Şapte sosuri ca la restaurant pe care le poţi pregăti oricând acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO UICA MIHAI
FOTO UICA MIHAI

Dacă vă place să gătiţi sau vă place doar să mâncaţi bine, trebuie să ştiţi că sosurile pot transforma o mâncare anostă într-un deliciu.

Bucătarul reşiţean Uica Mihai spune că mulţi dintre cei care gătesc acasă nu folosesc sosurile fie din comoditate fie pentru că le pare o corvoadă prepararealor. Uica Mihai ne dezvăluie din colecţia sa de reţete, cum putem să pregătim mai multe sosuri simple care să dea savoare oricărui fel de mâncare. Iată reţetele mai jos:

Sos brun

 Ingrediente:

Oase de porc fără măduvă 2 kg.

Bulion 200ml.

Morcov 200g.

Ceapă 200g.

Ţelină 100g.

Păstârnac 100g.

Făină 200g.

Sare, piper, rozmarin

 Preparare:

Oasele se sparg şi se adaugă în tavă alături de legumele curăţate şi tăiate grosier.

Se dau la cuptor la foc iute fără adaos de grăsime timp de  o jumătate de ceas.

Scoase din cuptor se pun la fiert pe foc moale cu un adaos de 5 litrii de apă şi mirodeniile. Fierberea durează circa 3 ore.

Separat se rumeneşte făina la tigaie fără grăsime şi se stinge cu bulionul de roşii.

Se adaogă în sosul care a fost strecurat şi se fierbe amestecând încontinuu timp de 15 minute.

Sosul se foloseşte la asezonarea tuturor produselor din carne de porc, prăjite şi fripte, sau peste legumele natur. Este de asemenea bază pentru alte sosuri, cum ar fi Madeira, Alicante, Porto etc.

 Sos alb

Ingrediente:

Faina albă 350g.

Unt 150g.

Lapte ½  litru

Supă de oase ¼ litru

 Preparare:

Într-o soteuză înaltă se căleşte făina în unt, până începe să prindă foarte puţină culoare.

Se stinge cu supa de oase şi se amestecă înconinuu pentru a nu forma cocoloaşe.

Când toată făina este diluată, se toarnă laptele puţin câte puţin amestecând încontinuu. Când compoziţia se leagă având consistenţa unei smântâni mai lichide, se trage de pe foc.

Acest sos este unul bază şi nu are de loc condimente, decât cele provenite de la supa de oase.

Cu adaos de lămâie, poate fi folosit la peşte. Cu adaos de caşcaval ras sau alte brânzeturi se poate folosi la legume şi carne albă. Cu adaos de unt şi gălbenuşuri încorporate unul câte unul devine sos olandez. Cu adaos de gelatină este folosit pentru napare şi decoraţii la carne de vânat sau peşte mare. De asemenea poate fi folosit la gratinarea produselor, pentru sufleuri etc.

 Sos de hrean

Diluăm o cantitate de sos alb cu oţet de mere, în proporţia de 1 la doi. Adăugăm hrean ras din belşug, smântână şi zeamă de lămâie. Acest sos este foarte popular, fiind folosit la orice fel de carne rasol sau legume natur.

 Sos vinegretă

Să pui într-un castron zeama de la o lămâie, o cantitate egală de apă minerală, o lingură de ulei, un praf de sare, unul de piper, o linguriţă rasă de zahăr şi să baţi bine compoziţia cu două furculiţe puse una peste alta, pentru mai mult spor. Dacă ai nevoie de mai mult sos, dublează cantităţile. Pentru un gust mai deosebit adaugă şi o lingură de oţet de mere sau muştar picant, ori capere tocate.Sosul acesta simplu poate fi folosit la orice fel de salată de legume, la salata de fasole verde, fasole uscată sau salata de orez cu verdeţuri.

 Sos  de lămâie

Într-un castron stoarce zeama unei lămâi, adaugă două –trei linguri de ulei de măsline, un praf de sare, un praf de piper,  un strop de zahăr, puţină coajă de lămâie rasă, oregano uscat cât iei între degete, bate bine cu telul pentru omogenizare. Sos ideal pentru pescărie şi fructe de mare.

 Sos rece de muştar

Amestecă într-un castron două linguri de muştar dulce, o lingură de muştar cu hrean, o lingură de ulei de măsline, o lingură rasă de capere tocate mărunt, puţin pătrunjel verde tocat fin, stropeşte cu o lingură de apă minerală ori sifon, bate bine cu furculiţa. Bun de servit  la orice fel de salate, pescărie şi fructe de mare

 Sos Gremolata

Pisează bine în mojar trei căţei de usturoi mari cât sfârcul degetului, adaugă coaja rasă fin de la o lămâie şi de la un sfert de portocală, o legătură de pătrunjel verde fin tocat, un praf de sare, un praf de piper, omogenizează bine şi lasă compoziţia să se odihnească câteva ore la rece, pentru întrepătundearea aromelor. Excelent pentru legume la tigaie ori la cuptor, pescărie, fructe de mare.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite