Proces rejudecat după o sentinţă CEDO. Primarul din Râmnicu Vâlcea, achitat definitiv pentru luare de mită, după ce a executat 2 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis achitarea definitivă şi irevocabilă a primarului din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, după ce acesta a reuşit să obţină la CEDO o hotărâre potrivit căreia nu a avut parte de un proces echitabil şi i s-a încălcat dreptul la apărare, într-un dosar de corupţie.

Potrivit soluţiei dată de ÎCCJ, rămasă ieri în pronunţare, s-a respins recursul declarat de DNA şi s-a menţinut dispoziţia de achitare pentru infracţiunea de luare de mită.

„Respinge, ca nefondat, recursul declarat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa împotriva deciziei penale nr. 39/P din data de 10 aprilie 2009 a Curţii de Apel Constanţa – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, pronunţată în dosarul nr. 698/57/2008, cu privire la inculpatul Gutău Mircia. Menţine dispoziţia de achitare a inculpatului Gutău Mircia (...) pentru infracţiunea de luare de mită (…). Constată că inculpatul Gutău Mircia a fost reţinut în data de 7 iulie 2006 şi arestat preventiv de la 11 iulie 2006 până la data de 10 noiembrie 2006. Constată că inculpatul Gutău Mircia a executat pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare, aplicată prin decizia penală nr. 273 din 27 ianuarie 2010, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr. 698/57/2008, de la data de 28 ianuarie 2010 până la data de 14 septembrie 2011”, se arată în soluţia ÎCCJ. Decizia este definitivă.

În fapt, edilul din Râmnicu Vâlcea a stat după gratii jumătate din pedeapsă, ieşind după doi ani pentru bună purtare.

Istoria cazului

Mircia Gătău a fost arestat preventiv în 2006 şi apoi, a ajuns iarăşi după gratii, în urma unei sentinţe, în 2010. A fost condamnat pentru luare de mită, primind o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare. Asta după ce a fost acuzat că, în perioada aprilie – iulie 2006, ar fi pretins 50.000 de euro pentru eliberarea unui certificat de urbanism, vizând un teren situat în municipiul Râmnicu Vâlcea, de la un om de afaceri, direct şi prin intermediul viceprimarului de la acea vreme, Nicolae Dicu. 

Asupra vicelui s-a şi găsit mita - 25.000 de euro, restul tranşei urmând să fie dată ulterior. Şi acesta a făcut închisoare, dar pentru că a fost prins în flagrant şi nu a putut justifica banii, nu a avut cum să atace soluţia la CEDO. Porivit unei înţelegeri, o parte din bani urmau să ajungă la primar.

După ce a făcut puşcărie şi a fost eliberat pentru bună purtare, Gutău a atacat sentinţa prin care a făcut puşcărie, sentinţă dată de judecătorii români, convins că a făcut degeaba închisoare. El a atacat sentinţa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pe baza faptului că unul dintre judecătorii din completul de judecată a făcut opinie separată, considerându-l nevinovat.

Cauza a ajuns la ÎCCJ  spre rejudecare în luna aprilie a acestui an, după ce CEDO i-a dat dreptate lui Gutău, concluzionând că nu a avut parte nici de dreptul de a se apăra şi nici de un proces echitabil în dosarul de luare de mită deschis în 2006.

Edilul a mai primit o condamnare, într-un alt dosar privind achiziţia ilegală a unor locuri de joacă, în 2014, la doi ani şi şase luni închisoare cu executare, dar magistraţii au decis contopirea pedepselor din cele două dosare şi acesta a rămas în libertate.

În prezent Mircia Gutău este primar pentru al treilea mandat în Râmnicu Vâlcea şi face parte din PER. La momentul comiterii infracţiunii de care a fost acuzat făcea parte din PDL.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite