Investitorii chinezi, discuţii despre Oltchim cu autorităţile Argeş şi Vâlcea

Investitorii chinezi, discuţii despre Oltchim cu autorităţile Argeş şi Vâlcea

Ultima zi pentru depunerea ofertelor angajante pentru Oltchim este 28 martie 2014. Foto arhivă Adevărul

Investitorii chinezi interesaţi să cumpere combinatul Oltchim s-au întâlnit luni cu autorităţile judeţene din Argeş şi Vâlcea. În cele 10 zile petrecute în România, reprezentanţii companiilor Baota Petrochemical Group-Junlun Petroleum au purtat discuţii inclusiv pentru achiziţionarea rafinăriei de la Piteşti deţinută de OMW.

Ştiri pe aceeaşi temă

Luni seara, delegaţia din China a fost prezentă la Consiliul Judeţean Vâlcea, unde a primit informaţii despre Oltchim şi CET Govora, unul dintre furnizorii combinatului. 
Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, spune că investitorii chinezi cunosc în detaliu toate problemele combinatului din Râmnic.
 
„Nu au negat că ar fi interesaţi de zona chimiei, că ştiu foarte bine activitatea combinatului Oltchim.  Au spus că vor să investească cât mai repede pentru că în România nu au vreun contract încheiat, au doar o fabrică în Ungaria. I-am întrebat dacă ar cumpăra şi Arpechimul şi mi-au răspuns că în mod sigur l-ar achiziţiona pentru că Oltchim a fost pe profit până în 2008 şi că cel mai mare profit a fost în perioada când  a funcţionat rafinăria”, declară Ion Cîlea. 
 
După vizita în Vâlcea, membrii delegaţiei au refuzat să facă orice fel de declaraţii pe tema Oltchim.  Sindicaliştii din combinat cred însă că aceste companii se vor număra cu siguranţă printre cele care vor depune o ofertă angajantă la sfârşitul lunii martie.  Potrivit liderului sindical Corneliu Cernev, chinezii sunt pregătiţi să investească sute de milioane de euro în Oltchim şi Arpechim.
 
“Din informaţiile pe care le am eu, companiile chineze sunt dispuse să facă investiţii de 500 de milioane de euro. Faptul că finanţează, în Ungaria, un combinat identic cu Oltchimul ne spune că au destulă experienţă în acest domeniu. Eu cred într-o privatizare a combinatului din Râmnicu Vâlcea, cred că pe 28 martie vom avea maxim două oferte angajante: una a chinezilor, cealaltă a ungurilor de la Moll”, spune preşedintele Sindicatului Victoria Oltchim.
 
Printre cei care şi-au manifestat intenţia de a cumpăra combinatul din Râmnicu Vâlcea  se numără şi compania rusă Oil Gas Trade, omul de afaceri Ştefan Vuza şi SIF3 Transilvania.
 
 
 
 
 
citeste totul despre: