Forest Run 2020: mişcare de oriunde. Cum să „alegi când şi unde alergi”, dar şi cum ori pe cine ajuţi FOTO
0Un eveniment sportiv de mare impact se va desfăşura în acest an atipic într-un mod inedit: iubitorii de mişcare vor putea participa de oriunde, iar fondurile strânse cu ocazia evenimentului se vor îndrepta spre diverse proiecte.
„Vâlcea Forest Run” este denumirea unei acţiuni aflată la a treia ediţie, organizată de către Fundaţia Comunitară Vâlcea, fiind destinată strângerii de fonduri menită să sprijine financiar patru proiecte.
Anul acesta, evenimentul vine cu o nouă provocare pentru toţi iubitorii şi amatorii de mişcare: în perioada 1 – 11 octombrie, fiecare participant poate să-şi decidă propriul traseu, atât în interiorul cât şi în afara graniţelor ţării, ce va putea fi parcurs atât pe jos cât şi pe bicicletă.
Şi cum „nimic nu se compară cu un traseu de alergare în pădure, noroiul de pe bocanci şi aerul proaspăt care ne întăreşte plămânii”, ediţia din 2020 a „Vâlcea Forest Run” are „un format nou, adaptat regulilor de siguranţă actuale”, susţin organizatori care propun doritorilor să evadeze “acasă pentru acasă”, de oriunde ar fi, promovând astfel sportul în natură şi activând spiritul filantrop.
Pentru că banii strânşi în urma evenimentului sportiv vor finanţa patru proiecte: unul destinat educaţiei - „STEM şi robotică”, prin sprijinirea unui club de robotică de a dezvălui şi altor copii frumuseţea şi magia tehnologiei; altul destinat promovării artei stradale şi istoriei locale de către doi ghizi bucureşteni care oferă tururi ghidate prin Râmnicu Vâlcea, un proiect care urmăreşte declararea „Olteniei de sub Munte” drept „geoparc aspirant UNESCO” şi nu în cele din urmă continuarea evenimentului „Vâlcea Forest Run” şi la anul.
Imagini de la ediţiile anterioare ale evenimentului sportiv caritabil organizat de Fundaţia Comunitară Vâlcea - „Forest Run” Foto Vâlcea Forest Run
Soluţii pentru sprijinirea şi dezvoltarea comunităţii
Oana Mesea, director executiv Fundaţia Comunitară Vâlcea: „Anul acesta facem mişcare de oriunde, pedalăm sau alergăm oriunde, atât în ţară cât şi în afară. Doritorii se pot înscrie în competiţia noastră şi ne pot demonstra că au alergat fie trimiţându-ne ca dovadă o mică înregistrare sau un link către o aplicaţie care a măsurat timpul şi demonstrează că a fost finalizată întreaga cursă”.
Acţiunea în sine este concepută în aşa fel încât doritorii să poată alege una sau mai multe variante: alergare, ciclism, sport cu familia, indiferent de loc, sub conceptul „#aleargă acasă”, activităţi ce pot fi desfăşurate oricând în perioada 1 - 11 octombrie, în funcţie de programul fiecăruia, sau „#aleargă prin pădure” o activitate ce se va desfăşura pe parcursul a două zile: pe 10 şi 11 octombrie. La fel ca la ediţiile trecute, doritorii sunt invitaţi la o „tură” prin Pădurea Valea Bujorencii, având ca punct de plecare / finish Muzeul Satului Vâlcean.
Activităţile concepute în aşa fel încât să-i includă şi pe copii, sunt destinate părinţilor, bunicilor, adulţilor în general.
Participanţii care nu pot fi prezenţi la „tura prin natură” trebuie doar să confirme că şi-au îndeplinit misiunea, prin aplicaţii de urmărire prin GPS a antrenamentelor, de genul: Strava, GFit, Garmin, Polar etc.. Dovada cu monitorizarea activităţii sportive: un link către aplicaţie sau o poză cu un cronometru, trebuie trimisă organizatorilor până pe 12 octombrie, pentru a beneficia de surprizele acestora.
Înscrierile la „Vâlcea Forest Run” se pot face online până pe 30 septembrie, atunci când puteţi opta pentru una sau mai multe dintre activităţi: alergare, MTB, orientare sportivă.
Cursele: semimaraton – 21 km, cros – 5/10 km, MTB 30 / 50 km şi kids (la alegere: alergare, ciclism, orientare etc.) sunt concepute pentru fiecare categorie de vârstă, taxa de participare fiind de 50 lei / participant / cursă în cazul adulţilor şi de 20 lei / participant / cursă, în cazul copiilor.
Participanţii au însă posibilitatea să doneze jumătate din taxa de participare către unul dintre proiecte susţinute de Fundaţia Comunitară Vâlcea sau chiar să facă ei înşişi fundraising pentru proiectele în care cred, fiind încurajaţi să posteze pe social media acţiunea la care participă pentru a le arăta cunoscuţilor efortul depus pentru cauza în care cred, dar şi pentru a-i convinge să susţină şi ei cauza prin donaţii şi participare. Mai multe amănunte pot fi obţinute direct de pe site-ul evenimentului, mai ales din secţiunea „Regulament”.
Promovarea unui oraş prin tururi ghidate cu ajutorul istoriei şi a artei stradale
Unul dintre proiectele susţinute prin sport urmăreşte promovarea municipiului Râmnicu Vâlcea, acţiune demarată de către doi ghizi turistici din Bucureşti, Livia şi Tudor care, împreună cu prietenii lor, vor să pună oraşul pe harta artei stradale din România. Iar prin modalitatea aleasă promovează într-un mod inedit istoria şi patrimoniul local.
Tururi pietonale ghidate pentru promovarea oraşului Râmnicu Vâlcea cu ajutorul istoriei şi al artei stradale Foto Fundaţia Comunitară Vâlcea
Prin intermediul unor tururi pietonale tematice, demarate chiar pe timpul pandemiei şi organizate periodic, ghizii adună la un loc comunitatea şi turiştii. Tururile ghidate oferă posibilitatea participării la ateliere de street art şi interviuri cu artişti care conferă culoare şi energie creatoare în Râmnicu Vâlcea.
Ele au plecat de la realizările profesorului de desen de la Palatul Copiilor din Râmnicu Vâlcea, Adrian Luţă. Acesta a realizat, printre altele, pe faleza râului Olăneşti „unica lucrare de artă stradală din lume pe panouri de plexiglas, pe care intenţionează să o înscrie în Cartea Recordurilor”. Este vorba despre 58 de panouri fonice pictate, pe o distanţă de 200 m, cu ipostaze ale Râmnicului de altădată.
Pentru continuarea proiectului se estimează că sunt necesari minim 9.000 ron, fonduri destinate pentru materiale, dar şi pentru organizarea tururilor şi a evenimentelor de promovare.
Magia tehnologiei dezvăluită prin intermediul roboţilor
Un alt proiect are în vedere iniţiativa unui club de robotică din Râmnicu Vâlcea: BroBots a Colegiului Naţional „Alexandru Lahovari”. Membrii echipei care participă la concursul First Tech Challenge (organizat în România de Asociaţia „Naţie Prin Educaţie”), au conceput un proiect prin intermediul căruia vor să realizeze evenimente de promovare a educaţiei STEM în opt şcoli şi licee din judeţ. „În ultimii ani se vorbeşte din ce în ce mai mult despre conceptul de educaţie STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), concept educaţional ce se bazează pe o abordare interdisciplinară şi aplicată, integrând un mecanism de învăţare coerentă bazat pe aplicaţii din lumea reală, fiind considerat drept pasul următor în educaţie la nivel global”, explică organizatorii Vâlcea Forest Run 2020, motivul pentru care au ales să susţină echipa.
„Educaţie prin robotică” - un proiect al clubului BroBotics al Colegiului Naţional Alexandru Lahovari din Râmnicu Vâlcea Foto Fundaţia Comunitară Vâlcea
Ca să-şi ducă proiectul la îndeplinire, liceeni au nevoie de o imprimantă 3D mai performantă, componente şi piese pentru realizarea roboţilor, dar şi de materialele necesare desfăşurării atelierelor practice de programare, de proiectare 3D şi de asamblare.
Prin intermediul atelierelor de robotică pentru elevii din Vâlcea: de programare, proiectare şi imprimare 3D, asamblare, vor să-i înveţe şi pe colegii lor „cum să lucreze în echipă şi să găsească, pe viitor, soluţii inovatoare la problemele pe care le identifică”.
Proiectul în sine are nevoie pentru început de 15.000 de ron.
„Oltenia de Sub Munte - geoparc aspirant UNESCO”
Asociaţia Kogayon, ONG-ul care a reuşit să dea naştere celui mai mic parc naţional din România - Buila - Vânturariţa, fiind implicată inclusiv în crearea Parcului Văcăreşti, şi-a propus să obţină până în anul 2022 „statutul de Geoparc Internaţional UNESCO pentru regiunea Oltenia de sub Munte”. O regiune care reuneşte şase localităţi aflate în jurul Parcului Naţional Buila - Vânturariţa: Horezu, Băile Olăneşti, Costeşti, Vaideeni, Bărbăteşti şi Stoeneşti.
Oltenia de sub munte - geoparc aspirant UNESCO Foto Fundaţia Comunitară Vâlcea
„Proiectul va oferi şi construi împreună cu factorii interesaţi un cadru şi un concept de dezvoltare durabilă a regiunii, prin promovarea şi valorificarea patrimoniului natural şi cultural local. Deja a fost trimisă, în luna iunie, documentaţia necesară pentru obţinerea statutului de Geoparc UNESCO pentru Oltenia de sub Munte”, se explică pe site-ul proiectului.
Pentru a crea un „model de dezvoltare durabilă al comunităţilor din teritoriul viitorului Geoparc, bazat pe utilizarea raţională a patrimoniului natural şi cultural de care zona dispune”, după cum a explicat Florin Stoican, de la Asociaţia Kogayon, sunt necesari însă 350.000 de euro, din care 44% sunt asiguraţi deja.
O nouă ediţie a „Vâlcea Forest Run”
Un alt proiect sprijinit de Fundaţia Comunitară Vâlcea este destinat continuării acţiunii „Vâlcea Forest Run” şi la anul, motiv pentru care este nevoie de strângerea a aproximativ 1000 euro, bani care vor fi folosiţi pentru promovare şi informare: „identitate vizuală, platformă web, materiale informative, întreţinerea şi extinderea infrastructurii de vizitare şi informare, evenimente locale”.
În primele două ediţii ale evenimentului au fost strânşi peste 29.000 de ron, fonduri cu ajutorul cărora au fost susţinute şapte cauze. Anul acesta se speră ca, cu ajutorul iubitorilor de sport, „să mobilizăm 40.000 de ron”, bani ce se vor îndrepta spre cele patru proiecte menţionate. „Planul nostru este să creăm mecanisme de finanţare alternative în comunitatea vâlceană şi să susţinem organizaţiile, liderii şi grupurile de iniţiativă locale să realizeze proiecte de impact”, au mai precizat organizatorii.
Vă mai recomandăm şi: