Cum se face ciorba din năut, aliment extrem de sănătos considerat „mâncarea săracilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nutriţioniştii spun că năutul este o sursă excelentă de fibre, vitaminele B6 şi B9, acid folic, mangan, proteine şi minerale precum fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, cupru şi zinc

Năutul era cunoscut în trecut şi ca mâncarea săracilor, ca o alternativă la carne. În prezent, năutul este apreciat în Spania, Italia şi India, iar în restul Europei este privit mai mult ca o experienţă culinară exotică. Bucătarul reşiţean Uica Mihai are o reţetă de ciorbă în care năutul este ingredientul principal.

“Pune să stea la înmuiat în apă caldă o jumătate de kilogram de năut (acum se găseşte în toate hipermarketurile) şi lasă-l acolo peste noapte. A doua zi, spală-l, limpezeşte-l în trei ape şi zvântă-l în strecurătoare.

Acum pune într-o oală să se călească un morcov, un păstârnac, o rădăcină de pătrunjel şi două cepe, toate date pe răzătoare. Când prind ele să steclească auriu, stingele-le cu trei linguri de bulion dens, mai căleşte un minuţel adăugând sare, o linguriţă de boia şi un sfert de linguriţă de piper boabe, adaugă trei litri de apă şi boabele de năut.

Mai pune în fiertură o căpăţână întreagă de usturoi ca să dea aromă, iar după o jumătate de ceas de clocot mărunt, o scoţi afară cu paleta şi o arunci la coşul de gunoi.

În locul usturoiului pune patru cartofi mari, întregi, ca să lase amidon şi să dea consistenţă fierturii. Şi fierbe oala cam un ceas la foc potrivit, până e bobul de năut moale şi sfărâmicios, apoi trage-o de pe foc, drege-o cu nişte zeamă de lămâie, câteva linguri de ulei de măsline şi nişte mărar tocat. Nu mai trebuie decât pită proaspătă şi poftă pe măsură”, spune bucătarul.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite