Reţeta electronică dă bătăi de cap medicilor din spitalele ploieştene: „Nu suntem IT-işti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Penele de soft, de internet sau electricitate, dar şi acomodarea greoaie cu programul de eliberare electronică a reţetelor debusolează medicii şi pacienţii din Prahova

Creată pentru a simplifica circuitul reţetelor de la medici la farmacişti, un control mai bun al prescripţiilor medicale, dar şi pentru a micşora timpul pierdut de bolnavi la cabinete şi farmacii, reţeta electronică mai rău a complicat viaţa părţilor implicate.

Pe de o parte, medicii de familie sunt exasperaţi de penele şi blocajele de soft, iar pe de alta, bolnavii pierd şi mai mult timp, pentru că sunt nevoiţi, în astfel de cazuri, să vină de două ori la cabinet pentru a obţine reţeta. Din cauza erorilor de soft, pentru a fi validată în sistem, o prescripţie ajunge să fie gata de tipar abia peste câteva ore din momentul consultaţiei sau chiar a doua zi.

Chiar dacă s-au acomodat cu sistemul, pe care l-au exersat din iulie 2012, medicii de familie din Prahova tot se mai lovesc de probleme tehnice.

„Spre deosebire de spitale, medicii de familie eliberează reţete electronice de anul trecut. În mediul rural sunt deseori probleme cu penele de electricitate sau de internet şi, frecvent, cu soft-ul care nu este suficient de bine pus la punct. Pentru că nu poţi tipări o reţetă, de exemplu, pentru că sistemul nu te lasă să o validezi, trebuie să chemi pacientul peste câteva ore să o ia sau chiar a doua zi. O astfel de situaţie este gravă, de exemplu, în cazul unui bolnav care are nevoie acută de un medicament. Când oamenii vin de mai multe ori la cabinet pentru a-şi lua o reţetă, se ajunge la o supra-aglomerare a sălilor de aşteptare“, ne-a spus Simona Schnelbach, preşedintele Colegiului Medicilor Prahova.

Pentru a face faţă cerinţelor de soft, medicii de familie au fost nevoiţi să-şi ia, din banii proprii, laptopuri performante şi imprimante cu laser. „Părerea mea este că ar fi trebuit să mai aşteptăm, să mergem cu ambele sisteme în paralel. Ar fi fost de ajutor atât pentru accesul la medicamente al bolnavilor cu afecţiuni acute, cât şi pentru deblocarea audienţelor din cabinete“, ne-a mai spus Simona Schnelbach.

Blocaje de server şi probleme de acomodare cu soft-ul în spitale

Probleme şi mai mari sunt în spitale, unde medicii de specialitate şi cei din ambulatoriu au început să aplice noul sistem abia din ianuarie 2013.

Gravitatea cazurilor ajunse la spitale şi afluxul masiv de pacienţi nu ţin cont de penele de soft, erorile de server sau acomodarea medicilor la reţeta electronică.

Avem soft, avem calculatoare, timp şi personal nu avem! Când să consulţi pacientul, când să dai reţeta şi să stai să-şi revină serverul când la uşa cabinetului sunt zeci de părinţi şi copii? Suntem medici, nu IT-işti, avem nevoie să învăţăm noul sistem“, ne-a confirmat problemele apărute în spitale Oresta Vasile, directorul Spitalului de Pediatrie din Ploieşti.

În cazurile fericite, reţeta electronică îşi dovedeşte eficienţa. „M-am obişnuit cu reţeta nouă pentru că am soţul bolnav. Merg în fiecare lună la medicul de familie şi apoi la farmacie, şi mi se pare că merge mai repede. Nu am avut probleme“, ne-a spus Georgeta Ciuraru, o femeie din localitatea Buda, venită la Ploieşti după ce a alunecat pe gheaţă.

Devenită la rândul ei pacient, după ce şi-a fracturat mâna, femeia a obţinut repede reţeta pentru antibiotice şi calmante de la Spitalul Judeţean din Ploieşti. „Sincer, nu văd diferenţa între sistemul vechi şi cel nou, dar oamenii aştia de la Bucureşti trebuie să schimbe şi ei ceva, ca să-şi ia banii, nu?“, a conchis femeia.
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite