VIDEO „Tărâmul zeilor” sau drumul dintre nori. Cât de spectaculoasă este şoseaua Transalpina filmată din dronă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transalpina este cel mai înalt drum asfaltat din România, ajungând în Pasul Urdele la 2.145 de metri altitudine. Şoseaua leagă nu mai puţin de cinci judeţe: Vâlcea, Sibiu, Alba, Hunedoara şi Gorj, fiind probabil şi primul drum din istorie care a legat două regiuni istorice – Valahia (Oltenia) de Transilvania, pe crestele munţilor.

Despre acest prim drum care a legat vârfurile Munţilor Parâng se spune că a fost construit de romani în timpul războaielor cu dacii. 

Un geograf din Ravena ar fi scris despre el în Antichitate denumindu-l „Coridorul IV strategic roman”. Era necesar Romei pentru ca ale sale cohorte să poată mărşălui spre bogăţiile Daciei.

Ulterior a fost cunoscut sub denumirea de „Drumul oierilor”, „Poteca Dracului” sau „Drumul Regilor”.

Am ales o filmare cu drona deasupra Transalpinei, dintr-un colaj de patru înregistrări, realizate de Alexandru Buduran, toate dedicate celor mai frumoase serpentine din România. Clipul ales oferă imagini pe porţiunea dinspre Vâlcea, până la Vidra, cele mai spectaculoase din punctul nostru de vedere. 

Alexandru este un tânăr din Târgu Jiu, care a studiat Automatica şi Informatica, la Universitatea Constantin Brâncuşi, fiind în prezent inginer la Apele Române, filiala Gorj. Militant al drepturilor omului, în calitatea sa de lider sindical, este pasionat de fotografie şi tot ce e frumos, având propriul studio foto, după cum aflăm chiar de pe pagina sa de facebook.

image

Drumul care şerpuieşte ca o panglică, printre vârfurile semeţe ale Munţilor Parâng, Foto: FB Transalpina

 

Călătoria lui în imagini pe Transalpina a început în urmă cu doi ani, ultimul clip finalizându-l vara trecută. A pornit dinspre Novaci, insistând pe golul alpin. Toate cele patru clipuri sunt însoţite de fond muzical, plecând de la acorduri populare româneşti, până la melodii din reportoriul internaţional.  

În 1967, câţiva jurnalişti britanici au realizat un film de colecţie cu imagini de pe Transalpina, la fel de spectaculoase ca cele de acum, în ciuda peliculei alb - negru folosite.

   

Cea mai înaltă şosea din România este veche de 2000 de ani, singura constantă în acest interval fiind prezenţa mioarelor şi a ciobanilor, în zonă. Pentru că transhumanţa pe Transalpina, între Transilvania şi Oltenia, este un proces care n-a pierit încă.

La stâne, turiştii sunt trataţi regeşte, că doar se află pe Drumul Regelui. „Mai demult, treceau 3 – 4 zile până să vedem o maşină, acum e plin. Unii se uită, alţii mănâncă... Pe vremuri, ciobanii îşi aduceau bagajele pe cai. Acum vin cu maşina. Ăsta a fost Drumul Regelui, a fost făcut de romani. Aici jos găsiţi Cascada Moara Dracilor, pe râul Lotru spre Lacul Gâlcescu. Se spune că pe timpuri, haiducii ar fi ascuns acolo aurul furat de a boieri. ”, spune baciul Gheorghe, cel a cărui stână este exact pe marginea şoselei.  

Lacul Gâlcescu (Câlcescu, pe vechile hărţi), de care pomenea baciul Gheorghe, este declarat monument al naturii, fiind cel mai întins „iezer” glaciar din Munţii Parâng, şi din care izvoreşte râul Lotru.

Indiferent de locul spre care îţi îndrepţi privirea, peisajele spectaculoase de pe Transalpina îţi taie respiraţia. 

image

Porţiunea spre Rânca, Foto: Transalpina biz.ro

Drumul propriu zis – DN 67 C - face legătura între oraşele Novaci din judeţul Gorj şi Sebeş din judeţul Alba, străbătând munţii de la sud la nord, paralel cu Valea Jiului şi Valea Oltului. Sus în munte, se intersectează cu DN 7 C,  astfel că pe o porţiune de 20 de km, în judeţul Vâlcea, cele două şosele se contopesc. 

Este exact zona unde se atinge şi cea mai mare altitudine – Pasul Urdele. Şoseaua de creastă trece pe lângă vârfurile Urdele (2.228 m), Iezer (2.157 m), Păpuşa (2.136 m), Dengheru (2.084 m) şi Muntinu (2.062 m).

Cert este că şoseaua şerpuieşte precum o panglică printre piscurile munţilor ale căror vârfuri ating înaltul cerurilor, motiv pentru care a şi fost botezat „tărâmul zeilor”. Deseori te afli deasupra norilor, având senzaţia că dacă întinzi mâna poţi mângâia soarele sau luna.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite