Ce meserii au în prezent foştii ofiţeri de Poliţie acuzaţi de corupţie. Legătura dintre şeful Poliţiei Prahova şi un club de fotbal din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Dosaru s-a angajat ca responsabil cu probleme de securitate la un club de fotbal din Bucureşti FOTO Diana Frîncu
Viorel Dosaru s-a angajat ca responsabil cu probleme de securitate la un club de fotbal din Bucureşti FOTO Diana Frîncu

Anchetele DNA Ploieşti care au decapitat, începând cu anul 2015, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova nu au lăsat pe drumuri foştii şefi ai acestei structuri, judecaţi în prezent pentru corupţie.

Viorel Dosaru, fostul comandant al IJP Prahova, Adrian Rădulescu, adjunctul comandantului, Constantin Ispas, şeful DGA Prahova sau Emanuel Saghel, şef serviciu BCCO Prahova, au fost nevoiţi să suporte consecinţele legii şi să accepte fie pensionarea, fie posturi de rând în cadrul IGPR.

Conform legii, inculpaţii în dosare penale nu pot fi daţi afară din sistem decât în urma unei condamnări definitive şi irevocabile. Spre deospebire de alte instituţii de stat, în Ministerul de Interne suspecţii din dosarele penale sunt puşi la dispoziţie, daca sunt cercetaţi sub control judiciar fără interdicţia de a-şi exercita profesia sau în stare de libertate. Asta înseamnă că îndeplineşte numai acele sarcini şi atribuţii de serviciu stabilite în scris de şeful unităţii de poliţie. În plus, un poliţist pus la dispoziţie nu mai are dreptul să poarte armă şi nici să participe la activităţi judiciare, adică nu mai poate fi implicat în cercetări penale şi nici nu mai are acces la informaţii clasificate.

Lista neagră a ofiţerilor de poliţie acuzaţi de corupţie este deschisă de Viorel Dosaru, fost comandant al IPJ Prahova cu grad de chestor. A fost arestat preventiv, în martie 2016, la solicitarea DNA Ploieşti pentru patru capete de acuzare, printre care luare de mită, trafic de influenţă şi favorizarea făptuitorului. În momentul declanşării anchetei, Dosaru promovase la Ministerul de Interne pe postul de subsecretar de stat. Şi-a depus dosarul de pensionare, cu puţin timp înainte ca DNA să facă public începerea urmăririi penale pe numele său. După cinci luni de arest preventiv, Viorel Dosaru rămâne acasă aproape un an până ce i se iveşte o oportunitate de angajare pe care nu a refuzat-o. Dosaru este, din luna iulie 2017, consilier pe probleme de securitate pentru clubul Juventus Bucureşti, echipă de fotbal promovată în acest sezon competiţional în primul eşalon al fotbalului autohton.

 Fostul comandant al IJP Prahova a fost cooptat de Juventus, după ce clubul a rămas fără stadionul din Bucureşti (Colentina), retrocedat moştenitorilor de drept. În această situaţie, conducerea echipei de fotbal a ales să joace pe stadionul ploieştean “Ilie Oană”. Pe de altă parte, normativele Federaţiei Române de Fotbal impun ca o echipă de liga I să aibă un angajat care să se ocupe doar de problemele care ţin de securitatea unui eveniment sportiv, iar Dosaru era şi disponibil, şi cu domiciliul în Ploieşti, şi cu experienţa necesară.

Printre atribuţiile sale din noul post, Viorel Dosaru trebuie să ţină legătura cu forţele de ordine, poliţişti, jandarmi, stewarzi, dar şi cu liderii galeriilor şi să se asigure că fiecare competiţie care se desfăşoară pe stadionul considerat “acasă”, adică pe Ilie Oană, nu pune în pericol jucătorii sau spectatorii. În cazul în care meciul se joacă în deplasare, Dosaru intervine doar dacă echipa la care este angajat se deplasează cu un număr mai mare de 500 de spectatori, ceea ce în prezent nu este cazul, Juventus fiind o echipă mică, fără o galerie puternică, spun surse apropiate clubului sportiv. Aşadar, Viorel Dosaru va fi prezent de acum încolo pe cel mai mare stadion de fotbal din Ploieşti de fiecare dată când Juventus Bucureşti va avea programat un meci de fotbal.

adrian rădulescu fost adjunct al ijp prahova foto diana frîncu

Adrian Rădulescu, fost adjunct al comandantului Poliţiei Prahova, din arest în concediu de creştere a copilului FOTO Diana Frîncu

Adrian Rădulescu, fostul adjunct al comandantului IJP Prahova, este şi el trimis în judecată pentru fapte de corupţie în aceeaşi cauză cu Viorel Dosaru. Rădulescu a fost reţinut pentru 24 de ore, dar nu şi arestat preventiv, ci plasat sub control judiciar imediat după începerea urmăririi penale. A colaborat cu anchetatorii, iar asta l-a salvat de cătuşe, spun surse judiciare. Rădulescu este un caz aparte printre poliţiştii acuzaţi de corupţie. Neavând vârsta de pensionare, Adrian Rădulescu a ales să intre în concediu de creştere a copilului încă din 2016 şi mai poate rămâne acasă încă un an, conform legii.

viorel dosaru fost comandant al ijp prahova foto diana frîncu

Constantin Ispas (jachetă neagră) în cătuşe alături de fostul comandant al Poliţiei Prahova, Viorel Dosaru  FOTO Diana Frîncu

Fostul şef al DGA Prahova, Constantin Ispas, este cel de-al treilea ofiţer de poliţie cu funcţie de conducere implicat în cel mai mare dosar al DNA care a decapitat IJP Prahova, dar şi structurile de Parchet din judeţ. Ispas a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. A fost arestat preventiv anul trecut din martie până în luna iunie, însă el a mai avut o experienţă similară şi în 2015, când a fost reţinut tot de DNA într-un alt dosar de corupţie.

Odată eliberat din arest, Ispas a fost pus la dispoziţie. I s-a luat pistolul, i s-a interzis să participe la anchete penale şi i s-a interzis accesul la informaţii clasificate. Surse din Poliţie susţin că fostul şef al DGA Prahova a lucrat o perioadă de câteva luni la poarta sediului IGPR din Capitală, iar în prezent şi-a depus dosarul de pensionare. Cosntantin Ispas era considerat unul dintre cei mai înstăriţi poliţişti din judeţ. În timpul anchetei, procurorii au scos la iveală că familia fostului şef al DGA deţinea un adevărat parc auto de maşini scumpe, printre care BMW 320D, VW Passat CC, înmatriculate pe numele mamei sale în vârstă de 76 de ani, Toyota Aygo, Audi A 4 şi un alt VW Passat.

image

Emanuel Saghel, fost şef în cadrul BCCO Ploieşti, în prezent poliţist la rutieră în Moreni FOTO Diana Frîncu

Un alt ofiţer important din Poliţia Prahova, deferit justiţiei din funcţia de şef serviciu în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Ploieşti, este Emanuel Saghel. Estea unul dintre şefii “mascaţilor” care, după ce a ieşit din arest preventiv, a ajuns agent de poliţie rutieră în judeţul Dâmboviţa, mai exact în localitatea Moreni, spun unele surse judiciare. Saghel este acuzat de luare de mită, trafic de influenţă, şantaj, folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Niciunul dintre cei patru ofiţer ai Poliţiei Prahova nu a primit o condamnare în dosarele în care sunt cercetate. Viorel Dosaru, Adrian Rădulescu şi Constantin Ispas sunt judecaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru că în aceeaşi cauză, mai sunt inculpaţi procurori cu rang de Înaltă Curte, iar Saghel este judecat la Tribunalul Prahova.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite