Un fost poliţist şi-a deschis restaurant şi s-a făcut actor de stand-up comedy: „Mai este o rază de speranţă pentru apusul bancurilor cu poliţişti: ANAF-ul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 45 de ani, Tiberiu Iordache sau domn’ Tibi, cum îi spune toată lumea, un fost poliţist din Ploieşti, a devenit actor de stand-up comedy în restaurantul pe care l-a deschis, decis să ponească ca „soldat de la zero în alt domeniu“. Reprezentaţiile sale conţin poveşti ironice şi auto-ironice din timpul meseriei de poliţist judiciar. Bancurilor cu poliţişti,Tiberiu Iordache le prevede apusul în curând. „Noroc cu ANAF-ul!“.

Căsătorit şi doi copii, Tiberiu Iordache este o „figură“ printre foştii colegi poliţişti din Ploieşti, un personaj optimist, sociabil, dezinvolt şi mereu pus pe glume. Face cu uşurinţă trecerea de la registrul grav la cel amuzant şi, chiar în cele mai serioase lucruri pe care le spune, strecoară o ironie sau o auto-ironie.

A lucrat 20 de ani în Poliţie, trecând prin structurile Jandarmeriei, relaţii externe în cadrul Poliţiei, judiciarist şi şef de secţie în Ploieşti. În 2013, după ce doi dintre colegii şi prietenii săi au murit, la vârste tinere, din cauza unui infarct şi a unui atac cerebral, cauzate de suprasolicitare, Tiberiu Iordache a luat o decizie radicală, să părăsească Poliţia.

„Era suficient pentru mine, mi-am dorit să ajung colonel, eram deja de patru ani, iar gradul de general nu figura printre dorinţele mele. În plus, în meseria asta, suprasolicitantă, trebuie să ştii când să te opreşti“, spune fostul poliţist.

„Niciodată nu am privit lucrurile constipat“

Inclusiv din „pensionare“, Tiberiu Iordache a creat un întreg episod amuzant. „La ultima mea aniversare în Poliţie, colegii mi-au pregătit un cadou inedit. Pe atunci, coordonam un program de prevenire a furturilor de biciclete, printr-o metodă inventată de mine, de marcare a bicicletelor valoroase. În plus, am un defect de auz, căpătat la una dintre mineriade, care m-a făcut tot timpul ca la şedinţe să stau cu mâna la ureche. Am deschis cadoul, mi-am dat seama că e un tablou. Era o caricatură, semnată Ştefan Popa-Popas, în care eram reprezentat cu un cap mare, cu mustăcioara mea caraghioasă, un corp mic, călare pe o bicicletă monstrus de mare. În plus, eram îmbrăcat şi într-un costum sport, nici măcar în poliţist. Eram ridiculizat din trei părţi: defectul de auz, mustaţa şi programul de prevenire a furturilor de biciclete. M-am amuzat teribil, niciodată nu am privit lucrurile constipat“, povesteşte Tiberiu Iordache.

Primul pas, antreprenoriatul

Astfel că domn’ Tibi a intrat în mediul privat, ca antreprenor al unui restaurant cu specific german, Boema, din Ploieşti. „Am zis să ponesc ca soldat, de la zero, în alt domeniu. M-am trezit brusc în mediu privat, unde nu există reguli, aşa cum eram obişnuit eu în Poliţie, unde angajaţii nu ajung la timp la muncă şi nici nu există suficienţi profesionişti. O junglă zilnică“, apreciază Tiberiu Iordache.

Specificul ales pentru restaurant vine din admiraţia fostului poliţist pentru civilaţia şi tradiţiile germane, inclusiv bucătăria şi spiritul dezinvolt al berăriilor germane. Motto-ul restaurantului său este „plăteşti nemţeşte, mănânci nemţeşte“, tradus, în accepţiunea sa, ca un preţ corect pentru o mâncare sănătoasă. Tiberiu Iordache îşi face de lucru şi în bucătăria restaurantului său, „construită“ în cel mai pur stil german: săţioasă, cu multe proteine, condimente puternice, un răsfăţ pentru gurmanzi.

Stand-up comedy, o decizie dintr-o zi „de tristeţe maximă“

Dificultăţile inerente ale afacerii l-au adus şi pe drumul stand-up-comedy. „Într-o zi de tristeţe maximă, când lucrurile nu mergeau aşa cum îmi doream şi mi-am dat seama că pe vremea când eram poliţist chiar aveam timp să râd, m-am gândit să fac haz de necaz. Am pus la cale un număr de stand-up comedy, din poveşti din timpul meseriei mele de poliţist şi am avut surpriza să constat să oamenii s-au simţit foarte bine alături de mine. De fapt, pur şi simplu s-au tăvălit de râs“, povesteşte Tiberiu Iordache.

Numerele sale, mereu altele, sunt istorii din timpul meseriei, concepute ca un monolog, dar deseori are surpriza ca show-ul să devină interactiv. „Într-o seară, am observat în sală pe procurorul cazului de care mă pregăteam să povestesc. Nu ştiam cum să mai întorc frazele şi să mai direcţionez discuţia, când procurorul s-a ridicat şi mi-a zis să spun totul pe şleau, că doar ştie despre ce este vorba. Totul s-a transformat într-o seară interactivă, pentru că oamenii s-au apucat să-l întrebe şi pe el detalii din caz, el a răspuns, completam şi eu. Distracţia a fost maximă“, spune actorul amator.

image

La numerele de stand-up comedy, fostul poliţist îşi aduce o adevărată recuzită. FOTO arhiva personală

Poliţist judiciarist în majoritatea carierei, domn’ Tibi spune că ramura este, pe de o parte, o rezervă inepuizabilă de povestiri haioase, dar şi cel mai frumos domeniu al Poliţiei. „Seria Brigada Diverse, B.D., este, în opinia mea, un omagiu adus poliţistilor judiciarişti, cei care se ocupă se ocupă de constatarea infracţiunilor, adună probele şi stabilesc autorii. Filmul este, totodată, un ghid practic al meseriei de poliţist, poate mai puţin vizibil pentru oamenii obişnuiţi“, spune fostul comisar, devorator de literatură poliţistă, de la cea românească până la cea americană a anilor ’28-’30, în care detectivul Philip Marlowe al lui Raymond Chandler făcea carieră.

Poliţiştii, „victime“ ale unei meserii sancţionatoare

De altfel, despre poliţişti, deveniţi subiecţi favoriţi ai românilor în bancuri, Tiberiu Iordache consideră  că aceştia sunt „victime“ ale meseriei, prin definiţie sancţionatoare. „Este păcat, în opinia mea, că există această percepţie. Indiferent de grad sau de vârstă, printre poliţişti sunt oameni foarte culţi, pasionaţi şi profesionişti. Meseria de poliţist este una sancţionatoare, care îţi scoate bani din buzunar, iar percepţia oamenilor este un fel de răzbunare, deşi ar trebui să vadă finalitatea. Că amenda pentru nepurtarea centurii data viitoare îţi va salva viaţa. De asemenea, prin natura şi canoanele meseriei, poliţiştii nu pot vorbi liber şi sunt condamnaţi să rămână în anonimat până târziu, după pensie. Un medic bun întotdeauna este scos în faţă, de exemplu, aşa ar trebui să fie şi în Poliţie“, crede fostul poliţist.

Dar, cu umorul care nu îl părăseşte niciodată, Tiberiu Iordache vede curând un apus al mentalităţii despre poliţişti. „Mai este o rază de speranţă, avem noroc cu ANAF-ul, ne-au trecut pe locul doi ca nepopularitate. Poliţiştii nu au fost niciodată întâmpinaţi de opinia publică cu roşii şi ouă în parbriz“, spune domn’ Tibi.

Vrea să facă un band al poliţiştilor

Deşi a încercat să convingă şi alţi colegi poliţişti să i se alăture la numerele de stand-up comedy, a fost refuzat din acelaşi motiv al canoanelor meseriei. Însă domn’ Tibi nu se opreşte aici cu schimbarea percepţiei despre poliţişti. Vrea să pună la punct o formaţie cu muzicieni din rândul poliţiştilor. „Nu trebuie să povestească nimic de la muncă, doar să cânte, şi sunt foarte mulţi talentaţi. Deja ştiu cine va fi «şeful» lor, are un nume predestinat, Greieraş. Eu, oricum, îi aştept pe toţi care vor să-şi arate talentele“.

În tot ceea ce face, fostul poliţist are un ajutor de nădejde, soţia sa. „Orice idee aş fi avut, oricât de trăznită, soţia mea m-a susţinut necondiţionat. Iar eu îi mulţumesc în fiecare zi pentru tot ceea ce face, într-un mod special, fără vorbe“, spune Tiberiu Iordache.

Vă mai recomandăm

Olimpica la franceză, care face naveta zilnic la şcoală: „Nu am căutat domenii mai «la modă», pentru a atrage succesul sau pentru a mă face bogată!”. Elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Al.I. Cuza“ din Ploieşti, Irina Ioniţă s-a întors de la Olimpiada Naţională de Limbă Franceză cu premiul I. Tânăra speră să meargă la facultate la Lyon şi vrea să se stabilească ulterior în Franţa.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite