Protestul anunţat al minerilor din Vâlcea a fost amânat pentru negocieri
0Zeci de angajaţi ai Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea au refuzat vineri dimineaţa, 14 februarie, să lucreze din multiple cauze. Protestul nu a durat mult.
Mai mulţi angajaţi ai Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea au refuzat să intre vineri în schimbul de dimineaţă, nemulţumiţi că nu ştiu cum va arăta viitorul lor profesional. Protestul nu a durat mult timp, în jurul orei 09:00 aceştia şi-au reluat munca după discuţiile pe care le-au avut cu Dumitru Jianu, liderul Federaţiei Sindicale „Salroca”, la care sunt afiliate şi sindicatele din exploatarea minieră.
Protestatarii au aflat pe scurt cum s-au derulat discuţiile cu o zi în urmă cu cei din conducerea Societăţii Naţionale a Sării şi a rămas că ele vor fi discutate şi negociate în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Consiliului de Administraţie al Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea, care va avea loc luni, 17 februarie, când, cel mai probabil, vor fi luate o serie de decizii privind soarta angajaţilor.
Una dintre problemele presante cu care se confruntă la această oră EM Râmnicu Vâlcea este legată de diminuarea veniturilor societăţii, pe fondul scăderii comenzilor. Pe lângă vremea călduroasă, lipsa comenzilor este determinată şi de închiderea companiei Ciech Soda (ex-USG), singura fabrică de sodă din România, şi principalul client al EM Râmnicu Vâlcea, alături de CNAIR.
CIECH Soda - fostele Uzine Sodice Govora Foto Adevărul
Sucursala Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea a luat fiinţă în 1965, prin comasarea mai multor exploatări miniere din zonă. Acestea se ocupau de extracţia şi prepararea: sării în soluţie, a sării gemă, calcarului, grafitului, feldspatului, mica şi tuful vulcanic.
Cariera de calcar de la Bistriţa - Costeşti s-a deschis în Masivul Arnota odată cu amplasarea Uzinei de Produse Sodice Govora, în anul 1960. De aici se extrage şi se prepară şi astăzi calcar folosit în industria chimică, dar şi calcar filer, calcar sistificare, furajer, mozaic de calcar, calcar pentru mixturi asfaltice.
Cariera de calcar de la Bistriţa - Costeşti, parte din Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea
Fostele Uzine Sodice Govora şi-au întrerupt activitatea în toamna anului trecut, pentru o perioadă nedeterminată, după ce negocierile privind preţul aburului industrial cu CET Govora nu au avut nici o finalitate. Activitatea va fi suspendată până se va găsi o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme prin identificarea unei noi surse de energie care să aprovizioneze uzina. Între timp, problemele de la CIECH Soda se răsfrâng şi asupra altor companii, precum Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea.
Probleme există nu doar la exploatarea de calcar, ci şi la cea de sare. Cum în anotimp nu a nins prea mult, cererea de sare din partea administraţiilor locale şi CNAIR a scăzut drastic, depozitele fiind pline.
Potrivit unei declaraţii, către Mediafax, a directorului Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea, Cristian Miu, în luna ianuarie s-au vândut doar 6.000 de tone de sare, faţă de 70.000 de tone în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Pentru că în acest anotimp nu a nins, depozitele de sare de la Vâlcea sunt pline
În acest moment, Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea mai are 547 de angajaţi. Exploatarea Minieră Salrom Râmnicu Vâlcea face parte din Societatea Naţională a Sării, care se află în subordinea Ministerului Economiei.
Luni, 17 februarie, se va stabili dacă şi câţi angajaţi vor fi disponibilizaţi, dacă programul de lucru se va reduce la patru zile pe săptămână, dacă şi cu cât vor fi diminuate salariile, ori oamenii vor intra în concediu tehnic, dar şi soluţia angajaţilor de a se face economii prin trimiterea acasă a inginerilor pensionari care fac parte încă din personalul EM Râmnicu Vâlcea.