FOTO VIDEO “Constantin Lucaci. În căutarea Legendei Personale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorina Sgaverdia este un autor apropiat maestrului, fiind autoarea mai multor lucrări ce-l privesc pe marele sculptor bocşean

Cetăţean de onoare al judeţului Caraş-Severin încă din anul 2008, maestrul Lucaci este subiectul cărţii pe care Dorina Sgaverdia o lansează astăzi în Sala de şedinţe a Palatului Administrativ din Reşiţa.

Prezent la eveniment Sorin Frunzăverde sublinia că maestrul Constantin Lucaci este singurul sculptor care a expus de două ori la bienala de la Veneţia. Prof. Univ. Dr. Gheorghe Popovici numea "cele 9 simfonii curgătoare" fântânile cinetice, un element de marcă a operei marelui sculptor.

Deşi n-a fost prezent la manifestare Constantin Lucaci a ţinut să transmită un mesaj celor prezenţi. "Aduc mulţumirile mele autoarei şi traducătoarei, domnului Cocora şi,  în mod deosebit, domnului SORIN Frunzăverde,  care are rădăcini în aceiaşi zonă cu mine. Dar şi bănăţenilor mei tineri..." a transmis Lucaci.

Constantin Lucaci, autorul fântânii cinetice care a devenit simbolul reşedinţei Banatului Montan dar şi a "Monumentului eroilor" din cartierul Lunca Bârzavei este nu numai unul dintre marii artişti ai Europei şi ai României, ci şi o personalitate care aparţine Banatului Montan.

S-a născut la Bocşa în 7 iulie 1923, acolo a început arta modelajului cu Tiberiu Bottlik,pictor care a trăit, peste 20 de ani, în mediul artistic parizian. Copilăria şi adolescenţa sa sunt strâns legate de Reşiţa şi de Bocşa, iar prima parte a tinereţii de uzinele din Reşita şi Bocşa. De altfel, UDR-ul i-a atribuit o bursa pentru a urma artele frumoase la Bucureşti.

Din 1945,urmeaza cursurile Academiei Libere de Arta "Guguianu" din Bucuresti,iar in 1948 la reforma invatamantului se inscrie la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu",al carui absolvent va deveni in 1953.Inca din studentie este remarcat de istoricul de arta G.Oprescu, care il include in "Istoria 

artelor ", anunţând cu tânărul Lucaci un nou val de talente. Legatura artistului cu Bocsa,cu Resita a fost si a ramas indestructibila. Cea mai buna dovada nu trebuie cautata ca este insasi opera sa. Constantin Lucaci este artistul roman care-si duce arta la desăvârşire în otel inoxidabil.

„În opinia publica romaneasca,numele lui Constantin Lucaci se identifică cu frumusetea spectaculoasa a fantanilor cinetice, consacrate sub denumirea de "fântânile lui Lucaci". De altfel justificat, pentru că el este primul şi singurul artist roman care a făcut lucrări de o asemenea spectaculozitate. Frumuseţea şi tehnicitatea lor i-au atras aprecierea de renascentist modern. "Fântânile lui Lucaci", considerate adevărate "simfonii cântătoare", populează astăzi România la: Constanţa (1971),Turnu-Severin(1979), Vaslui(1981), Reşita(1984), Brăila(1988-1992), Giurgiu(1998-2000), Alba Iulia (2007). Pentru cunoscătorii şi degustătorii de artă, numele lui Constantin Lucaci înseamnă chiar mai mult“ se arată în expunerea de motive a Consiliului Judeţean Caraş-Severin la proiectul de hotărâre prin care maestrul a fost declarat „cetăţean de onoare al judeţului“.

Citeşte şi:

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite