FOTO Cărţi şi manuscrise rare, în expoziţie la Muzeul de Istorie Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pravila de la Govora, din 1640, este cea mai veche carte rară expusă. FOTO Dana Mihai
Pravila de la Govora, din 1640, este cea mai veche carte rară expusă. FOTO Dana Mihai

O ediţie din 1640 a „Pravilei de la Govora“, cărţi străine din secolul XV, dar şi ferecături de carte, tocuri şi călimări pot fi admirate într-o expoziţie inedită de valori bibliofile, deschisă la Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova

Expoziţia „Valori bibliofile din colecţia Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova“ a fost deschisă la sfârşitul anului trecut şi inclusă în circuitul de vizitare obişnuit al instituţiei muzeale din Ploieşti.

Expoziţia este dedicată cărţilor de valoare din colecţiile proprii ale muzeului, îndeplinind una din dorinţele profesorul Nicolae Simache, „părintele“ muzeelor din Prahova, şi a trei generaţii de specialişti, istorici, filologi, muzeografi, aceea de a avea şi la Ploieşti cel puţin o expoziţie consacrată cărţii şi manuscriselor rare şi preţioase.

Cea mai veche carte expusă este o ediţie din 1640 a „Pravilei de la Govora“, prima culegere de texte laice şi bisericeşti din Ţara Românească. La fel de interesante sunt, însă, şi o Biblie de la 1688 tipărită la Bucureşti ori „Divanul sau gâlceava înţeleputului cu lumea“ a lui Dimitrie Cantemir, de la 1698. În expoziţie sunt şi ediţii străine, europene, ale operelor lui Titus Livius sau Caius Plinius.

Un loc aparte este rezervat unor obiecte de colecţie: o tiparniţă, ferecături de carte, vignete, călimări şi tocuri pentru documente.

Expoziţia acoperă secolele XV - XIX

Expoziţia este structurată în trei secţiuni tematice, fiecare organizată în câte o sală de expunere.
Prima secţiune se intitulează „Valori bibliofile europene”, a doua „Valori bibliofile din Ţările Române”, iar a treia „Între medieval şi modern: carte, meşteşug şi artă în Epoca Luminilor”.

Expoziţia îşi propune să acopere cronologic şi tematic o perioadă cuprinsă între sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul secolului al XIX-lea şi urmăreşte să familiarizeze vizitatorul cu unele din operele fundamentale ale tiparului european şi autohton.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite