FOTO Unde va avea loc premiera mondială a piesei de teatru scrisă de Pascal Bruckner la rugămintea unei regizoare românce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chris Simion alături de Pascal Bruckner, cei doi oameni de cultură care aduc în provincie premiera unui spectacol după prima piesă de teatru scrisă de unul din cei mai vânduţi autori francezi;  Foto: Facebook  Chris Simion
Chris Simion alături de Pascal Bruckner, cei doi oameni de cultură care aduc în provincie premiera unui spectacol după prima piesă de teatru scrisă de unul din cei mai vânduţi autori francezi;  Foto: Facebook  Chris Simion

Un spectacol a cărui premieră mondială va avea loc, pe 4 şi 5 mai, la Teatrul Anton Pann, din Râmnicu Vâlcea, a luat fiinţă dintr-o colaborare de peste 20 de ani dintre o regizoare româncă şi un scriitor francez. Este vorba despre piesa de teatru „Crăciunul preşedintelui”, după un text al romancierului Pascal Bruckner, în regia lui Chris Simion - Mercurian. Povestea acestei premiere mondiale este fascinantă.

GALERIE FOTO

La Râmnicu Vâlcea, în acest week-end, 4 - 5 mai, va avea loc premiera mondială a unei piese de teatru, după un text al unui scriitor francez, unul dintre cei mai vânduţi autori din ultima jumătate de secol, în regia unei tinere românce în plină ascensiune. 

Pe Pascal Bruckner şi Chris Simion - Mercurian îi leagă o prietenie veche de două decenii: „În cei 21 de ani de când fac teatru, scriitorul francez Pascal Bruckner este unul din personajele principale ale carierei mele. Colaborez cu el din 1999. Am lucrat pe patru dramatizări după romanele lui. În urmă cu 3 ani, i-am sugerat să scrie teatru, pentru că scrie foarte bine dialog. În momentul în care i-am spus că am vândut casa bunicii şi am cumpărat un teren pe care vrem să construim un teatru, într-o lună de zile m-am trezit pe email cu o piesă de teatru care se numeşte «Crăciunul preşedintelui», prima lui piesă de teatru. E poate una dintre cele mai bune piese de teatru pe care le-am citit până acum. Cred că scrie mai bine teatru, decât eseu sau proză”, a povestit, la Vâlcea, Chris Simon despre cum s-a născut prima piesă de teatru a lui Bruckner.

Premiera va avea loc la teatrul de unde a plecat „Decameronul”

Premiera mondială a primei piese de teatru scrisă de Bruckner are loc la Râmnicu Vâlcea, în acest weekend, cea mai mare parte din distribuţie fiind formată din actori ai Teatrului Anton Pann, unde vor avea loc şi primele reprezentaţii - în zilele de 4 şi 5 mai.

 „Mă bucur că fac acest mix de generaţii între actorii experţi şi actorii tineri. N-am greşit niciodată în distribuţie, am o intuiţie foarte bună”, a mai spus Chris Simion menţionând şi că în acest spectacol va juca şi ”magicianul” Marian Rîlea, care face parte şi el din proiectul „G 53”.

Despre teatrul pe scena căruia se vor juca primele reprezentaţii ale piesei lui Bruckner, Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, cel de unde a plecat „Decameronul”, Chris Simion a adăugat: „Este un teatru cu o energie specială, pe care am întâlnit-o la mai toţi oamenii din zonă”. 

„La noi va pica de minune pentru că întâmplător este şi an electoral”

Spectacolul prezentat în premieră la Vâlcea este o comedie politică de situaţie, ale cărei implicaţii sunt valabile pentru orice context, inclusiv pentru cel haotic şi tulbure al României de azi: „Este inspirată puţin din absurdul lui Eugen Ionesco, e o comedie politică, este o temă actuală pentru orice spaţiu cultural, social, politic. La noi va pica de minune pentru că întâmplător este şi an electoral. Poate va trezi în sufletele noastre ceva mai mult decât un act cultural, un act de divertisment. Poate, sper eu, să trezească conştiinţa noastră, pe care o avem, dar uneori doarme, o lăsăm noi să doarmă. Este un text care te provoacă, atât regizoral cât şi la nivel de distribuţie”, a mai explicat regizoarea.    

„Vâlcea este a doua mea casă, de 10 ani de când duhovnicul meu este de aici”

„Mă bucur enorm că se joacă aici la Râmnicu Vâlcea, din multe puncte de vedere. Este o premieră mondială pentru că este un text unicat, scris de Pascal Bruckner pentru „Griviţa 53”. Este prima dată când se montează pe o scenă, ca spectacol de teatru”, a mai spus Simion - Mercurian, precizând de ce a ales Vâlcea: „Înaltpreasfinţitul Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, de care mă leagă o relaţie specială, este cel care m-a convins să aduc piesa la Vâlcea. Când i-am povestit despre spectacol m-a întrebat: vrei să-l faci şi în afara Bucureştiului? Unde unde? Păi, la Râmnicu Vâlcea”, a mai spus Chris Simion care a recunoscut că „Vâlcea este a doua mea casă, de 10 ani de când duhovnicul meu este de aici”.

Pe de altă parte, textul lui Bruckner îi împlineşte un vis al regizoarei, acela „de a lucra pe un text foarte bun cu o distribuţie de oameni tineri, cu har, în speranţa că atunci când va fi un produs final, să fie un spectacol necesar, care să ofere celor care-l văd o experienţă, celor care joacă - bucurie, să-mi ofere mie încă un moment care trece cu sens. Dacă nu vrei să arăţi cu tot dinadinsul cât de special eşti tu ca regizor şi te laşi pe mâna autorului, chiar sunt şanse să iasă un spectacol puternic, care să însemne ceva atât pentru repertoriul Teatrului Anton Pann din Vâlcea, cât şi pentru cariera mea sau pentru spectatori”, a mai precizat regizoarea. 

Chris Simion a recunoscut şi ce anume adus-o în „Oltenia de sub Munte” în urmă cu un deceniu: „Este o zonă  cu o energie specială pentru mine, cu o încărcătură spirituală extrem de puternică pentru România, şi chiar reprezentativă. diferită de cea din Moldova, deşi sunt maramureşeancă. Am descoperit aceste locuri în urmă cu 10 ani”. Aşa se face că duhovnicul ei este un preot vâlcean - părintele Varsanufie de la Pătrunsa.

Bruckner, în premieră la Vâlcea: „Poate va găsi un loc în romanele sale pentru zona aceasta”

Pe 18 mai, tot la Vâlcea, se va mai ţine un spectacol, de această dată în prezenţa autorului - Pascal Bruckner. „Este un eveniment venirea în premieră la Vâlcea a unui scriitor de talia lui Bruckner. S-a ataşat foarte mult de propunerile mele ca regizor. Pe cât de celebru este, pe atât e de smerit şi valoros. I-am spus că-l facem la Râmnicu Vâlcea, un oraş despre care ştia, pentru că eu  îi povestisem despre experienţa mea duhovnicească”, a mai spus Chris Simion menţionând şi că faimosul autor francez va sta câteva zile la Râmnicu Vâlcea: „Sper să-i arătăm cât mai multe. Aşa cum a scris proza aceea despre Tanacu, poate va găsi loc, într-unul din romanele sale, pentru zona aceasta. Cred că ar merita zona aceasta să apară într-o proză care va fi tradusă peste tot, va fi girată de un nume ca al lui”.

Cancerul de sân: „A fost un test”

Relaţia dintre Chris Simion şi Pascal Bruckner a început de pe băncile facultăţii. „În 1999, i-am dramatizat cel mai bun roman, „Copilul divin”, cu care mi-am dat examenul. Pe atunci, să-l inviţi pe Bruckner în România era un adevărat SF. I-am scris pe email. Mi-a răspuns în două săptămâni. A fost dragoste la prima vedere. Mi-a spus: tu trebuie să-ţi faci o trupă a ta”, îşi aminteşte regizoarea româncă, cunoscută publicului larg şi după ce s-a luptat cu un cancer de sân, despre care acum spune: „A fost un test. Mi-am dat seama că viaţa mea nu era total greşită, ci ritmul meu era un haos total”, moment în care a învăţat cum să-şi prioritizeze viaţa. „Am descoperit că am mai mult umor şi sunt mai pozitivă decât credeam”. 

Romancier faimos, după publicarea unor romane cu tentă erotică

De peste trei decenii, Pascal Bruckner scrie despre tabu-uri sexuale, iubire şi erotism şi nu de puţine ori a şocat, aşa cum s-a întâmplat cu primul roman autobiografic, „Fiul cel bun” sau cu „Luni de fiere”, care a provocat un şoc cultural şi a fost ecranizat de celebrul Roman Polanski - „Luna amară”.

Eseistul şi romancierul francez a devenit faimos după publicarea unor romane precum „Iubirea faţă de aproapele", „Noua dezordine amoroasă" sau „Hoţii de frumuseţe". De altfel, fiecare dintre romanele sale, traduse în zeci de limbi, inclusiv în română, a devenit best-seller în întreaga lume.

De la D’AYA, la „G 53” şi Undercloud

Regizoarea româncă Chris Simion - Mercurian, cea care l-a determinat pe Bruckner să scrie prima lui piesă de teatru, este nimeni alta decât cea care a iniţiat proiectul „Griviţa 53 - Primul teatru construit împreună” („G 53”), pentru care a şi fost scrisă piesa de teatru „Crăciun la palat”, transformată ulterior în „Crăciunul preşedintelui”, precum şi a Festivalului Undercloud. De asemenea, a înfiinţat, în urmă cu două decenii, Compania D’AYA, punând bazele unei mişcări teatrale independente, al cărei preşedinte onorific este chiar Pascal Bruckner. Simion - Mercurian este considerată - „cel mai important reprezentant al tinerei generaţii de oameni de teatru români”, având la activ 40 de spectacole care-i poartă semnătura.

Citește și: Piesa anului

Cu banii pe casa bunicii vândută, despre care pomenit Simion - Mercurian, s-a cumpărat terenul viitorului teatru privat, în Calea Griviţei 53. Piesa de teatru „Crăciun la palat”, după care s-a făcut spectacolul prezentat acum în premieră la Râmnicu Vâlcea, sub numele de „Crăciunul preşedintelui”, a fost lansată la Undercloud în 2016

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite