Zece biserici unice în lume se află pe teritoriul României. Ce le face deosebite faţă de restul construcţiilor religioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România păstrează o adevărată comoară din punct de vedere architectural, care s-ar putea transforma într-un brand de ţară, cu potenţial turistic uriaş. Este vorba despre bisericile din lemn, multe construite în secolul XVI şi care încă au rămas în picioare.

Conform arhitectul Claudia Pîrvu, implicat într-un proiect de restaurare clădirilor de patrimoniu, pe teritoriul României se găsesc astăzi peste 1.400 de biserici construite integral din lemn. Sunt repartizate neomogen, de pildă, peste 600 în regiunea Transilvaniei şi aproape 500 în regiunea Munteniei.

Dintre acestea, doar zece au o valoare aparte, iar ceea ce le face speciale se datorează felului în care meşterul popular a gândit construcţia bisericuţei. Altarul este realizat în formă ovală cu ajutorul unor bârne curbe. Practic au fost căutaţi special copaci încovoiaţi natural, iar bârnele folosite la construcţia bisericii au fost tăiate pe fibră, astfel încât să nu fie nevoie de alte adaosuri de material sau îmbinări pentru a obţine forma specială a peretelui.

Astfel de biserici cu altar oval realizat din bârne curbe mai există în România în judeţul Mureş, în judeţul Prahova, în zona judeţului Timiş, în Sălaj şi în judeţul Neamţ.

Conform hărţii realizate de arhitectul Claudia Pîrvu,în judeţul Mureş se păstrează cele mai multe biserici cu altar oval. Astfel una dintre ele se află în comuna Mica şi datează din secolul al XVIII-lea. Actuala poziţie nu este cea originară, biserica fiind mutată aici în anul 1883 de pe un deal din apropiere care era afectat, se spune, de alunecări de teren. Celelalte trei biserici cu altar curb din judeţul Mureş se află în localităţile Ungheni (Biserica Cerghizel) şi datează din anul 1803, Crăciuneşti, unde se află Biserica din lemn Nicoleşti a cărei vechime nu a fost stabilită cu exactitate, şi în oraşul Târnăveni, unde se află Biserica din lemn Cuştelnic, ce datează din anul 1780. În judeţul Prahova o singură bisericuţă din lemn cu altar curb a mai fost salvată. Este vorba despre biserica Jercălăi, aflată în apropiere de oraşul Urlaţi. Lăcaşul de cult a fost construit în anul 1731 şi este supranumit ”biserica călătoare” tocmai pentru că a fost mutată din satul Luieriu (judeţul Mureş) la Bran (judeţul Braşov) şi de aici în Prahova.

harta biserici din lemn cu altar rotund foto arhitect claudia pîrvu

Harta bisericilor din lemn cu altar oval din România FOTO arhitect Claudia Pîrvu

În Timiş au rămas în picioare doar două astfel de bisericuţe. Biserica din lemn Hodoş se află în localitatea cu acelaşi nume şi datează de la mijlocul secolului al XVIII-lea. Se află într-o avansată stare de degradare, iar pictura din interior – dacă a existat - a fost acoperită cu var la începutul anilor 70.

Cea de-a doua bisericuţă din lemn cu altar oval, Biserica Dragomireşti din Timiş, se află în comuna Ştiuca şi datează din 1754.

Imagine indisponibilă

Biserica din lemn Jercălăi cu altar oval, din judeţul Prahova 

Mai la Nord, în judeţul Sălaj, se află alte două astfel de construcţii, bisericile Chieşd şi Bulgari, prima datând din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, iar cea de-a doua, mult mai veche, din prima jumătate a secolului al XVI-lea.

În zona Moldovei s-a păstrat doar o singură astfel de biserică din lemn cu altar rotund, în judeţul Neamţ. Este cunoscută drept Biserica Ceahlău, după denumirea localităţii în care se află. Deşi a fost contruită în Moldova, unde bisericile aveau o cu totul altă arhitectură, acest lăcaş de cult se pare că a fost ridicat de câteva familii de gospodari ardeleni care au trecut munţii în Moldova la începutul anilor 1700.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite