Criză de donatori la Centrul de Transfuzie Sanguină Ploieşti. Au de suferit atât pacienţii din Prahova cât şi cei din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar 30 de persoane donează sânge într-o zi, la centrul din Ploieşti. FOTO transfuzii.ro
Doar 30 de persoane donează sânge într-o zi, la centrul din Ploieşti. FOTO transfuzii.ro

Doar o treime din numărul de prahoveni care se prezentau la Centrul de Transfuzie Sanguină Ploieşti mai vin să doneze sânge. Criza este gravă pentru că sângele donat este utilizat integral a doua zi. Unul din principalii factori pentru această situaţie îl reprezintă muncile agricole

Este un dezastru pentru noi, nu ne-am mai confruntat cu o astfel de situaţie, avem doar 30 de donatori zilnic faţă de numărul obişnuit de 80-90 de persoane“, spune dr. Georgeta Hanganu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Ploieşti.

Situaţia nu este una neobişnuită la început de toamnă, când numărul donatorilor scade din cauza muncilor agricole, însă anul acesta este o adevărată criză. „Tot sângele donat într-o zi este folosit în totalitate a doua zi“, mai spune Georgeta Hanganu.

Centrul de Transfuzie Sanguină Ploieşti asigură stocurile de sânge pentru toate spitalele din Prahova, dar şi pentru mai multe unităţi medicale din Capitală. Din cauza diminuării numărului de donatori, colaborarea cu spitalele din Bucureşti a fost oprită, stocul ajungând cu greu abia pentru necesarul pacienţilor din Prahova.

Conducerea centrului face un apel la prahoveni să vină la centru şi să doneze sânge, salvând viaţa unor persoane aflate în situaţii critice. Aproximativ unul din 10 pacienti internaţi (mai ales în secţiile de chirurgie, hematologie, oncologie, ginecologie, obstetrică, traumatologie, ortopedie) au nevoie de o transfuzie. De multe ori, aceşti pacienţi necesită măcar două unităţi de sânge sau produse derivate din sânge.

Condiţii pentru a dona şi ce trebuie să ştiţi despre donare

Pentru a putea dona, este nevoie să aveţi vârsta între 18 şi 60 de ani, o greutate între 50 şi 100 kg în cazul femeilor, respectiv între 60 şi 100 kg în cazul bărbaţilor, să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii stomatologice şi chirurgicale. Boli precum hepatita, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele de care suferă o persoană fac donaţia imposibilă.

La o donare de sânge se prelevează o cantitate de 450 ml, operaţiune care durează 8-10 minute. După ce a fost prelevat, sângele este testat pentru boli transmisibile şi, dacă rezultatele acestor teste sunt conforme, sângele sau produsele derivate din sânge sunt validate şi pot fi expediate în spitale pacienţilor.

Pentru ca donarea să se desfăşoare în cei mai buni parametric, este intens recomandat să se ia micul dejun constituit din multe glucide şi lichide (ceai cu mult zahăr, cafea dulce, un corn, un sandwici cu dulceaţă, o prăjitura,etc.)

Înainte de donare nu trebuie mâncate alimente cu multe grăsimi şi, mai ales, nu trebuie servită o masă copioasă însoţită de alcool. Cu 24 ore înainte de donare nu se consumă alcool! De asemenea, înainte şi după donare nu se fumează sub nici o formă!

Pentru o donare beneficiaţi de o zi liberă de la serviciu sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării, şapte tichete de masă, decontarea transportului pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge sau 50% reducere la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face în localitatea de domiciliu.

Pe aceeaşi temă

FOTO „Sângele meu salvează vieţi“. Clinica unde câinii donează sânge

După legea împotriva „propagandei gay“, Parlamentul rus vrea să interzică homosexualilor să doneze sânge
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite