Piperul, condimentul care stimulează digestia şi previne depresia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul de piper ajută la digestie. Foto Shutterstock
Consumul de piper ajută la digestie. Foto Shutterstock

Mai valoros decât aurul în Antichitate, popularul condiment este folosit în zilele noastre atât în bucătărie, cât şi în terapiile alternative. Piperul este cunoscut în primul rând datorită proprietăţilor sale antibacteriene.

Utilizat de negustori drept “monedă” de schimb, piperul era folosit în Antichitate inclusiv pentru plata taxelor şi impozitelor, fiind considerat  cel puţin la fel de valoros ca aurul. Deşi nu mai este de foarte mult timp un simbol al bogăţiei, piperul a rămas “regele” mirodeniilor şi unul din cele mai populare şi vândute condimente. 

Dincolo de întrebuinţările culinare, “aurul negru” este cunoscut şi pentru efectele benefice asupra sănătăţii. Piperul are proprietăţi antibacteriene, antiinflamatoare şi antioxidante. 

Stimulează pofta de mâncare şi accelerează arderile metabolice

Condimentul este un bun agent digestiv, cu efect carminativ (n.r.-calmează durerile abdominale şi ajută la evacuarea gazelor intestinale). Condimentul îmbunătăţeşte digestia prin faptul că stimulează papilele gustative, provocând astfel o creştere a secreţiei de acid clorhidric în stomac. Astfel, prin stimularea secreţiei de acid, piperul previne şi formarea gazelor intestinale. 

Mirodenia a fost inclusă de cercetătorii americani şi în categoria condimentelor care stimulează metabolismul. Datorită faptului că ajută la arderea grăsimilor, a celulelor de grăsime, piperul este considerat şi un aliat important în lupta cu kilogramele în plus.  

“Piperul stimulează digestia prin creşterea secreţiei gastrice şi pancreatice, tranzitul intestinal şi  mugurii gustativi, precum şi apetitul la persoanele cu anorexie. Are efect antioxidant, scade oxidarea lipidelor, contribuind la ameliorarea profilului lipidic şi prevenţia bolilor cardiovasculare. Piperul inhibă dezvoltarea adipocitelor, celulele ţesutul gras, contribuind la controlul greutăţii normale”, explică doctorul Catrinel-Marilena Macovei, specialist în boli metabolice şi de nutriţie, pentru nosugarshop.ro.

Potrivit medicului, gustul şi efectele piperului se datorează prezenţei a peste 25 de fitonutrienţi sau substanţe active chimic, printre care şi piperina. 

Piperul, antidepresiv natural

Mai nou, piperul şi-a găsit o întrebuinţare şi în terapiile alternative pentru sinuzită şi depresie. Condimentul este recomandat persoanelor care suferă de sinuzită datorită unui compus numit capsaicină, care ajută la drenarea sinusurilor. Pe de altă parte, piperul este considerat un antidepresiv natural şi un stimulator al sistemului nervos. Conform unui studiu realizat de cercetători thailandezi, studiu publicat pe Elsevier.com, piperul ne face mai fericiti, căci are capacitatea de a creşte nivelul de serotonină-hormonul "fericirii"- din creier.

În ciuda multiplelor efecte benefice pentru organism, medicii atrag atenţia că mirodenia poate agrava starea de sănătate a persoanelor care suferă de gastrită sau hipertensiune gravă. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite