„O zi care ar fi putut schimba lumea…”. Expoziţie de fotografie istorică, la Muzeul de Artă din Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia este deschisă la Ploieşti până pe 18 noiembrie. FOTO Muzeul Artă Prahova
Expoziţia este deschisă la Ploieşti până pe 18 noiembrie. FOTO Muzeul Artă Prahova

O expoziţie de fotografie istorică, dedicată „Centenarului vizitei împăratului Nicolae al II-lea la Constanţa. 1/14 iunie 1914” poate fi admirată, până pe 18 noiembrie, la Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“ din Ploieşti

„În cursul ultimilor trei secole, trei ţari ai Rusiei, unii însoţiţi şi de alţi membri ai familiei imperiale, s-au aflat, vremelnic, pe pământ românesc - Petru I, Alexandru al II-lea şi Nicolae al II-lea.

Cea dintâi vizită imperială rusă a fost cea a ţarului Petru I (1682-1725). Acesta a ajuns în Moldova în timpul războiului ruso-otoman din 1711. În timpul şederii sale de peste o lună în Moldova, în cursul zilelor de 25-26 iunie, Petru I a vizitat Iaşii, capitala Principatului, fiind oaspetele domnitorului Dimitrie Cantemir (1710-1711).
Cea de-a doua prezenţă imperială rusă pe sol românesc a fost cea a lui Alexandru al II-lea (1855-1881).

Acesta s-a aflat la Ploieşti în perioada 25 mai -13 iunie 1877, în prima parte a războiului ruso-otoman din anii 1877-1878, la care, ulterior, s-au alăturat şi Romania, Serbia şi Muntenegru. Prezenţa ţarului Rusiei în România, la Ploieşti, s-a datorat faptului că acesta a fost oraşul în care se stabilise Cartierul General Imperial, înaintea trecerii Dunării de către armatele ruseşti, în drumul lor spre fronturile din Bulgaria. Cu ocazia şederii sale la Ploieşti, ţarul rus Alexandru al II-lea s-a întâlnit de mai multe ori cu principele Carol I al României şi cu principesa Elisabeta.

Ultima vizita imperiala rusă în România a avut loc în iunie 1914, cu două luni înainte de declanşarea Primului Război Mondial. Aceasta a fost şi singura vizită oficială a unui suveran rus în Romania. Comemorarea acestui eveniment constituie subiectul expoziţiei "Consonanţe istorice ruso-romane: Centenarul vizitei împăratului Nicolae al II-lea la Constanţa (1/14 iunie 1914)" (…)

Dincolo de strălucirea paradelor, a Te Deum-ului, a primirilor şi discursurilor oficiale, punctul cel mai important al vizitei ţarului Nicolae  al II-lea l-au constituit discuţiile directe cu regele Carol I al României şi cu principele moştenitor Ferdinand, care au vizat nu numai recalibrarea raporturilor bilaterale, dar şi încercarea de desprindere a României de Tripla Alianţă şi de apropiere a sa de Antantă.

Un capitol şi mai delicat al discuţiilor dintre suveranii Rusiei şi României l-a reprezentat sondarea posibilităţii aranjării unei căsătorii dinastice între principele Carol, fiul cel mare al cuplului princiar român, şi Marea Ducesă Olga. Dacă în domeniul relaţiilor politice vizita marca un nou pas în raporturi1e bilaterale, din motive diverse, care ţin atât de chimia subtilă a raporturilor interumane, cât şi de decizii luate după un calcul rece, aranjamentul matrimonial dintre principele Carol şi Marea Ducesa Olga nu s-a concretizat.

Printr-un efort minim de imaginaţie istorică putem să ne închipuim, fie şi pentru o clipă, ce ar fi însemnat pentru istoria ulterioară a Rusiei şi României, ca şi pentru cea a dinastiilor Romanovilor şi Hohenzollern-Siegmaringen realizarea căsătoriei lui Carol cu Olga…

Vizita de o zi, la Constanţa, a familiei imperiale ruse nu ar fi fost doar ultima călătorie în străinătate a acesteia, în pragul primei mari catastrofe mondiale a secolului al XX-lea, ci şi un eveniment politic major, care ar fi putut schimba soarta lumii…” (dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Catalogul expoziţiei „Centenarul vizitei împăratului Nicolae al II-lea la Constanţa 1/14 iunie 1914”).

Expoziţia dedicată acestui eveniment poate fi admirată la Muzeul de Artă din Ploieşti până pe 18 noiembrie.

Curatorul expoziţiei, Natalia Muzhennikova, a beneficiat în demersul său documentaristic de sprijinul Arhivei de Stat a Federaţiei Ruse, Arhivei Centrale de Stat pentru documente foto-fono-cinematografice din Sankt-Petersburg, Arhivei Ruse de Stat pentru Filme Documentare şi Foto, precum şi de sprijinul Arhivelor Naţionale ale României, Arhivei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe a României, Centrului Cultural Rus al Fundaţiei Russkiy Mir şi Centrului de Studii Ruse şi Sovietice „Florin Constantiniu”.

Programul muzeului: marţi - duminică: 9.00 – 17.00, lunea închis.

Mai puteţi citi

Castelul Peleş, închis pentru lucrări de conservare. Vizitaţi Pelişorul!

Clubul Petrolul a lansat o aplicaţie mobilă pentru suporteri
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite