Cum se face lebărul, cârnatul de casă care poate fi păstrat chiar şi peste iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mezeluri de porc făcute acasă sunt la mare căutare în aceste zile. Uica Mihai, cunoscutul bucătar reşiţean, se laudă cu o reţetă de lebăr ca la carte, iar pentru cei care nu ştiu ce e lebărul, bucătarul le dă şi definiţia, în stilul său neaoş.

“Lebărul este un cârnat săţios, care afumat poate fi păstrat peste iarnă şi mâncat trufanda în gerul bobotezei, alături de cartofi copţi, stropiţi cu rachiu îndulcit, fiert cu scorţişoară, chimen şi piper.

Ingrediente: carne de pe capul porcului, inimă, ficat, rinichi, splină. Mirodenii: sare, piper, nucşoară, busuioc, dafin, cimbru, măghiran.

Organele şi capul porcului (o jumpătate) se pun la fiert în apă cu sare, boabe de piper, dafin şi crenguţă de cimbru.Ele trebuie fierte bine, ca tot sângele să se coaguleze. Se lasă compoziţia la răcit, apoi se amestecă cu sare, piper râşnitm nucşoară şi puţină zeamă de la fiert. Se frământă îndelung compoziţia. Facultativ se pot adâuga 2-3 ouă care au rolul de al lega maiaua.

Se umplu maţele de porc foarte îndesat, şi se fierb o jumătate de ceas la foc moale. Se scot şi se lasă la presat între două scânduri timp de 24 de ore. Se afumă în 3 reprize, fum rece, fum călduţ, fum cald, timp de trei zile. Ei vor forma o pojghiţă de grăsime care are rol de protective”

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite