Cum au reacţionat inculpaţii celebri ai României când procurorii le-au pus cătuşe. „Cei mai mulţi cer acelaşi lucru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceea ce se întâmplă dincolo de uşa procurorilor care audiază persoane suspecte în marile dosare de corupţie va rămâne un mister pentru opinia publică. Totuşi, amănunte picante legate de felul în care cei mai mulţi reacţionează atunci când află că nu vor dormi o perioadă în patul lor şi că vor ieşi în văzul lumii cu mâinile legate, au ajuns până la urechile jurnaliştilor.

Ceea ce se întâmplă dincolo de uşa procurorilor care audiază persoane suspecte în marile dosare de corupţie va rămâne un mister pentru opinia publică. Totuşi, amănunte picante legate de felul în care cei mai mulţi reacţionează atunci când află că nu vor dormi o perioadă în patul lor şi că vor ieşi în văzul lumii cu mâinile legate, au ajuns până la urechile jurnaliştilor.

Potrivit surselor judiciare, majoritatea inculpaţilor le cer anchetatorilor cam acelaşi lucru: să nu se vadă cătuşele.

Eterna haină care atârnă dezinvolt peste mâinile împreunate nu este aşezată acolo doar pentru că inculpatul nu are altfel cum să o ţină. Este gestul disperat prin care presupusul infractor înţelege să ascundă ruşinea, ca şi când oamenii care se uită la emisiunile de ştiri nu pricep că personajul a ieşit din sediul parchetului încătuşat. Toţi se simt jenaţi, spun voci autorizate, apropiate de anchete.

Puţine au fost cazurile, de când s-a pornit tăvălugul arestărilor vedetelor din viaţa politică  sau administrativă, când acestea au avut tăria, nebunia să ridice mâinile şi să arate oamenilor cătuşele. Aminim aici doar pe Adiran Sârbu, fostul boss de la ProTv,  pe Gigi Becali şi chiar pe Elena Udrea.

Aceasta din urmă, în maşina poliţiei fiind, a ridicat mâinile până în dreptul geamului, astel încât jurnaliştii care o urmăreau să poate face fotografii clare cu brăţările din oţel care au luat locul celor din metale nobile. Sunt doar excepţii, spun procurorii care au fost martorii unor scene dramatice şi deopotrivă ridicole.

Ana Maria Pătru, cu cătuşele în blăniţă

Ulitmul personaj celebru arestat este Ana Maria Pătru, fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente. Aceasta a fost reţinută  pentru 24 de ore, de procurorii DNA Ploieşti, marţi, 15 noiembrie, după mai bine de şapte ore de audieri. Surse apropiate anchetei spun că Pătru ar fi primit cu demintate vestea, dar că aceasta le-a solicitat ofiţerilor judiciarişti să facă în aşa fel încât să nu se vadă că are cătuşe la mâini.

Era trecut bine de miezul nopţii când Ana Maria Pătru a fost scoasă încătuşată din sediul DNA Ploieşti. Afară era frig, temperaturi cu mult sub zero grade s-au înregistrat în acea noapte la Ploieşti. Ana Maria Pătru nu avea cum să iasă din clădire fără pelerina albă din lână cu care a venit îmbrăcată la audieri şi pe care ar fi putut să o aşeze peste mâini, aşa cum e “moda” la DNA. A ieşit zâmbind, dar cătuşele erau mascate de balna albă de la extremităţile şalului. Atunci când a fost urcată în Loganul care avea să o ducă în arest, Ana Maria Pătru a plecat capul în piept şi a rămas aşa, privind în gol.

Sorin Blejnar, buimăcit

Cu doar o săptămână înainte ca fosta şefă a AEP să ajungă în spatele gratiilor, din acelaşi sediu al DNA Ploieşti ieşea în cătuşe Sorin Blejnar. Surse judiciare spun că fostul şef al FISC-ului a fost buimăcit şi că nu i-a veni să creadă ceea ce i se întâmplă. Nu a realizat decât în momentul în care i s-au pus cătuşele că va fi reţinut. Insista că este nevinovat.

La ieşire din biroul procurorilor care l-au audiat, Blejnar era nervos şi a răspuns întrebărilor jurnaliştilor chiar şi în momentul în care s-a urcat în maşina Poliţiei care urma să-l conducă până la Câmpina, acolo unde este Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IJP Prahova.

Se întâmplă extrem de rar ca persoanele reţinute să mai accepte un dialog cu jurnaliştii. Blejnar însă a ţinut să spună că nu a fost prezent la o presupusă întâlnire consipirativă care ar fi avut loc la Nissa – aşa cum susţin procurorii -  pe motiv că se afla în control judiciar şi nu avea voie să părăsească teritoriul României.

Liviu Luca, un trabuc înainte de cătuşe

În luna ferbruarie a acestui an, Liviu Luca, fostul lider al sindicatului angajaţilor Petromservice, a primit şi el vestea că va ieşi din sediul procurorilor DIICOT din Ploieşti care l-au anchetat într-un dosar de delapidare şi spălare de bani, cu ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore.

Cu puţin înainte de a fi încătuşat, Liviu Luca şi-a aprins un trabuc pe care l-a fumat, calm în aparenţă, chiar pe holul de la etajul clădirii. Nu şi-a ascuns cătuşele cu haina groasă, dar avea mânecile trase până peste inelele din metal care îi înconjurau închieieturile mâinilor.

Punga cu medicamente şi perfuzia

Nu toţi inculpaţii au o reacţie demnă atunci când primesc vestea reţinerii. De multe ori s-a întâmplat ca rude ale inculpaţilor să fie chemate la parchet cu medicamente după ce presupuşilor infractor li s-a făcut rău. Au fost cazuri în care a fost nevoie chiar de intervenţia medicilor, astfel că în loc să-şi petreacă prima noapte în detenţie, unii au ajuns la secţia Cardiologie de la Spitalul Judeţean.

Mai puţin cunoscut opiniei publice la nivel naţional, dar celebru în Prahova, este Emanuel Saghel, ofiţer BCCO. Acesta a fost reţinut în vara anului trecut, într-un dosar în care au fost puşi sub urmăririe penală mai mulţi şefi din Poliţia Prahova. Chair dacă meseria şi renumele de şef al “mascaţilor” impunea că acesta să iasă demn din sediul DNA Ploieşti, Saghel ar fi  avut o “cădere” , o stare de rău, iar rudele sale au fost văzute în curtea parcehtului cu o pungă plină cu medicamente.

Fiind vară (luna august 2015), Emanuel Saghel a venit la audieri într-un tricou cu mânecă scurtă. Atunci când a ieşit din biroul procurorilor, avea cătuşele acoperite cu o haină împrumutată probabil de la cineva. Despre colegul său de dosar, Constantin Ispas, fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie, se spune că ar fi izbucnit în plâns, atunci când a aflat că pe numele său s-a emis ordonanţă de reţinere.

Mai în vârstă şi cu probeleme medicale reale, lui Mircea Cosma, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova i s-a făcut rău atunci când a aflat că va ajunge în arest, trimis acolo de aceeaşi procurori DNA din Ploieşti.

Cosma nu a dormit totuşi nici măcar o oră în spatele gratiior. În noaptea în care a fost reţinut pentru 24 de ore a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti. Sunt deja de notorietate imaginile surprinse de jurnalişti de la momentul în care Cosma intra pe uşa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu perfuzia la mână, însoţit de medicul Daniel Nicolae, directorul Serviciului de Ambulanţă Prahova .

Într-o situaţie similară s-a aflat şi Iulian Bădescu, fostul primar al municipiului Ploieşti. Acesta, diabetic, a avut nevoie şi el de asistenţ medicală în ziua arestării preventive.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite