FOTO „Aventuri culinare în Vatra lui Bălcescu“, concurs gastronomic în satul cu singurul muzeu din România dedicat marelui revoluţionar paşoptist
0Un concurs gastronomic intitulat „Aventuri culinare în Vatra lui Bălcescu“ s-a desfăşurat în 24 august în locul unde marele revoluţionar paşoptist şi-a petrecut o parte a vieţii. Aflat la a treia ediţie, evenimentul organizat de „Asociaţia Vatra cu Idei” încearcă să angreneze toată comunitatea.
Vatra Park, un proiect educaţional privat din comuna Nicolae Bălcescu, judeţul Vâlcea, a primit, la finele săptămânii un număr impresionant de oaspeţi veniţi să deguste din bunătăţile Văii Topologului: pateu cu jumări, saramură de Topolog, scornici, chisăliţă, boabe de porumb cu nucă, scoverci, găluşte cu prune, prajilă şi multe altele.
„Aventuri culinare în Vatra lui Bălcescu”, eveniment aflat la cea de-a treia ediţie, a încercat printr-un concurs gastronomic cu reţete autentice să „mişte” comunitatea locală spre dezvoltare. Actuala ediţie a primit sprijin din partea Fundaţiei Comunitare Vâlcea.
„Nu este o competiţie, ci este o întâlnire de genul - hai să vedem ce zice lumea despre produsele noastre tradiţionale. Încurajăm astfel comunitatea să descopere cele mai vechi reţete culinare de pe Valea Topologului, dar şi să ajute la promovarea turistică a zonei”, a mărturisit Dana Rădulescu, iniţiatoarea şi organizatoarea evenimentului, preşedinta Asociaţiei „Vatra cu idei”.
ONG-ul urmăreşte astfel să descopere, printre altele, produsele care s-ar putea transforma în posibile mici afaceri de economie socială, dar şi să introducă zona într-un circuit turistic culinar, având în vedere proximitatea drumului european. E 81 / DN 7, care străbate localitatea vâlceană.
„Concurs culinar autentic unic”, susţin reprezentanţii de la Promovare Turistică
Evenimentul s-a dovedit şi de această dată un real succes gastronomic: „Ne-am bucurat de un adevărat ospaţ culinar în cadrul „Aventurilor culinare în Vatra lui Bălcescu". Gastronomia locală are un rol important în comunităţile gazdă, şi atrage de la an la an tot mai mulţi turişti. Gospodinele s-au apucat de dimineaţă să gătească din produse locale, după reţete mai vechi sau mai noi, cu suflet, pentru participanţi. Aleea Terapeutică, din comuna Nicolae Bălcescu, a primit astăzi un număr impresionant de vizitatori care au simţit din plin "parfumul şi aroma" Văii Topologului. Un concurs culinar autentic, între produse tradiţionale locale, unde s-au putut vedea fazele procesului de gătit, a devenit unic prin faptul că este unul din cele mai mari ateliere de gătit, din zonă. Prin efort, comunicare, încredere, implicarea comunităţii în activităţile derulate, evenimentul pune locaţia pe harta turismului activ şi contribuie la includerea în circuite turistice gastronomice”, au mărturisit reprezentanţii Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Vâlcea, prezenţi la eveniment.
Toate bucatele au fost gătite la Vatra Park, astfel că oaspeţii au putut vedea preparatul în toate fazele sale de gătire, până la degustare, atât de către juriu, cât şi de către public. Programul a inclus momente folclorice intrepretate de tineri din comună, dar şi posibilitatea experimentării Aleii Terapeutice şi o vizită la Memorialul Bălcescu.
În urma jurizării aspectului, gustului, specificului zonal şi aromei, a fost desemnat câştigător „ostropelul Văii Topologului”, gătit tradiţional de Valeria Mărăcine.
„Un pachet turistic cu un circuit al gastronomiei româneşti, prin toată ţara ar avea mare succes”
„Am degustat astăzi 11 preparate din zona Topologului, printre care scornici, prajilă, scovergi sau chisăliţă, alături de alţi 100 de oameni care au fost prezenţi aici. Nu pot decât să spun „felicitări Asociaţia Vatra cu idei” pentru iniţiativă! Bravo şi celorlalte două proiecte finalizate în această vară: Sunshine - Summer Camp şi Zestrea Vaideenilor, de la „CerculDonatorilorValceni”! Le ţinem pumnii celorlalte trei proiecte care se vor desfăşura în toamnă!”, au mărturisit şi reprezentanţii Fundaţiei Comunitare Vâlcea, după acţiune.
Alţi participanţi ne-au mărturisit: „A fost un concert al aromelor, culorilor, savorii, unor mâncăruri împărăteşti, acompaniat de râsete şi buna dispoziţie a participanţilor la ospăţul de la Vatra Park, drept pentru care nu ne rămâne decât să le mulţumim gazdelor pentru idee şi bucătăreselor pentru bunătăţuri”.
„Într-o lume care apreciază tot mai puţin tradiţia şi obiceiurile, cred că poţi să-ţi faci un stil de viaţă trăind numai din astfel de aventuri – experienţe de degustare a mâncărurilor specifice fiecărei zone în parte a acestei ţări. Ne-am bucurat de o aventură a simţurilor, a experienţelor inedite, a retrăirii unor emoţii, a întâlnirii cu oameni noi. Zilele trecute a fost un astfel de eveniment în zona Vaideeni, astăzi suntem pe Valea Topologului şi nici nu a trebuit să plecăm de pe târâmurile Vâlcii... Am străbătut judeţul de la vest la est, ca să ne bucurăm de o experienţă pe care până acum numai străinii ştiau să o aprecieze din plin. Încet - încet învăţăm şi noi. Avem, prin urmare, o comoară de descoperit - în bucărăria românească - prin gust, aromă, savoare, culoare şi specific al fiecărei regiuni istorice a acestei ţări. N-ar fi rău dacă firmele de turism ar face un pachet care să includă un circuit al gastronomiei româneşti, prin toată ţara. Ar avea mare succes”, ne-a mai declarat unul dintre turiştii prezenţi la eveniment.
„Cenuşăresele locului - ostropăţul şi tocăniţa, transformate în reginele balului”
„Am gustat şi am degustat astăzi trei variante preparate nu ca la carte, ci ca la mama şi bunica acasă. Varianta de tocăniţă nu văzuse decât legume din grădina bucătăresei, iar porcul era crescut şi el pe-aproape. Gustul - previzibil, dar în cel mai savuros sens. Ostropelul avea două variante: una în care roşiile nu-l vizitaseră decât în grabă, în schimb rămăsese în sos oţetul de pe vremea când roşiile nu ajunseseră prin grădinile noastre. Acompaniat de un mujdei îmbogăţit cu lapte covăsit, acest ostropel poate figura oricând într-un meniu tradiţional prin părţile astea unde Muntenia se întreabă dacă nu a devenit prea asemănătoare Olteniei. Cimbrul e obligatoriu, precum foile de dafin în a doua variantă gătită de tanti Valeria ca la naşa, în Argeş. Această a doua variantă avea şi mai multe roşii, dar şi mai mult usturoi. De gust, cred însă că tot puiul de ţară se preocupase asiduu. Şi acestea nu sunt toate "aventurile culinare în vatra lui Bălcescu" experimentate astăzi în localitatea care poartă numele revoluţionarului de la '48. Până una-alta nu am putut să nu vă povestesc cum se poate transforma o reţetă aproape de pripas din Cenuşăreasă în regina balului la un concurs de gătit în care Dana Radulescu a încercat să angreneze, cu real succes gastronomic, o comunitate”, a comentat după eveniment, Anca Şurian Caproş de la Radio România Actualităţi pe pagina sa de socializare.
Experimentele de succes ale unui ONG pentru dezvoltarea unei comunităţi
Asociaţia „Vatra cu idei” este o organizaţie non-guvernamentală (ONG) care îşi propune să aducă o schimbare în comunităţile rurale de tineri. Printre proiectele sale derulate cu succes la Nicolae Bălcescu - Vâlcea se numără: Aleea Terapeutică, Tiroliana, traseul militar dar şi zonele destinate relaxării, campării, evenimentelor şi dezvoltării motricităţii celor mici, toate incluse în „Vatra Park” un parc privat inedit din judeţul Vâlcea.