spital. Astăzi, de exemplu ne-am trezit că nu mai putem să alimentăm maşinile, pentru că nu au plătit facturile către Petrom. La fel s-a întâmplat şi în decembrie, atunci au motivat că au greşit şi au plătit în alt cont. Tot în decembrie s-a constatat că nu erau bani pentru efectuarea ITP-urilor la maşini. Un alt exemplu este că ne-am trezit cu mai multe telefoane pe care nu le-am folosit noi. Avem un abonament de 50 de euro, pentru toţi angajaţii, necesar pentru că avem gărzi şi intervenţii, dar ne-am trezit cu o factură mult mai mare. Când am verificat, am constatat că apăreau foarte multe terminale care nu erau la noi şi atunci am cerut explicaţii. Nu am primit niciun răspuns”, spune şeful IML Reşiţa.

Acesta susţine că situaţia este la fel în întregul spital şi că actuala conducere refuză dialogul şi colaborarea în găsirea unor soluţii pentru desfăşurarea activităţii medicale.

“Bineînţeles că am încercat să stăm de vorbă cu conducerea spitalului, în momentul în care am văzut că se refuză achizitionarea de bunuri. Discuţia a început de la achiziţionarea unui gascromatograf  sau a unui simplu congelator. Ni s-a spus că nu se poate, că nu se aprobă, ceea ce nu am mai păţit niciodată, pentru că noi aveam fondurile noastre şi atâta timp cât avem o hotărâre a consiliului superior din domeniu trebuie să o respectăm. Nu se poate pune în pericol capacitatea de a asigura mijloace de probă cu caracter ştiinţific organelor de anchetă, dacă se trece pe determinarea gascromatografică în toată ţara, trebuie să o facem şi noi şi nu ţine de voinţa unui director de spital. Am sesizat şi Consiliul de Administraţie, însă nu am primit niciun răspuns", afirmă medicul Marius Toc.

Surse din spitalul reşiţean susţin că mai mulţi medici, şefi de secţii, au sesizat Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, pentru că pe anumite referate, după ce le-au semnat s-au făcut adăugiri cu pixul pe care ei nu şi le asumă. De altfel, Caius Diaconescu, directorul medical al spitalului a demisionat săptămâna trecută, însă a refuzat să facă orice declaraţie în legătură cu decizia luată.

Am încercat să stăm de vorbă cu Cristina Mihaela Bacer, directorul general al spitalului din Reşiţa. Deşi am sunat-o de mai multe ori, nu am reuşi să discutăm cu domnia sa. Secretară sa ne-a întrebat care este subiectul discuţiei şi, după ce a aflat, ne-a transmis că "doamna directoare va face o conferinţă de presă în care îşi va spune punctul de vedere".

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite