FOTO VIDEO De făşang, nemţii din Reşiţa s-au mascat şi au alungat spiritele rele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei trei bătrâni beţivi au câştigat premiul pentru cea mai bună mască FOTO CRISTIAN FRANŢ
Cei trei bătrâni beţivi au câştigat premiul pentru cea mai bună mască FOTO CRISTIAN FRANŢ

Etnia germană din oraşul de pe Bârzava a sărbătorit aseară făşangul. Zeci de locuitori ai oraşului de pe Bârzava au vrut să ia parte la balul mascat, care marchează şi intrarea în Postul Paştelui.

Deşi nu toţi s-au mascat, distracţia a fost la fel de mare pentru toată lumea.  

Atmosferă incendiară aseară la Balul Mascat organizat de Făşang de Formului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin. Costume haioase, meniuri pe cinste şi muzică tradiţională !

Aşa ar putea fi descris în câteva cuvinte ceea ce s-a petrecut în cursul nopţii. Familia  Mikey Mouse, Donald sau Goffy a fost nelipsită de la bal, ca de altfel şi prinţii şi prinţesele de odinioară, cu toţii fiind puşi să danseze pe melodia Gang Nam Stile. În popor, se spune că sărbătoarea de făşang trebuie să alunge spiritele rele.

„Pentru noi, acastă sărbătoare este tradiţională. În fiecare an, Forumul Deocratic al Germanilor organizează un bal mascat de făşang şi de fiecare dată petrecerea iese la fel de bine”, a declarat Cristi Chioncel, vicepreşedintele formului. 

„Este această tradiţie – Carnevale/Fărşang – înainte de a începe Postul Mare, când oamenii vor să devină mai serioşi, să se gândească mai mult la viaţa veşnică, la lucrurile spirituale, dar înainte de a intra în această perioadă se face o serbare, petrecere, unde exprimă fiecare în diferite moduri bucuria sa. Este şi Balul Măştilor şi parada măştilor, care este un simbol că omul – măcar pentru o zi – poate să se ascundă, să fie altfel decât de obicei şi să se echilibreze.

O legendă spune că în Evul Mediu turcii au trimis spioni să vadă când ar fi nimerit să atace Europa. Spionii au spus că la începutul anului, în primele luni, există o perioadă când oamenii sunt înnebuniţi şi atunci ar fi bine să atace. Pentru că după aceea vine preotul lor şi le pune mintea la loc. Asta se întâmplă în Miercurea Cenuşii, când preoţii pun pe fruntea oamenilor o cruce din cenuşă“ povesteşte preotul Joasef Csaba Pal.

Făşang şi la Dognecea

Şi etnicii germani din Dognecea au marcat intrarea în Postul Paştelui, printr-un bal similar. Comuna Dognecea este recunoscută în Caraş-Severin pentru numărul mare al etnicilor care trăiesc aici.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite