Cum s-a distrus sistematic Ospătăria, una dintre cele mai frumoase clădiri din Băile Herculane. A fost cea mai modernă construcţie ridicată în Centrul Imperial
0Una dintre cele mai frumoase clădiri din centrul localităţii Băile Herculane, lăsată în paragină din anii '90, aparţine Ministerului Apărării Naţionale. Oficialii ministerului nici n-o repară, nici nu vor s-o cedeze. Este vorba de Pavilionul 6, fosta Ospătărie, cea mai impozantă clădire din Centrul Imperial.
Primarul din Băile Herculane, Cristian Miclău, spune că a intenţionat să reabiliteze clădirea şi a solicitat Armatei să o cedeze administraţiei locale. Zilele trecute, pe adresa Primăriei Herculane a sosit un document prin care Ministerul Apărării Naţionale anunţă că nu este de acord să renunţe la imobil.
“Ne-au scris că nu ne pot da clădirea pentru că au un proiect prin care doresc să facă un hotel cu circuit închis, pentru angajaţii din sistem. Problema e că, în 2010, şi fostul primar a făcut o solicitare pentru această clădire, iar răspunsul a fost identic. Probabil că au vrut să scape de noi, pentru că nu există niciun proiect, cel puţin din partea noastră nu au cerut nici un fel de avize ca să înceapă reabilitarea”, spune şeful administraţiei din Herculane.
Primarul Cristian Miclău spune că îşi doreşte refacerea
acestui simbol al Băilor Herculane şi atenţionează Ministerul Apărării, că va
trece la sancţiuni dacă imobilul nu va fi reabilitat. “Noi am fi putut obţine banii
necesari prin PNDL sau printr-un proiect european. E un simbol al staţiunii şi
nu ar trebui să arate aşa. Aşteptăm pe cei de la MapN, pentru că
dacă nu se apucă de reparaţii o să le dăm amenzi, deoarce clădirea se află într-o stare
avansată de degradare şi bucăţile de tencuială pot să cadă şi să facă victime”,
a mai spus Miclău.
Pavilionul 6, care mai este cunoscut şi Hotel Arhiducele Iosef sau Hotel Dacia, a fost construit iniţial în 1842 şi aici a funcţionat “Ospătăria cea mare”, care a ars în 1900. Actualul imobil a fost reconstruit în 1906, după un proiect care a purtat semnătura arhitecţilor Guido Hoepfner şi Géza György şi care a fost selecţionat în urma organizării unui concurs. A fost ultima clădire construită în Centrul Imperial şi cea mai modernă - cu subsol, parter, mezanin, trei etaje şi a fost dotată cu un lift hidraulic.