Raport al procurorilor anti-mafia din Prahova. Jumătate din anchetele DIICOT Ploieşti vizează traficul de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2021 DIICOT Ploieşti a avut de rezolvat 595 de dosare cu trafi cde droguri FOTO DIICOT
În 2021 DIICOT Ploieşti a avut de rezolvat 595 de dosare cu trafi cde droguri FOTO DIICOT

Procurorii DIICOT din Ploieşti au anunţat că cele mai multe anchete pe care le au în lucru anul trecut vizează traficul şi consumul de droguri, într-o pondere de peste 50 la sută din totalul dosarelor aflate în anchetă.

 Activitatea acestei structuri a înregistrat însă o lentoare în comparaţie cu anii anteriori, potrivit unui raport al DIICOT.

Astfel, în anul 2021 structura de parchet din Prahova care se ocupă inclusiv de clanurile de traficanţi de droguri a înregistrat 595 de anchete care vizează exclusiv traficul de narcotice, în timp ce infracţiunile privind traficul de persoane reprezintă doar puţin peste 9 la sută din activitatea procurorilor anti mafia din Ploieşti, conform unui raport DIICOT pe anul anterior.

În 2021 DIICOT Ploieşti a avut de soluţionat 1189 cauze, cu 316 mai puţin faţă de anul 2020.

”Din numărul cauzelor de soluţionat ponderea cea mai însemnată au avut-o cauzele având ca obiect infracţiunile de trafic de droguri (50,04% - 595 cauze din 1189 cauze), urmată de cauzele având ca obiect infracţiunile de criminalitate informatică (33,47% - 398 cauze din 1189 cauze) şi de cauzele având ca obiect infracţiunile de trafic de persoane (9,17% - 109 cauze din 1189 cauze)”, se arată în raportul DIICOT.

Potrivit sursei citate, în cursul anului 2021 au fost soluţionate 518 cauze faţă de 857 cauze rezolvate în cursul anului 2020, reprezentând o scădere cu 65,44% faţă de nivelul de muncă de acum doi ani. În raportul citat nu există explicaţii oficiale cu privire la motivul pentru care procurorii anti mafia din Ploieşti au reuşit să finalizeze atât de puţine dosare. Surse judiciare susţin însă că inclusiv activitatea DIICOT a fost afectată de pandemia de COVID-19.

Zece acorduri de recunoaştere cu traficanţii de droguri

Este de remarcat faptul că DIICOT Ploieşti a încheiat acorduri de recunoaştere cu traficanţi de droguri în 10 dosare. Acordul de recunoaştere a vinovăţiei permite inculpatului să negocieze pedeapsa cu procurorul, de regulă fiind vorba despre pedespe modice, de închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii.

Structura DIICOT Ploieşti are în custodie trei judeţe: Prahova, Buzău şi Dâmboviţa, în cadrul acestei unităţi funcţionând 10 procurori.

Raprotul DIICOT pe anul 2021 indică un aspect extrem de îngrijorător. Tot mai multe persoane au acces la stupefiante tot mai variate în condiţiile în care preţul acestora este egal sau chiar mai ieftine decât în urmă cu zece ani. Mai mult, după relaxarea măsurilor restrictive impuse de pandemie, grupările de traficanţi de droguri au devenit active, pentru a asigura aprovizionarea reţelelor şi a satisface cererea.

Prahova-Dâmboviţa-Buzău este o zonă unde consumatorii preferă drogurile ”legale” şi cannabis, prea puţin heroina (specifică Bucureştiului şi mai nou Iaşului) şi cocaina, un drog scump, care se vinde cu peste 100 de euro gramul.

”Cristalele” preferate de tinerii din zona Prahova, Dâmboviţa şi Buzău

Totuşi cunoscătorii avertizează că ”legalele” sau ”cristalele” pot deveni mult mai periculoase decât stupefiantele clasice, pentru că sunt produse în laboratoare clandestine, în special în Olanda, de către indivizi care folosesc reţete improvizate şi substanţe necunoscute. Combinaţia acestor substanţe chimice poate fi letală chiar şi într-o doză mică. Astfel de laboratoare sunt aşteptate să apară şi pe teritoriul României, se arată în raportul DIICOT.

Consumul de metamfetamine (”cristale”) poate avea reacţii dintre cele mai diverse şi grave: comportament violent, agresivitate, paranoia, anxietate, gânduri suicidale, halucinaţii, pierderi de memorie, simptome similare bolilor Alzheimer şi Parkinson.

În data de 27 octombrie 2021 un tânăr în vârstă de 29 de ani din comuna prahoveană Albeşti şi-a ucis tatăl din senin cu mai multe lovituri de cuţit. Cu câteva ore înainte de a-şi omorî părintele, tânărul a avut un comportament ciudat, motiv pentru care familia a cerut ajutorul Serviciului de Ambulanţă, doar că bărbatul a refuzat internarea la psihiatrie, iar medicii nu au avut ce să facă. Tânărul se văita că ”vede” dinţi şi feţe negre şi îi spunea asta în mod repetat mamei sale. Ulterior s-a dovedit că bărbatul consumase ”cristale” înainte de comiterea crimei. Este singura crimă petrecută în Prahova ultimilor ani pe fondul consumului de droguri, dar nu singura din România.

Beniamin Crişan, tânărul arădean care a ucis-o pe Antonia, fetiţa de 3 ani a concubinei sale, consumase şi el acelaşi tip de droguri înainte să comită crima.

Vă recomandăm şi:

„Crainic TV“, cercetat pentru pornografie infantilă. Fotografia copiii vecinilor

Pedeapsa primită de un prahovean pentru că a şantajat o fetiţă de 12 ani să-i trimită fotografii cu ea în ipostaze indecente

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite